У Володимир-Волинській громаді місцевий бізнес розвивається попри воєнні виклики
У Володимир-Волинській громаді місцевий бізнес розвивається попри воєнні виклики

Наприкінці 2022 року Володимир-Волинська громада на Волині, як і тисячі інших населених пунктів в Україні, потерпала від відключень електроенергії, що відбулися внаслідок ворожих обстрілів критичної інфраструктури. Однак, незважаючи на такий серйозний виклик, громада змогла підтримати бізнес, забезпечивши умови для безперебійної роботи.


Придбання генераторів та інших джерел резервного живлення стали незапланованими витратами для місцевих підприємців. Для більшості з них така покупка виявилася поза фінансовими можливостями через кризу, спричинену війною, зокрема і для Мирослави Шишко, яка є власницею двох магазинів дитячого одягу.

«Звісно, відключення електроенергії негативно вплинули на мій бізнес і знизили продаж. Ми навіть хотіли зачинятися. У моїх магазинах усе опалення на електриці, тому для нас відключення електроенергії – це не просто темно і не видно, що там за вид товару. Це ще й холодно, тому нічого не приміряєш. Було дуже складно фінансово, бо весь бізнес у сфері торгівлі різко знизив оборотність коштів, а ціни на резервні джерела електроенергії злетіли до хмар. Проте все-таки ми змогли придбати бензиновий генератор», – розповідає підприємиця.

 

 

Незважаючи на складну ситуацію, органи місцевого самоврядування доклали всіх зусиль, щоб малий і середній бізнес вистояв і продовжив розвиватися. Саме тому Володимир-Волинська громада в березні 2023 року ухвалила Порядок часткового відшкодування (компенсації) вартості придбаних джерел резервного живлення в умовах воєнного стану.

Відповідно до цього Порядку безповоротну фінансову допомогу в розмірі 50% від вартості зазначеного обладнання (але не більш як 20 тис. грн) можуть отримати підприємці, які зареєстровані та працюють на території громади, а також сплачують податки до місцевого бюджету. На реалізацію цього заходу в місцевому бюджеті передбачалося 3 млн грн. Підприємці з ентузіазмом скористалися запропонованою можливістю повернути частину витрачених коштів. Мирослава Шишко розповідає про свій досвід, згадуючи першу реакцію на цю новину:

«Чесно, нам не вірилося. Однак мені зателефонували з Володимирського фонду підтримки підприємництва «Бізнес-Центр», запевнили, що це не фейк і компенсація дійсно буде. Мене в той момент вразило, що в «Бізнес-Центрі» дуже швидко допомогли підготувати всі документи, я витратила не більш як годину особистого часу. Це дуже приємно мене здивувало! Через кілька тижнів я побачила на своєму підприємницькому рахунку ці компенсаційні кошти, і тоді, напевно, вперше мені здалося, що ми рухаємося вперед! Це було важливо не лише як підтримка нашого бізнесу, але й як сигнал того, що влада розуміє та цінує важливість підприємницької ініціативи».

Уже менш ніж за дев’ять місяців часткову компенсацію отримали 49 суб’єктів господарювання на загальну суму 891 тис. грн. Знаючи про таку програму, деякі підприємці купували генератори або інверторно-акумуляторні системи й одразу ж зверталися до виконавчого комітету міської ради за компенсацією, а відшкодовані кошти спрямовували на розвиток свого бізнесу.

Ініціатива органів місцевого самоврядування Володимир-Волинської громади стала неабиякою фінансовою підтримкою та стимулом для подальшого розвитку місцевого бізнесу в умовах воєнного стану.

За результатами конкурсу Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ця практика була визнана найкращою у номінації сприяння місцевому економічному розвитку, за що Володимир-Волинська громада отримала відзнаку.

 

Переглядів: 136
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: розвиток бізнесу
Читайте також: