Партнерство заради оздоровлення дітей: як співпрацюють громади Полтавщини
Партнерство заради оздоровлення дітей: як співпрацюють громади Полтавщини

Завдяки міжмуніципальному співробітництву Миргородська громада, що на Полтавщині, розширила послуги комплексної реабілітації дітей з інвалідністю на 6 громад. Міжмуніципальне співробітництво є одним з інструментів співпраці, який дозволяє громадам об’єднати зусилля для надання якісних послуг мешканцям, зокрема тих, на які власних ресурсів громади не достатньо. Миргородська громада, що на Полтавщині, є одним з лідерів у налагодження партнерства з сусідами та об’єдання зусиль задля спільної цілі.


Ще у 2011 році у Миргороді відкрився Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю. Сьогодні, через укладені договори про міжмуніципальне співробітництво, крім Миргородської громади, центр надає послуги Великосорочинській, Великобагачанській, Ромоданівській, Гоголівській та Комишнянській громадам. Саме завдяки співробітництву центр допомагає більшій кількості дітей з інвалідністю та дітям до трьох років, які мають ризик отримати інвалідність.

«У партнерстві ми вирішуємо важливе соціальне завдання. Фахівці центру надають кваліфіковану допомогу дітям та їхнім родинам. Від такої співпраці, насамперед, виграють діти. Адже вони мають можливість відновити чи компенсувати втрачені навички та функції організму. Родини дітей отримують психологічну підтримку. Миргородська громада від співпраці отримує додаткові кошти для утримання центру. Робити добрі справи разом корисно для всіх», – коментує Валентина Сіваченко, директорка Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю міста Миргорода.

Комишнянська громада є однією з партнерок Миргорода у наданні реабілітаційних послуг. За словами голови Комишнянської громади Володимира Харченка, забезпечення маленьких мешканців його громади якісними реабілітаційними послугами стало можливим виключно завдяки міжмуніципальному співробітництву:

«Для нашої громади – це економія коштів, вирішення кадрових питань. Щоб організувати реабілітаційний центр, потрібні відповідні ліцензії, спеціалісти та матеріально-технічна база. Сьогодні наша громада не може утримувати такий заклад на своїй території, але ми оплачуємо згідно з договором послуги в Миргороді. У такий спосіб потреба наших мешканців вирішена».

 

 

Троє дітей з інвалідністю Комишнянської громади отримують широкий спектр реабілітаційних послуг з соціальної, фізичної, медичної та психолого-педагогічної реабілітації. Для якісного лікування дітей Центр оснащений сучасним високоефективним спеціалізованим обладнанням, апаратами, тренажерами необхідними для реабілітації. З кожною дитиною працює скоординована команда фахівців, які підбирають та здійснюють індивідуальний комплекс реабілітаційних заходів для кожної дитини.

Не лише комишнянці отримують послуги у Миргороді. Партнерство є взаємовигідним. До прикладу, послуги місцевої пожежної охорони, навпаки, Комишня надає Миргороду. Наприклад, на 2024 рік, у бюджеті Миргородської громади закладене фінансування послуг місцевої пожежної охорони на суму 814 870 грн. Ці кошти витрачаються у Комишнянській громаді на пожежну частину: заробітну плату, придбання спецодягу та інших матеріалів. За 2023 рік у результаті гасіння пожеж було врятовано 10 житлових будинків, 2 господарчі будівлі, 1 кухня, 1 гараж та 1 автомобіль на загальну суму близько майже 2 мільйони гривень.

 

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує громади у налагодженні міжмуніципального співробітництва. Сергій Соломаха, голова Миргородської громади, поділився своїм досвідом. Його громада уклала вже 16 договорів про співробітництво:

«Фахівці Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» забезпечили методичну підтримку в організації співробітництва громад, зокрема у правильному документуванню партнерств. Також провели ґрунтовний аналіз та пошук нових напрямів співпраці. Сьогодні ми самостійно продовжуємо цю роботу. Для Миргорода та наших партнерських громад важливо ефективно виконувати свою роботу та підвищувати якість надання послуг населенню. Саме завдяки співробітництву, враховуючи потреби та наявні ресурси громад, ми спільно виконуємо поставлені задачі».

За підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» громади по всій Україні підписали вже 28 угод, які дозволяють їм спільно вирішувати комплексні проблеми, раціонально використовувати бюджетні кошти та ресурси для розвитку інфраструктури та послуг. Проєкт підтримує громади-партнерки в налагодженні міжмуніципального співробітництва, яке є каталізатором комплексного розвитку та повоєнної відбудови громад за сприяння Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Переглядів: 330
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: