Мінекономіки планує змінити порядок державного стимулювання для індустріальних парків
Мінекономіки планує змінити порядок державного стимулювання для індустріальних парків

Міністерство економіки вперше озвучило деякі параметри програми державного стимулювання індустріальних парків для розбудови їхньої промислової інфраструктури. В бюджеті на 2024 рік на розвиток індустріальних парків передбачено 1 млрд грн.


Про це повідомив заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

«Мета цієї державної підтримки - сприяти появі мережі індустріальних парків, готових для розміщення нових або релокованих промислових підприємств в коротші строки. Індустріальні парки запропонують інвесторам земельні ділянки промислового призначення з підведеними мережами, готовими будівлями, деякі податкові і митні стимули, а також сервіси від керуючої компанії відповідного парку. В усьому світі індустріальні парки допомагають залучати інвестиції в реальний сектор, зокрема у виробництво. І у нас це також починає працювати. Залучення інвестицій в реальний сектор є складовою політики Зроблено в Україні», - зазначив народний депутат.

«Співпраця між державними органами, бізнесом та міжнародними партнерами є ключем до успішного розвитку мережі індустріальних парків. Лише спільними зусиллями ми можемо створити сприятливі умови для учасників парків, що в свою чергу, позитивно вплине на економіку України та підвищить її конкурентоспроможність на міжнародній арені», - сказав заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів.

Постанова, яка регламентує порядок надання стимулювання, очікується незабаром. Інформація про параметри програми була озвучена під час міжвідомчої онлайн наради за участю народних депутатів, представників обласних військових адміністрацій, ініціаторів створення та керуючих компаній індустріальних парків, державних банків, а також експертів USAID на тему «Державне стимулювання створення та функціонування індустріальних парків».

Поки що йдеться лише про попередні плани, адже постанова ще не схвалена урядом. Але ця інформація дає орієнтири для зацікавлених сторін, що треба готувати.

Дмитро Кисилевський повідомив про найбільш принципові моменти.

На що саме можна буде залучити державну підтримку:

  • Фінансування 50% вартості будівництва інженерно-транспортної інфраструктури індустріальних парків: підстанції, лінії електропередач, водо- і газопроводи і т.п. Для деокупованих територій - 80%.
  • Компенсація 50% здійснених витрат протягом останніх 9 місяців на підключення до електромереж. Для деокупованих територій - 80%.
  • Решту вартості фінансує заявник власним або запозиченим коштом (кредит, грант, гроші ОМС, приватних інвесторів тощо). Тобто мова йде про співфінансування держави і заявника 50 / 50%, для деокупованих територій - 80 / 20%.

Яким головним вимогам мають відповідати індустріальні парки, щоб отримати підтримку:

  • Індустріальний парк повинен бути в реєстрі та мати керуючу компанію
  • Наявність проектної документації на будівництво інженерно-транспортної інфраструктури та відповідної експертизи
  • Позитивний висновок уповноваженого банку щодо ділової репутації та фінансової спроможності заявника (подібно до заявок на гранти).

Заявки на державне фінансування мають бути подані до 15 серпня.

Які зобовʼязання бере на себе керуюча компанія індустріального парку при отриманні державного фінансування:

  • Реалізувати заявлений проект протягом 2 років з моменту укладення договору про надання державного стимулювання.
  • Впродовж 3 років ввести в експлуатацію промислові будівлі/споруди площею не менше 5000 кв.м., а також залучити не менше двох учасників індустріального парку.
  • У разі невиконання цих вимог повернути отримані кошти.

Будуть діяти механізми контролю за виконанням робіт з боку уповноважених банків.

«Остаточні параметри будуть міститись в постанові Кабміну. Але вже зараз зрозуміло, що готувати: ПКД, експертизу, джерело фінансування власної частини витрат. А також готовність реально працювати над розвитком індустріального парку для виконання зобов’язань. Впевнений, такі серед майже 80 зареєстрованих парків знайдуться», - зазначив Дмитро Кисилевський.

Нагадаємо, мережа індустріальних парків активно розвивається, попри російську збройну агресію та військові дії. У першому кварталі 2024 року Уряд зареєстрував 9 нових парків, що дорівнює кількості зареєстрованих протягом всього 2022 року та перевищує показник 2021 року, коли було зареєстровано 7 парків.

Переглядів: 938
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: інвестиції
Читайте також: