Іршавська громада визначає пріоритети місцевого розвитку разом з жителями
Іршавська громада визначає пріоритети місцевого розвитку разом з жителями

Як зробити громаду комфортною для всіх жителів? Щоб відповісти на це запитання, надзвичайно важливо залучити мешканців до ухвалення рішень та визначення пріоритетів розвитку громади. Іршавська громада Закарпатської області цілеспрямовано працює у цьому напрямку і використовує ряд сучасних інструментів, щоб сприяти прозорості та розбудовувати довіру між владою та жителями.


Для того, аби залучити жителів до вирішення місцевих питань, міська рада використовує інструменти електронної демократії - звернення, петиції, подання пропозицій розвиткових проєктів, участь у обговореннях та голосуваннях.  

 

 

Віра Глушко, керівниця ГО “Іршавські промені”, пригадує, як у 2019 році її петиція до міської ради стала поштовхом до того, щоб на березі річки Іршавка облаштували відпочинкові зони зі столами, лавками і смітниками. А завдяки участі жінки у громадському бюджеті дві школи отримали спортивне приладдя:

«У 2019 році я ще працювала вчителькою і бачила, що дітям не вистачає спортивного інвентарю та обладнання. Щоб глибше дослідити потребу, я опитала вчителів — і подала свій проєкт. Він переміг. Для однієї школи ми закупили волейбольні і футбольні м'ячі, для іншої — шведські стінки».

 

 

Минулого року громада реалізувала спільний з Міжнародною організацією з міграції проєкт з встановлення зупинок громадського транспорту. І саме мешканці зіграли ключову роль у прийнятті рішень.

 

 

Діалогова сесія зібрала близько 40 учасників та учасниць з різних соціальних категорій та громадських організацій.

«Це було дуже круто! Ти розумієш, що твій голос важливий, ти ухвалюєш рішення — і це не буде “для галочки”. У нас були дві ідеї: закупівля зупинок для громадського транспорту і обладнання для закладу культури. Саме рішення людей взято за основу. Завдяки онлайн-опитуванню, понад 600 респондентів визначили місця встановлення 7 зупинок», — зазначає Віра Глушко.

Після встановлення зупинок провели онлайн-опитування щодо оцінки змін для мешканців. 96% опитаних позитивно оцінили зміни у громаді.

За останні роки, говорить Віра Глушко, активність жителів зросла:

«Люди почали звикати до опитувань і анкетувань — ми провели таких безліч, зокрема і з командою Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Люди почали більше довіряти. Керівництво громади також відкрите — якщо ти приходиш ідеями, тебе "не футболять"».

Захопившись написанням проєктів, Віра Глушко перейшла з освітньої сфери у проєктну. З 2021 року жінка працює у міській раді у відділі економічного розвитку та інвестицій:

«Нині я пишу проєкти, але не беруся за жоден з них, поки не досліджу думку людей».

Іршавська громада як партнерка Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» була відібрана для проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я». Разом з громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» громада працює над формуванням інфраструктури для впровадження комплексної та інклюзивної системи партисипативного бюджетування та збільшення залучення громадян до бюджетного процесу.

 

 

У межах проєкту Іршавська громада залучила місцевих дизайнерів та художників на конкурсній основі до розробки дизайну для візуалізації Бюджету для громадян. Ідея активного мешканця — сонячний годинник — зрештою лягла в основу дизайну «Бюджету для громадян».

 

 

«Ми дуже зраділи, що будемо розробляти «Бюджет для громадян» — це те, чого нам дуже не вистачало! Поки я не працювала у міськраді, у мене самої було чимало запитань щодо того, чому те чи те у громаді не робиться. А ця книжка допоможе людям розібратися: а звідки ж бюджет у громаді, як він формується, на що його можна чи не можна витрачати, хто його наповнює, що для цього роблю я особисто і що потрібно, щоб в мене були гарні садки, дороги, тротуари? Ця книжка доступно все це пояснить. Це про підвищення свідомості людей. Головне — максимально її поширити», — підсумовує Віра Грушко.

За використання широкого переліку інструментів для залучення мешканців до місцевого самоврядування Іршавська громада була відзначена Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» за кращу практику залучення громадськості в процеси формування та реалізації місцевих політик.

 

Переглядів: 107
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: участь громадян
Читайте також: