Лубенська громада залучає мільйони на розвиток через гранти

 

Повномасштабне російське вторгнення поставило ряд нових викликів перед українськими громадами. Щоб забезпечити реалізацію розвиткових проєктів та стале відновлення, громадам необхідно шукати та залучати нові джерела фінансування. З початку війни Лубенська громада, що на Полтавщині, зосередила особливу увагу на залученні додаткових інвестицій – як з держаного бюджету, так і з міжнародних джерел.


«Навіть у часи важких випробувань, таких як епідемії, надзвичайні ситуації чи воєнні дії, життя не зупиняється. Керівництво громади має використовувати усі ресурси та можливості, щоб її мешканці та гості почували себе впевнено і захищено. Тому ми шукаємо додаткові можливості для розвитку громади: пишемо проєкти, беремо участь у конкурсах та грантах, залучаємо іноземні міста-побратими», — пояснює Олександр Грицаєнко, голова Лубенської громади.

 

Олександр Грицаєнко, голова Лубенської громади

 

Завдяки активній роботі фахівців виконавчого комітету Лубенської міської ради у напрямку залучення додаткових інвестицій з державного бюджету та від міжнародних організацій, громаді вдалося акумулювати близько 250 мільйонів гривень.

«Немає великого значення, скільки людей працює у колективі, головне – згуртованість і націленість на результат», – вважає Олена Цох-Карунська, начальниця відділу економічного розвитку і торгівлі Лубенської громади.

Саме цей відділ разом з колегами займається написанням та поданням грантових заявок.

 

Олена Цох-Карунська, начальниця відділу економічного розвитку і торгівлі Лубенської громади

 

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» провели низку тренінгів з проєктного менеджменту та написання грантових заявок для представників органів місцевого самоврядування. За словами Олени Цох-Карунської, отримані знання допомогли її відділу стати більш ефективним.

 

 

Нещодавно Лубенська громада виграла конкурс «Програми відновлення України» з проєктом будівництва дошкільного навчального закладу для дітей з проблемами опорно-рухового апарату та вадами мовлення вартістю понад 154 мільйони гривень. А в межах «Надзвичайної кредитної програми для відновлення України» громада реконструюватиме один з опорних ліцеїв громади загальною вартістю більше 128 мільйонів гривень. Таким чином, громада залучила близько 80% фінансування на реалізацію цих проєктів з державного бюджету.

Чималі кошти Лубни залучили і від міжнародних партнерів. У рамках проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» громада отримала понад 4 мільйони гривень для реконструкції Академічного ліцею імені братів Шеметів.

 

 

«Завдяки грантам ми завершили реконструкцію опалення та вентиляції, а також облаштували кухню та їдальню нашого закладу. Тепер нашим учням тепло, комфортно і смачно. І це не може не тішити, адже діти є нашою найбільшою цінністю», - ділиться Наталія Брекало, директорка ліцею.

 

Наталія Брекало, директорка академічного ліцею імені братів Шеметів

 

Завдяки участі в україно-швейцарському проєкті «Діємо для здоров’я» громада отримала обладнання на суму більше 800 тисяч гривень.

У співпраці з Північною екологічною фінансовою корпорацією «NEFCO» триває реалізація проєкту «Реконструкція системи водопостачання та водовідведення з впровадженням енергозберігаючих технологій на 2020-2032 роки». Загальна вартість проєкту складає понад 47 мільйонів гривень, з який грант від «NEFCO» – понад 24 мільйонів гривень.

Протягом 2022-2023 років Лубни за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» отримали майно та обладнання на понад 9 мільйонів гривень - офісне обладнання, інтернет-термінал Starlink, обладнання для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, кухонне обладнання, холодильники, пральні та сушильні машини, портативні радіостанції, дизельні генератори різної потужності, вогнегасники та одяг для пожежних, намети та екскаватор-навантажувач з навісним обладнанням.

 

 

Крім того, у рамках співпраці з Проєктом  USAID «ГОВЕРЛА» громада отримала устаткування на загальну суму 1,5 мільйони гривень для забезпечення надання якісних публічних послуг шляхом покращення благоустрою та вдосконалення системи збору твердих побутових відходів.

 

 

«Завдяки цій співпраці ми маємо можливість підвищити свою спроможність у таких важливих сферах життєдіяльності як освіта, медицина, житлово-комунальне господарство та цивільний захист. Сподіваюся, що з такою потужною підтримкою ми реалізуємо усі наші задуми та вибудуємо нові міцні партнерські звʼязки», - зазначає Олександр Грицаєнко.

Ефективне управління місцевими фінансами – запорука сталого розвитку громади та її стійкості. На сьогодні наявність ефективної вмотивованої команди або окремих професіоналів надає громадам можливість забезпечувати високу якість надання послуг своїм мешканцям навіть у час війни. Саме тому здобутки Лубенської громади у напрямку залучення фінансів до бюджету були відзначені Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» як краща практика управління місцевими фінансами.

Переглядів: 5280
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: інвестиції
Читайте також: