Муніципальні партнерства між Україною і Францією - перші результати співпраці і як долучитися до мережі
Муніципальні партнерства між Україною і Францією - перші результати співпраці і як долучитися до мережі

Під час конференції в Лугано у липні 2022 року багато країн Європи задекларували свою готовність допомагати з відбудовою конкретних областей, які найбільше постраждали від російської повномасштабної агресії. Під час цієї конференції Франція вирішила підтримати відбудову найперше Київської та Чернігівської областей. А вже в грудні 2023 столичний регіон Іль-де-Франс за підтримки громадської організації Stand with Ukraine та ініціативи Cities4Cities | United4Ukraine започаткував 6 партнерств з громадами  під час форуму “Іль-де-Франс і Україна: об'єднані разом”.


Співпрацю з французькими громадами започаткували Крути, Боярка, Гостомель, Чернігів, Корюківка та Київський район Оболонь. Міський голова Боярки Олександр Зарубін особисто взяв участь у форумі й навіть підписав партнерську угоду з французьким містом Палезо.

«Виявилось, що наші міста мають багато спільного. Ми розвиваємо спорт і підтримуємо національні ініціативи здорової нації. Нас хвилює майбутнє нашої молоді й ми намагаємося створити всі можливі умови для їх навчання та розвитку. Обидва міста приділяють багато уваги соціальному напрямку», — зазначив Боярський міський голова Олександр Зарубін.

Ініціаторка розбудови партнерств, президентка регіону Іль-де-Франс, Валері Пекресс, під час заходу запевнила,  що регіон буде і надалі співпрацювати та підтримувати Україну і закликала й інші громади регіону долучитися та розвивати партнерство з українськими партнерами та реалізовувати спільні проекти, зокрема для обміну досвідом у сфері культури, освіти та місцевого економічного розвитку.

«Сьогодні регіон Іль-де-Франс мобілізується для підтримки своїх українських партнерів, і найближчим часом буде запущено багато інших проєктів. Зокрема, ми плануємо супроводжувати міста регіону Іль-де-Франс у встановленні побратимських зв'язків з українськими громадами», — сказала Валері Пекрес, президентка регіону Іль-де-Франс, протягом виступу на Форумі 5 грудня.

 

Президентка регіону Іль-де-Франс, Валері Пекресс разом з українськими та французькими мерами під час форуму (Джерело: Région île-de-France/Hugues-Marie Duclos

 

Робота із налагодження нових французько-українських партнерств триває і до неї долучаються все більше як державних, так і громадських організацій. Французька організація Stand with Ukraine з 2014 активно просуває ідею співпраці з Україною у Франції, а після повномасштабного вторгнення ще й допомагає українським мерам розповідати про Україну та життя у своїх громадах у Франції. Їм уже вдалося допомогти 62 українським громадам.

«Ми маємо дві цілі. Найперше ми створили мережу підтримки у Франції для українських громад, щоб виявити конкретну солідарність та забезпечити необхідною допомогою. А по-друге, наша довгострокова мета — допомогти українським містам у їхньому розвитку та відновленні. Це взаємний процес, що приносить користь як Україні, так і Франції: наші досвіди можуть зміцнювати наші країни» — зазначив Едвард Мейор, президент французької громадської організації Stand with Ukraine.

 

Едвард Мейор на Форумі муніципального партнерства у Львові
 

Французькі громади також самостійно звертаються до ініціативи Cities4Cities | United4Ukraine, щоб налагодити довгострокове партнерство з українськими громадами.  Прикладом такого партнерства є співпраця між Семенівською громадою на Житомирщині й французькою Саї-ле-Ланнуа. Попри те, що обидві громади невеликі (до 3000 мешканців), за пів року співпраці французька громада передала для дітей ВПО в Семенівці велосипеди, громади регулярно зустрічаються, щоб обмінюватися досвідом, а представниця Саї ле Лануа навіть відвідала своїх партнерів в Україні вже в часі повномасштабної війни.

 

Наталія Семенюк і Ева Маркєвіч на Форумі муніципального партнерства у Львові

 

«Фактично, ми як ініціатива допомагаємо громадам зробити перші кроки у співпраці — організовуємо перші онлайн зустрічі, проводимо сесію для визначення пріоритетних тем співпраці, допомагаємо з оформленням листів про наміри й меморандумів, разом з громадами вивчаємо можливості залучення додаткового фінансування для розвитку партнерства, зазначила експертка з міжнародної співпраці Cities4Cities | United4Ukraine Марта Супрун і додала: Також, представникам громад важливо зустрічатися особисто, щоб розвивати партнерство. Для цього ми регулярно організовуємо різні нетворкінгові форуми та зустрічі, щоб громади могли налагодити особистий контакт, познайомитися з людьми та інституціями, які можуть стати в нагоді для розвитку партнерства або в яких можна підгледіти ідеї для співпраці».

Так, наприклад, учасником щорічного Львівського форуму міжмуніципального партнерства  у грудні 2023 року були мер міста Плюк-л’ Ермітаж та співголова платформи європейської співпраці асоціації мерів Франції Тібо Гіньяр, який розвиває партнерство з Овручем на Житомирщині і який радо ділився з українськими громадами особливостями роботи з європейськими інституціями й фондами.

 

Тібо Гіньяр на Львівському форумі міжмуніципального партнерства, 2023

 

Якщо ваша громада прагне розвивати міжнародне партнерство з французькими та іншими європейськими муніципалітетами — створіть свій профіль на сайті cities4cities.eu та підпишіться на соцмережі ініціативи Cities4Cities | United4Ukraine, щоб не пропустити можливості для нетворкінгу та розвитку співпраці.


Cities4Cities | United4Ukraine — партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022.  United4Ukraine започаткували Шведсько-український проєкт “Підтримка децентралізації в Україні” (SALAR International) та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida). Сities4Cities було засновано містом Зіндельфінген (Німеччина) під патронатом Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Переглядів: 200
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: партнерство
Читайте також: