Сила - в єдності: як Кодимській громаді майже з нуля вдалось розвинути власну стійкість
Сила - в єдності: як Кодимській громаді майже з нуля вдалось розвинути власну стійкість

У 2020 році Кодимська громада Одеської області об’єднала 21 населений пункт. Налагодження ефективної системи надання муніципальних послуг стало першим завданням новоствореної громади.


Одним з перших викликів, з яким Кодимська громада зіткнулась після об’єднання, стало забезпечення мешканців послугами з водопостачання, водовідведення, вивезення сміття та благоустрою. Наданням цих послуг опікується підприємство «Комунсервіс», яке мало лише 3 одиниці техніки, але мало забезпечити ці критично важливі послуги для понад 24 тисячі мешканців громади. Завдяки злагодженій співпраці міської ради та відділу економічного розвитку та інвестицій, підприємство отримало власну територію з адмінбудівлею та майстернями, в яких було проведено капітальний ремонт. Також вдалося збільшити його технічний склад шляхом закупівлі самоскидів, екскаваторів та автокранів. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» надав мотопили, бензоріз, мотопомпи та екскаватор. Наслідком стало не лише покращення ефективності комунальних послуг, а й збільшення кількості робочих місць. Наразі штат підприємства налічує 64 працівників та має мету розширитись до 100 осіб.

 

Про позитивні зміни зазначив і місцевий житель Руслан Хилобок:

«Комунсервіс працює оперативно та якісно. Змінилось навіть ставлення та мотивація працівників до роботи. Був випадок коли водогінну трубу ремонтували до 22:00 години вечора, і поки не полагодили, додому не пішли».

Після початку повномасштабного вторгнення перед громадою постав ще один виклик - потреба в організації простору для надання допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО), яких до громади прибуло чимало. Кодимська громада - одна з перших на півночі Одеської області облаштувала центр соціального обслуговування населення. Тут, окрім тимчасового житла, ВПО можуть отримати соціальну та психологічну допомогу. Для забезпечення безперебійного функціонування центри обладнані генераторами, наданими Проєктом USAID «ГОВЕРЛА».

 

 

Кодимська громада і надалі продовжує працювати над покращенням муніципальних послуг для мешканців, адже стратегічним пріоритетом громади є повернення понад 6 тисяч мешканців, які покинули рідні домівки внаслідок війни. Задля залучення іноземних інвестицій та створення нових робочих місць громада приєдналась до Економічного союзу «Альянс південного Поділля» і щодня працює над новими проєктами, які розвиватимуть переваги та природний потенціал громади.

Досягнення Кодимської громади у сфері розвитку муніципальних послуг були визнані як краща практика Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» і нагороджені відзнакою.

Переглядів: 1291
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: