Як ефективно управляти відходами у громадах: на брифінгу мерів обговорили успішні практики та виклики
Як ефективно управляти відходами у громадах: на брифінгу мерів обговорили успішні практики та виклики

Нині в Україні полігони побутових відходів займають 9 тисяч гектарів, тому питання управління відходами потребує особливої уваги. Від нього залежать, зокрема, сталий розвиток громад, здоров’я населення та якість навколишнього середовища. Органи місцевого самоврядування стикаються з низкою викликів у цій сфері, але знаходять шляхи вирішення і застосовують успішні практики із сортування та зменшення кількості відходів.

На брифінгу мерів «Управління відходами: виклики, уроки та кращі практики для громад» представники профільних міністерств, органів місцевого самоврядування та громадськості обговорили, як громади можуть запобігти утворенню відходів та правильно поводитися з ними. Захід відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


Марат Кюрчевський, керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), зазначив, що війна спричиняє нові виклики, серед яких – обсяг відходів, які продукуються через атаки на будівлі й інфраструктуру та заповнюють і без цього переповнені полігони. Постає низка питань: переробка цих відходів з метою повторного використання, пошук технологій і необхідного обладнання для ремонту пошкоджених будівель, щоб внаслідок їх руйнування не продукувати ще більшу кількість відходів, зміна поведінки людей у поводженні з відходами. І ці питання спільно вирішують місцеве самоврядування, центральна влада та донорські організації:

«Поводження з відходами – тема, актуальна не лише для України, а й для всього світу, тому що це те середовище, яке ми залишимо нашим дітям та онукам. USAID завжди підтримувало ініціативи в цій сфері, зокрема в рамках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», - пояснив Марат Кюрчевський.

 

 

Ігор Санжаровський, радник керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», наголосив, що Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» інтегрує питання управління відходами у свою діяльність у різних форматах і заходах:

«У рамках розробки стратегій громад ми проводимо стратегічну екологічну оцінку й організовуємо навчальні заходи. Зокрема, один із проєктів ми реалізуємо спільно з ГО «Еколтава» – це Школа муніципального менеджменту відходів, де з жовтня 2023 року по сьогодні 65 громад здобули цінні знання. З них 25 громад розробили дорожні карти розвитку місцевої політики, а сім найкращих дорожніх карт отримали компостери для своїх громад».

 

 

Діана Новікова, начальниця відділу поводження з побутовими відходами та комунальним обслуговуванням Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, підкреслила, що вже понад тисяча населених пунктів в Україні впроваджують роздільне збирання:

«Зокрема, у 26 населених пунктах працюють сортувальні лінії, що відокремлюють зібрані компоненти на фракції. В ієрархії управління відходами є такий етап, як зменшення утворення відходів, тож від кожного з нас залежить правильне ставлення до управління ними».

 

 

За словами Діани Новікової, для того, щоб підвищити поінформованість населення щодо зменшення кількості та сортування сміття, Міністерство розробляє методичні рекомендації, які допоможуть органам місцевого самоврядування працювати з людьми й доносити цю інформацію. Очікується прийняття закону про упаковку та відходи упаковки – це буде перший із секторальних проєктів. Потім – закону про відходи електричного та електронного обладнання, далі – закону про батареї і акумулятори. Це законодавство дуже важливе для впровадження.

Сергій Довгалюк, радник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, розповів про національний проєкт Міністерства з розміщення сміттєпереробних потужностей в усіх областях України та перші результати. Так, за допомогою міжнародного проєкту технічної допомоги APENA 3, який опікується Київською, Івано-Франківською, Закарпатською областями, розроблено кластерний підхід, який враховує переробку сміття всієї області.

Міндовкілля прагне донести до громад, як можна зібрати об’єм побутових відходів, щоб він був цікавий великим інвестиціям з погляду переробки. У Київській області кластер уже має інвестора – це польсько-англійська компанія, що почала проєктування перших двох заводів. За розрахунками Міністерства, Україні потрібно не менш як 200 заводів, щоб вирішити проблеми з відходами.

Олег Бурса, Великобичківський селищний голова, розповів про досвід своєї громади у сортуванні відходів, який розпочався ще у 2010 році. Завдяки грантовим проєктам і донорським коштам вдалося закупити контейнери та встановити майданчики для сортування. Невдовзі після перемовин з місцевим бізнесом у громаді з’явилося приватне підприємство з вивезення твердих побутових відходів:

«Ми починаємо із садочка, де навчаємо дітей сортувати, у школах запроваджуємо гуртки: в одній із шкіл уже давно діє гурток «Екосила», де місцевий біолог розповідає дітям, як потрібно поводитися зі сміттям. За останні два роки ми встановили вісім додаткових майданчиків. Налагодили роботу одного з комунальних підприємств, щоб воно займалося збиранням, сортуванням і реалізацією відходів. На моє переконання, найефективніший метод – коли відповідальність за сортування є на тому, хто продукує відходи: на громадянину чи власнику господарства».

Микола Панчук, Гощанський селищний голова, поділився довгим шляхом, який пройшла його громада у питанні поводження з відходами перед тим, як стати партнеркою Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Ще 10 років тому навколо селища Гоща було 17 стихійних сміттєзвалищ і екологією переймалися лише декілька людей:

«Ми почали прибирати стихійні сміттєзвалища, і цей процес зайняв два роки. Потім з бюджету виділили невелику частину коштів, щоб власноруч зробити контейнери з металу. У нас є багато аграрних підприємств, які мали бочки й безкоштовно їх надали нам під скло. Контейнери для пластику нам передали в користування волонтери».

Микола Панчук, зазначив, що у громаді процес відбувається складно, але крок за кроком, село за селом робота триває. Наприклад, в одному з найбільших старостинських округів, що складається з 11 сіл, почали впроваджувати вивезення твердих побутових відходів. У кожному навчальному закладі громади є паперові контейнери для роздільних побутових відходів, де вчать дітей, а потім – діти вчать своїх батьків».

Вікторія Бальцер, секретарка Вознесенської міської ради Миколаївської області, представниця Всеукраїнської асоціації ОТГ, розповіла, що, аналізуючи структуру твердих побутових відходів у громаді, виявилося, що майже 60% складають органічні відходи. Тому з 2020 року громада фокусується на правильному поводженні саме з ними через реалізацію низки проєктів і міжмуніципальне співробітництво:

«У рамках одного з проєктів ми роздали 27 компостерів ОСББ і розповіли жителям, як важливо відділяти органіку й перетворювати її на добрива, а не викидати в смітник. Громада закупила контейнери для мешканців, а також спеціальну техніку, що допомагала подрібнювати гілки, що залишаються після кронування, і перетворювати їх на добрива. Ми залучали молодь, яка проводила акції, роздавала компостери в домогосподарства, займалася питаннями розробки компостного кластера. До створення компостного кластера долучилися п’ять сусідніх громад, з якими ми підписали міжмуніципальні договори».

Більше про успішні практики громад у сфері управління відходами – у повному записі брифінгу мерів. Захід є одним із серії брифінгів мерів, які Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» проводить з метою пошуку спільних рішень для нагальних викликів громад. Дивіться записи попередніх брифінгів мерів:

Переглядів: 340
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: управління відходами
Читайте також: