Оржицька громада створює стратегію розвитку за підтримки міжнародних партнерів
Оржицька громада створює стратегію розвитку за підтримки міжнародних партнерів

Оржицька громада, що на Полтавщині, визначає свій шлях розвитку.


Оржицька громада, що в Полтавській області, була створена у 2020 році й одразу ж стикнулася з викликами пандемії коронавірусу, а згодом – повномасштабної війни.

Війна значно вплинула на повсякденне життя. З початку російського вторгнення в Україну 1404 внутрішньо переміщені особи було зареєстровано в невеликій Оржицькій громаді з населенням у 15 тисяч. Водночас місцеві мешканці виїжджають за кордон та в сусідні регіони. Громада зазнала економічних втрат – видатки місцевого бюджету Оржицької громади зменшилися на 8,8% з початку 2022 року.

Попри виклики війни, оржичани поставили за мету створити стратегію розвитку, що враховувала б накопичений досвід працівників громади, ідеї та пропозиції бізнесу й мешканців. Адже такий інструмент буде орієнтиром та інституційною пам’яттю, що залишиться в доступі для всіх, хто працюватиме в громаді в майбутньому.

«Ми молода громада, яка тільки розпочинає свою роботу, та ще й у таких складних обставинах. Ми вдячні Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за те, що побачили наше прагнення вчитися і дали можливість сформувати якісну стратегію», – Олена Сидоренко, голова Оржицької громади.

 

 

Експертна підтримка Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» не лише мотивувала оржичан, а й додала впевненості в роботі з методологією розробки стратегії. Хоча державна методологія є відкритим документом для всіх, вона може бути не зовсім зрозумілою без експертної консультації. Настанови від експертів Проєкту дозволили громаді системно підійти до розробки стратегії, мінімізувавши помилки та оптимізувавши процес для підвищення ефективності. Завдяки цьому Оржиця завершила розробку проєкту стратегії протягом восьми місяців.

До процесу розробки стратегії активно залучалися мешканці громади та місцевий бізнес для врахування інтересів усіх зацікавлених сторін.

Ірина Нестеренко, голова фермерського господарства «ПЛЕХІВ-АГРО», висловила свої сподівання щодо реалізації стратегії громади:

«Я розраховую, що магазин нашої крафтової продукції буде масштабовано на область, а потім – на Україну».

Стратегія розвитку Оржицької громади та план її реалізації охоплюють період до 2027 року, орієнтовані на потреби бізнесу та громадськості й передбачають, зокрема, цікаві інвестиційні проєкти. Один з таких – індустріальний парк для розвитку бізнесу в сфері переробки сільськогосподарської продукції, логістики та послуг. У документі передбачене облаштування зон відпочинку, фотозони, громадських просторів, зон дозвілля дітей, озеленення територій.

 

 

Також стратегічний документ передбачає розвиток туристичної галузі та максимальне використання культурної спадщини. Усе це дозволить як місцевому бізнесу, так і громаді загалом вибудувати співпрацю із сусідніми громадами, залучити туристів та інвесторів.

«Для мене було важливо долучитися до розробки стратегії та запропонувати свої ідеї від імені громадськості. І нас почули. Сподіваюся, що артпростори стануть майданчиками для розвитку талантів наших дітей», – Аліна Стрілець, голова ГО «Наша Оржиця».

Оржицька громада прагне стати затишним місцем, де можна не тільки якісно відпочивати, але й комфортно жити.

«Майбутнє завжди на часі, але його можна творити тільки зараз. І поки майбутнє України захищається на полі бою, одночасно майбутнє громади твориться і в тилу. Бо українські цивільні громадяни та військові повертатимуться до громади, яка не просто існує, а розвивається, зокрема, завдяки стратегії», – стверджує Олена Сидоренко.

Нині Оржиця працює за планом реалізації стратегії розвитку та надалі здійснюватиме регулярний моніторинг та оцінку того, як розвивається громада і як виконуються задекларовані перед громадянами та державою зобов'язання.

Створена стратегія розвитку Оржицької громади стала результатом командної роботи депутатів, громадськості за участі ГО «Ендшпіль» та за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Переглядів: 521
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: стратегія розвитку
Читайте також: