Нові соціальні послуги як відповідь на виклики сьогодення: досвід Броварської громади
Нові соціальні послуги як відповідь на виклики сьогодення: досвід Броварської громади

Для вирішення проблем необхідний комплексний підхід, персоніфікована допомога та інтеграція вразливих груп у суспільство. Саме їх застосовують у Броварській міській раді. Представники громади розповіли, як це працює, під час заходу з обміну досвідом, організованим місцевим Офісом U-LEAD.


Як і у кожній громаді, у Броварській є різні категорії соціально незахищених верств населення, а також мешканців, що потребують окремих видів соціальних послуг. Безумовно, сьогодні особливу увагу приділяють матеріальній підтримці захисників і захисниць, для чого в громаді діють різні місцеві Програми. Проте війна породжує нові виклики, а багато наявних проблем лише загострює. З’являється і запит на нові соціальні послуги.

«Наслідки сьогоднішньої війни ставлять нові виклики перед нами, а це потреба в психологічній допомозі, соціалізація, відчуття потрібності. Ми будемо долати ці виклики, поєднуючи місцеві зусилля з активним, соціально-орієнтованим бізнесом», — каже Броварський міський голова Ігор Сапожко.

 

Не все вимірюється грошима, але вони теж важливі

 

Броварська громада має розгалужену мережу комунальних закладів, що надають соціальні послуги. У складі Броварського міського територіального центру соціального обслуговування є відділення медико-соціальної допомоги і стаціонарне відділення.

У відділенні медико-соціальної допомоги мешканцям громади понад 20 послуг за направленням сімейного лікаря пропонують безкоштовно. Це фіточаї, кисневі пінки, ліжко «нуга-бест», соляна кімната, магнітотерапія, електрофорез, електрокардіограф, інгаляції, ультразвукова терапія тощо. А нещодавно відкрили ще й відділення стаціонарного догляду на 10 місць для самотніх осіб похилого віку та соціально незахищених громадян, яке планують розширювати. Вартість утримання однієї людини тут складає приблизно 22 тисячі на місяць.

Окремо працює Міський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю, який обслуговує 283 дитини, з яких 30 дітей — з внутрішньо переміщених осіб. У Центрі створено умови для всебічного розвитку дітей з інвалідністю, дітей віком до трьох років з групи ризику щодо отримання інвалідності. Головна мета — запобігання, зменшення або подолання фізичних, психічних розладів, коригування порушень розвитку, засвоєння дітьми знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних здібностей. Крім Броварської громади, Центром надаються соціальні послуги і для діток Зазимської, Димерської та Калитянської територіальних громад.

У громаді також запровадили безкоштовний для мешканців скринінг онкологічних захворювань, витрати на який покриваються за рахунок місцевого бюджету.

Загалом видатки загального фонду місцевого бюджету на соціальний захист складають понад 71 мільйон гривень.

 

Інклюзія — шлях до єдності та прийняття нових реалій

 

Ще одним напрямом соціального захисту, який активно розвивають у Броварській міській громаді, є створення інклюзивних груп для виховання і навчання дітей з особливими потребами. Паралельно функціонує Інклюзивно-ресурсний центр Броварської міської ради, який проводить комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини, надає психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги, забезпечує системний та кваліфікований супровід дітей з особливими освітніми потребами.

Крім того, в громаді запроваджується нова соціальна послуга супроводу під час інклюзивного навчання, яка надаватиметься дітям з особливими освітніми потребами.

«Всі наші дії, в рамках соціального захисту, завжди ґрунтувалися на зворотному зв’язку від споживачів, а у випадку з дітьми — від батьків. Ми одні з перших, ще до державної підтримки, запровадили місцеву Програму інклюзії на території громади з метою інтеграції дітей у заклади освіти. За рахунок місцевого бюджету впроваджуємо програми інтеграції у суспільство дітей-аутистів, вони почали ходити у звичайну школу і тут нам потрібно було подолати супротив інших батьків. Ці та інші заходи ми впроваджуємо в межах повноважень органів місцевого самоврядування та в рамках реалізації місцевих Програм», — розповідає Ігор Сапожко.

 

Недержавні соціальні заклади – шлях вирішення складних проблем

 

Поряд із комунальними закладами соціальної сфери у Броварській міській громаді успішно працює і декілька приватних ініціатив, яким ОМС максимально сприяє. Адже вони надають мешканцям громади соціальні послуги.

Наприклад, Благодійна організація «Перспектива 21.3» створила однойменний Центр трудової та соціальної адаптації у Броварській громаді та забезпечує умови для повноцінного та гідного життя людей з синдромом Дауна, аутизмом та іншими порушеннями інтелектуального розвитку. Тут надаються послуги соціально-трудової адаптації, супровід та підтримка на робочому місці. Окрім навчання, студенти займаються підготовкою їжі для інших, роботою в кафе та пакуванням хлібобулочних виробів у громадській пекарні. Сьогодні тут навчається 24 особи з інтелектуальними порушеннями, які почали свою підготовку до дорослого життя та майбутнього працевлаштування.

Також у громаді успішно працює «СОС Дитяче Містечко», яке відвідали учасники заходу з обміну досвідом. Ініціатива користується територією, на якій розміщено 16 будиночків, у 12 з яких проживають сім’ї. Інші використовують для надання соціальних послуг, зокрема, реалізації Програми Укріплення сім'ї. Тут дотримуються підходу «кейс-менеджменту» на основі індивідуальної оцінки потреб сімей — безкоштовні психологічні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-побутові, інформаційні послуги, підтримка в отриманні професії/перeкваліфікації та матеріальна допомога. У результаті 70% сімей виходять з програми самодостатніми.

Підсумовуючи захід з обміну досвідом, керівниця Київського Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Олена Іванченко наголосила на важливості комплексного підходу та партнерства з недержавними організаціями у наданні соціальних послуг:

«На прикладі Броварської міської громади ми змогли побачити зразкову модель впровадження якісних соціальних послуг. Це приклад комплексного підходу та системної багаторічної роботи як голови громади, так і фахової команди. Щороку за значної фінансової підтримки з місцевого бюджету впроваджують численні програми підтримки соціально незахищених верств населення громади і тих мешканців, які потребують підтримки від місцевої влади. Приємно вражає “людське обличчя” та емпатія у цій нелегкій справі і саме такий підхід дає гарні результати».

Переглядів: 365
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: