Законопроект «Про публічні консультації» ухвалений в цілому (+ інфографіка)
Законопроект «Про публічні консультації» ухвалений в цілому (+ інфографіка)

20 червня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому урядовий проєкт Закону України «Про публічні консультації» (№4254).


Законопроект забезпечує право на участь в управлінні публічними справами, визначає правила проведення публічних консультацій, їхні терміни, форми та принципи.

«Сьогодні Верховна Рада нарешті поставила крапку в історії розробки і розгляду законопроекту «Про публічні консультації», яка тягнеться вже більше 10 років. Про необхідність його ухвалення говорили експерти, політики, громадянське суспільство та, врешті решт, Єврокомісія. Тому, це +1 в пакеті євроінтеграційних проектів, це +1 для розвитку демократії участі», - прокоментувала народна депутатка України Аліна Загоруйко.

 

 

Як повідомлялося, у першому читанні законопроект Парламент ухвалив ще 5 березня 2021 року, пізніше того ж року Центр експертизи доброго врядування Департаменту з питань демократії і врядування Ради Європи надав Висновок щодо проекту Закону «Про публічні консультації».

З того часу тривала робота з удосконалення законопроекту до другого читання на майданчику парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Нагадаємо, що у 2024 році це не перше рішення Парламенту, покликане зробити місцеве самоврядування більш відкритим і доступним для участі жителів громад.

Так, 13 травня цього року Президент України підписав Закон №3590-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування» (законопроєкт №6401). Закон суттєво розширив норми про відкритість місцевих рад і виконавчих органів громад. Більше про зміни читайте ТУТ.

На додачу до цього Закону, 9 травня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7283 щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування. Законопроєкт передбачає, що порядок ініціювання, проведення та застосування механізмів місцевої демократії регулюється органами місцевого самоврядування у статутах громад або окремих рішеннях місцевих рад. Законопроєкт знаходиться на підписі у Президента.

Переглядів: 881
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: участь громадян
Читайте також: