URC 2024 у Берліні - українські громади та регіони розповіли про свої плани та проєкти
URC 2024 у Берліні - українські громади та регіони розповіли про свої плани та проєкти

У Ukraine Recovery Conference 2024 у Берліні цьогоріч взяли участь 15 громад, 5 ОВА та 4 асоціації. Ключова мета URC2024 – консолідувати сталу міжнародну підтримку для відновлення, відбудови, реформування та модернізації України. Учасники мали унікальний шанс поспілкуватися з міжнародними інвесторами, представити свої проєкти з відновлення лідерам урядів низки країн, представникам міжнародних організацій, бізнесу та громадянського суспільства.

У цій поїздці учасників підтримували проєкти міжнародної технічної допомоги. Зокрема Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» супроводжував Миргородську і Добротвірську громади, Закарпатську ОВА та Українську асоціацію районних та обласних рад. Учасники від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» зв'язалися з понад 100 організаціями та провели чимало зустрічей і розповіли про свої проєкти.


Для Добротвірської громади, що на Львівщині, найважливішим є питання теплопостачання, адже росія продовжує завдавати ударів по енергетиці, зокрема і Добротвірській ТЕС.

Добротвірський селищний голова Тарас Келеберда розповів про основні зустрічі, які вдалося провести на URC:

«Ми мали важливу розмову з представницею Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, з якою обговорили подальші кроки для забезпечення альтернативного теплопостачання у Добротворі. GIZ профінансує розробку техніко-економічного обґрунтування. Це, зокрема, результат попередньої роботи з цим донором. Також ми мали продуктивні зустрічі з представниками Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини та виробниками енергетичного обладнання і турбінних газових установок. Крім того, розповіли про наші виклики одному з провідних міжнародних медіа Deutsche Welle».

 

Тарас Келеберда дає інтерв'ю виданню Deutsche Welle

 

Закарпатська ОВА розповідала про проєкт першого обласного центру з реабілітації військовослужбовців 4.5.0 Recovery Center. Будівництво, на яке залучили державні і міжнародні кошти, уже стартувало і має завершитися впродовж наступних 2 років. Тож конференція у Берліні стала потужним майданчиком для пошуку нових інвесторів.

Тарас Гайдук, керівник проєктного офісу з реалізації концепту обласного реабілітаційного центру 4.5.0, розповів про це на зустрічах з потенційними партнерами:

«Плідною виявилася зустріч з компанією Schneider Electric, яка захотіла долучитися до роботи Центру відновлення. Вони нададуть частину обладнання безкоштовно. Нашим проєктом зацікавилася і компанія Rehau, яка також погодилася надати частину вікон для Центру безкоштовно, а представники USAID та Zaha Hadid Architects запланували ознайомитися з нашим проєктом і запропонувати співпрацю. До того ж президент італійської організації RENOVUA запросив нас на аналогічну конференцію у Римі».

 

Тарас Гайдук (посередині) спілкується з потенційними партнерами

 

Представниці громад Закарпаття - Мар'яна Місик, Віра Глушко, Неля Петрус

 

Кілька проєктів з реабілітації, відновлення лікарень, очищення річки, управління відходами представила Миргородська громада з Полтавщини.

Наталія Молочко, заступниця Миргородського міського голови окреслила свої напрацювання на конференції:

«Ми поспілкувалися з представником італійської компанії 3TI progetti, яка зацікавлена у виготовленні проєктно-кошторисної документації для наших шкіл та садочків. Також дізналися про Асоціацію німецьких міст, які зацікавлені у партнерстві з українськими містами — і вже домовилися про пошук потенційних партнерів для Миргорода. Під час дискусій з представником Genesy Capital ми обговорили можливість встановлення секційних мостів та модульного житла для ВПО з потенційним фінансуванням з боку німецького уряду. Розуміємо, що на таких конференціях не ухвалюють рішення відразу, але це шанс заявити про нашу громаду, налагодити цінні контакти і відкрити для себе нові можливості».

 

Миргородська громада під час зустрічі з Наташею Грамс, представницею Genesy Capital

 

Українська асоціація районних та обласних рад мала шанс розповісти іноземцям про комплексні потреби з відновлення в усіх 24 регіонах України. Тетяна Єгорова-Луценко, президентка УАРОР та голова Харківської обласної ради, підсумовує:

«Я дуже задоволена цією конференцією, це був чудовий шанс зустрітися з міжнародними партнерами. Ми мали ґрунтовну розмову з представниками Американської торговельної палати, яка прагне підтримувати проєкти з відновлення в регіонах. А також поспілкувалися з Васко Алвесом Кордейро, президентом Європейського комітету регіонів, з яким обговорили пленарне засідання Комітету, а також необхідність звернення до представників європейських країн щодо посилення протиповітряної оборони України. Вважаю, що ми відпрацювали на 100% і зробили усе можливе, аби довести, що Україні необхідно допомагати».

 

УАРОР під час зустрічі з Васко Алвесом Кордейро, президентом Європейського комітету регіонів

 

УАРОР розповідає про Україну делегації з Кот-д'Івуару

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує українські громади та регіони в їхньому інституційному розвитку, посиленні спроможності та самозарадності, зокрема на шляху до повоєнного відновлення та вступу до Євросоюзу.

Фото: Тетяна Кузьмінчук

Переглядів: 2386
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: