Відновлення середньострокового планування місцевих бюджетів – законопроєкт готовий до першого читання
Відновлення середньострокового планування місцевих бюджетів – законопроєкт готовий до першого читання

1 липня парламентський Комітету з питань бюджету рекомендував Верховній Раді України ухвалити в першому читанні зміни до Бюджетного кодексу, які відновлюють середньострокове планування місцевих бюджетів (законопроєкт №11131).


Про це повідомила народна депутатка, голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

«Про середньострокове планування державного та місцевих бюджетів ідеться в Меморандумі з МВФ (не структурний маяк, але текстова частина, яка перераховує наміри України), а також цей законопроект та підзаконні акти до нього дуже імовірно стануть однією з умов для фінансування від Світового банку», - зазначила народна депутатка.

Зокрема, законопроект передбачає:

  • Відновлення середньострокового планування місцевих бюджетів (фактично складення прогнозу місцевих бюджетів на 3 роки). Виняток – тимчасово окуповані території, або території, на яких ведуться активні бойові дії.
  • Розширення напрямків використання залишків коштів ОМС, додається: погашення кредиторської заборгованості, облаштування місць тимчасового перебування ВПО, співфінансування з місцевих бюджетів та придбання ОВДП строком більше 1 року.
  • Місцеві ради зможуть надавати фінансову гарантію не тільки на запозичення для інвестиційних проектів, але і на кредити-рефінансування раніше взятих позик (за погодженням з Мінфіном).
  • Ще на 6 років (до 2030) ОМС можуть не застосовувати норми Бюджетного кодексу щодо загального обсягу місцевого боргу (але все одно має бути погодження Мінфіну).

За інформацією Роксолани Підласої, Верховна Рада розгляне проект №11131 вже на найближчому засіданні.

«Передбачаю, що до другого читання народні депутати подадуть і інші поправки, які підтримують місцеве самоврядування», - зазначила голова Комітету з питань бюджету.

Переглядів: 312
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: бюджет
Читайте також: