Як і навіщо створювати пожежну команду у громаді: житомиряни дослідили провідний досвід сусідів
Як і навіщо створювати пожежну команду у громаді: житомиряни дослідили провідний досвід сусідів

Днями 10 громад Житомирщини переймали досвід роботи пожежно-рятувальних бригад Рівненщини, щоб у майбутньому створити власні безпекові підрозділи. Серед учасників голови, заступники і керівники відділів, які відповідають за безпеку, з Черняхівської, Чуднівської, Гришковецької, Іршанської, Хорошівської, Коростенської, Любарської, Звягельської, Тетерівської, Ємільчинської громад.


Житомирщина – аграрний край, який у літній сезон часто потерпає від пожеж лісів, полів, а взимку від займань приватних будинків. У 90-их місцеві пожежні команди розформували і передали цю справу лише Держслужбі з надзвичайних ситуацій. Однак потреба у створенні пожежних команд на місцях особливо загострилася під час війни.

Тому Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» організував обмінний візит, де житомиряни змогли дослідити найкращі практики рівненських колег - бо саме Рівненщина є лідером України у побудові місцевої системи безпеки.

 

Уразливість віддаленого села

 

Село Устя – найвіддаленіше у Корецькій міській громаді, що на Рівненщині: розташоване за 30 кілометрів від центру, з яким з’єднує добряче розбита дорога. Тож дістатися сюди рятувальникам вкрай важко, та і пожежі, яких у селі за останні три місяці було вже чотири, теж не чекають. Тому завданням номер один у громаді було створити локальну пожежну команду.

 

Члени устянської пожежної команди

 

В Усті знайшли закинуте приміщення, відсудили безхозне майно і  власними силами зробили ремонт. Пожежний автомобіль отримали від польських міст-побратимів, медичне обладнання виграли у проєкті «Вогнеборці», а захисні костюми надав Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

«Ми набрали у команду чотирьох людей у штат на зарплату. У звичайні робочі дні хлопці і косять траву, і ріжуть дрова, а коли виїжджають на пожежу або мають вечірні чи нічні чергування, отримують додаткову оплату. Також є громадське об’єднання добровольців, які можуть прийти на допомогу», – розповідає Людмила Дмитрук, Корецька міська голова.

 

Пожежна станція до реновації

Пожежна станція після реновації

 

Коли на порятунок приходять добровольці

 

У Шпанівській сільській громаді ніхто з пожежної команди не чергує і не отримує зарплати. Все  тому, що у 2019 році представники громади потрапили у Польщу на навчання з організації місцевої безпеки: як тільки повернулися -  вирішили негайно створювати власну добровільну пожежну команду. Адже безпека – це не жарти: за рік у громаді трапляється понад 20 пожеж! Зібрали мешканців, надихнули їх ідеєю, створили громадське формування, самотужки відремонтували приміщення, заручилися підтримкою ДСНС  і місцевої влади.

«Коли щось зроблено своїми руками, воно більше цінується. І хоч ми ще маємо розв’язати деякі юридичні питання, головне – ми зберігаємо добровольчий дух. Нині жодна людина не покинула нашу команду. Я з гордістю можу сказати, що ми працюємо на всі 100% - і громада задоволена нашою роботою», - Олександр Божук, командир добровільної пожежної рятувальної команди Шпанівської громади.  

 

Представники Шпанівської громади розповідають про свою систему безпеки

 

Родзинкою команди є унікальна система оповіщення Fire Port, яку запозичили у європейців: вона сповіщає добровольців дзвінком та смс про пожежу, її характер і точну адресу. Не минає і 15 хвилин, як вогнеборці уже на місці.

А щоб змотивувати самих пожежників, їм безкоштовно вивозять сміття і постачають воду, і якщо є можливість, вони отримують невеличку земельну ділянку.

 

Безпека у центрі

 

Масштабний Центр безпеки у Білій Криниці – перший на заході України. Його побудували 5 років тому за кошти місцевого бюджету. Нині у складі пожежної команди понад два десятки добровольців, а один із них навіть долучив до справи свого брата і синів. 

«Коли на 18-й день війни телевежа поблизу зазнала ракетного удару і загинула 21 людина, наші добровльці були залучені до порятунку разом з усіма службами. У цей момент ми, як ніколи, відчули необхідність пожежної команди», - каже Тетяна Гончарук, голова Білокриницької громади.  

 

Члени білокриницької пожежної команди розповідають про допомогу під час ДТП на трасі Київ-Чоп

 

Щоб у громади були всі інструменти для порятунку життя в небезпечних ситуаціях, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» надав пили та інше необхідне обладнання.

Крім того, у Центрі безпеки є також працівники, які можуть надати домедичну допомогу, спеціальна навчальна кімната для дітей, аби змалечку навчати наймолодших мешканців громади правилам безпеки.

 

Жіночий екіпаж

 

Особливістю Великоомелянівської громади є добровільна жіноча пожежна команда, яка уже два місяці діє при Центрі безпеки. Серед 20-ти доброволиць - переважно працівниці сільської ради.

«Ми були змушені створити таку команду через виклики війни. Хоча поки що брати участь у гасінні пожеж жінкам не доводилося, але вони пройшли навчання в Польщі та постійно оновлюють свої навички, тренуючи найрізноманітніші небезпечні ситуації», - каже Людмила Бенедик, начальниця відділу правового забезпечення Великоомелянської сільської ради.

 

Жіноча пожежна команда у Великій Омеляні

 

Рівненські громади зазначають – їхній секрет успіху у тому, що вони активно переймають досвід у іноземних партнерів та тісно співпрацюють з надзвичайниками. Тому під час візиту житомирські громади відвідали і обласне управління ДСНС та ознайомилися з їхньою безпековою системою.

 

Зустріч житомирської делегації з Рівненським обласним управлінням ДСНС

 

Громада під відеонаглядом

 

Житомирська делегація також завітала і у свою Звягельську громаду – адже вона єдина у Житомирськиій області має добровільну пожежну дружину. Звягельська громада, як ніхто, знає, чому важливо дбати про безпеку.

 

Звягельська добровільна пожежна дружина

 

«За день до вашого візиту наша громада зазнала другого масштабного обстрілу, який завдав суттєвої шкоди об’єкту інфраструктури. А рік тому внаслідок ракетної атаки було зруйновано 5 будинків, і пошкоджено 20. Наша добровільна пожежна дружина цілий місяць розбила завали! Одним із поштовхів для створення цього підрозділу стало обладнання, яке надав Проєкт USAID «ГОВЕРЛА, яке дуже нам допомагає», - розповідає Ірина Гудзь, заступниця Звягельського міського голови.

 

Розбирання завалів після ракетної атаки у 2023 році

 

Особлива увага до безпеки у громаді також через те, що Звягель розташоване на автомагістралі, де проїжджає близько 20 тисяч автомобілів за добу. Саме тому громада однією із перших почала розвивати систему «Безпечне місто» з відеонаглядом та відеоаналітикою. По усьому місту працює 63 відеокамери, які розпізнають номерні знаки авто, фіксують порушення швидкості, виявляють пожежі - і система сповіщає всі служби. Також громада може користуватися безкоштовною аналітичною платформою, яку надає житомирський муніципалітет.

 

Система відеоспостереження у Звягелі

 

Імпульс до посилення безпеки громади

 

Після поїздки житомиряни повернулися сповними ідей та бажанням створювати пожежні підрозділи і в своїх громадах.

«Надихають приклади громад! Було дуже корисно дізнатися деталі щодо юридичного оформлення, щоб впевнено братися за створення нашої пожежної команди», - каже Валентина Головатюк, секретарка комісії з евакуації Гришковецької  громади.

 

Делегація представників Житомирщини в Корецькій громаді, що на Рівненщині

 

«Дуже корисно було дізнатися, яка пожежників оформлюють на роботу, які посадові інструкції, як полачують їхню працю, страхують, навчають і приймають на баланс спецтехніку. Вразив приклад громад, де працюють лише добровольці! Тепер я вірю, що і ми можемо знайти таких вмотивованих жителів», - додає Ірина Завадська, завідувачка сектору з кадрових та правових питань апарату, депутатка Іршанської селищної ради.

«Хоч у Звягельській громаді уже є пожежна команда, але нам є куди розвиватися! Побачивши приклад Устя, зрозумів, що нам потрібно створити таку команду і у віддалених селах. Вразила новітня система оповіщення: не встигла сирена зазвучати, як пожежники уже на місці, адже оперативність у таких випадках вирішує все. Дякуємо Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», що дає можливість обмінюватися досвідом і зростати», - зазначає Руслан Кирилюк, начальник відділу з питань цивільного захисту Звягельської міської ради.
 

Якщо ви також хочете створити пожежно-рятувальний підрозділ у своїй громаді, дізнатися чіткий алгоритм, отримати зразки необхідних документів та цінні рекомендації від експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», звертайтеся за адресою: dmytro_poturhaiev@hoverla com.

Переглядів: 577
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: добровольці
Читайте також: