ГО «ДЕСПРО» продовжує сприяти відновленню Бородянської громади
ГО «ДЕСПРО» продовжує сприяти відновленню Бородянської громади

Бородянська громада на Київщині ще далека від повного відновлення, оскільки руйнації спричинені окупантами, занадто масштабні. Тому ГО «ДЕСПРО» за підтримки Швейцарії продовжує допомагати у відновленні пошкодженого житла мешканцям Бородянської громади.


У межах першої когорти 27 договорів укладено на ремонти різного ступеня пошкодження в рамках проекту «Підтримка відновлення України». Оскільки власники житла чекати не стали і активно взялися за відновлення - частину будівель вже відремонтовано.

Днями команда ГО «ДЕСПРО» спільно з Helvetas завітала до села Загальці Бородянської громади для оцінки проміжних та підсумкових результатів ремонтів.

Специфіка роботи у громаді полягає у тому, що, крім приватних будинків, деколи потребують відновлювального ремонту будинки, що є, по суті, багатоквартирними. Це – 1-2-поверхові будинки, кожен - на 4-8 родин. Проведення ремонту таких будинків потребує певної соціальної мобілізації: залучення мешканців для ухвалення колективних рішень, організації спільної роботи по ремонту, визначення відповідального власника(ці) для координації співпраці із DESPRO, співпраці із підрядником та фінансування робіт.

 

 

В одному із таких будинків по вулиці Дружби у селі Загальці роботи з відновлення даху вже майже завершені. До початку робіт експерти ГО «ДЕСПРО» допомогли із оцінкою пошкоджень, формуванням кошторису на відновлювальні роботи, а також було надано фінансування. А вже «команда проекту» на чолі з обраною лідеркою, пані Людмилою Войналович, вчителькою місцевої школи, власницею однієї з квартир, безпосередньо супроводжувала роботи на місці.

«Будівля збудована відносно давно, проте виявилася доволі міцною. Під час бойових дій були «прильоти» прямо на подвір’я, які знищили господарську будівлю. Сильно постраждав тоді дах, вікна, конструкція будинку при цьому не постраждала. Добре, що знайшлися партнери із DESPRО, і ми спільно вирішили задачу по відновленню даху», - підсумовує пані Людмила.

«У поточній фазі проекту «Підтримка відновлення України» ми охоплюємо домогосподарства, які з тих чи інших причин не підпадають під програму Е-відновлення. Або ж коли потрібні колективні рішення, як от по ремонту спільного даху. Це вимагає дещо більшої підготовчої роботи від команди проекту. У той же час ми щільно співпрацюємо з місцевою владою, яка готує початкові списки зацікавлених домогосподарств і допомагає зрештою здійснювати відбір отримувачів допомоги», - додає експерт ГО «ДЕСПРО» Вячеслав Сороковський.


Проект «Підтримка відновлення України» реалізується в межах підтримки України з боку Швейцарії за фінансування Swiss Solidarity та виконання робіт консорціумом, до складу якого зі швейцарської сторони входить організація Helvetas з української ГО «ДЕСПРО».

Переглядів: 794
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: