Профільний парламентський Комітет у Страсбурзі представив наступні кроки децентралізації
Профільний парламентський Комітет у Страсбурзі представив наступні кроки децентралізації

До звершення 2024 року в рамках реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади мають бути: встановлені реальні межі територіальних громад і утворені громади на всій території України, в т.ч. АР Крим; приведена до загальнодержавного стандарту система управління в Києві; змодельована мережа потенційних агломерацій; законодавчо забезпечені наглядові повноваження.


Таке бачення наступних кроків децентралізації Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, яке представив у Страсбурзі під час Діалогу високого рівня ІІІ «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період» народний депутат Віталій Безгін.

До завершення воєнного стану, за словами Віталія Безгіна, необхідно провести інвентаризацію земель усіх громад; ухвалити законодавство щодо вирішення усіх питань адміністративно-територіального устрою; законодавчо забезпечити розмежування повноважень між центральною та місцевою владою, та їх рівнями; законодавчо забезпечити окремі політики щодо окремих типів територій; ухвалити законодавство перехідного періоду.

У перші два роки після війни в Україні мають запровадити нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування; відкоригувати АТУ (укрупнення громад); запустити мережу агломерацій, як центрів економічного зростання; внести відповідні зміни до Конституції України.

Ще один крок, який необхідно здійснити, - на територіях тривалої окупації утворити повсюдні військово-цивільні адміністрації, які функціонуватимуть до виконання безпекових критеріїв (визначених на рівні закону), але не менше одного виборчого періоду.

Народний депутат наголосив, що єдиними органом, який може очолювати процес оновлення Концепції реформи, є Уряд.

Переглядів: 162
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: Віталій Безгін
Читайте також: