Громади переймають американський досвід, щоб розвивати конкурентоздатну культуру
Громади переймають американський досвід, щоб розвивати конкурентоздатну культуру

Понад 200 представників громад із 17 областей України взяли участь в українсько-американському онлайн-діалозі про потенціал і як це підсилює розвиток малих українських міст. Громади дізналися про американський досвід і цінні інсайти від представників Центру культури та торгівлі у Південно-Західній Вірджинії – унікального навіть для США культурного хабу. Ця зустріч відбулася за сприяння Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) та Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).


«Культурний ХАБ не будується за принципом – спершу Простір, а потім Люди. Шукайте, де збираються Люди, а навколо будуйте Простір. То і буде ХАБ», – сказала Олівія Бейлі, директорка маркетингового відділу Центру культури та торгівлі у Південно-Західній Вірджинії.

Також американські спікери розповіли, як співпрацюють з місцевими ремісниками і продають у своїй крамниці їхні товари; як створюють рекламу, бренд і мерч, щоб у закладах і на подіях було більше відвідувачів; як шукають гроші на культурні проєкти у грантових конкурсах та Програмах підтримки. Також презентували туристичну корпорацію Вірджинії, відомий кіно-туристичний бренд Virginia for Lovers та розповіли, чому важливо розвиватися у культурному менеджменті:

«У Сполучених Штатах Америки із державного бюджету щорічно виділяють більше 100 млрд. доларів на освіту у сфері культури. Це справляє неабиякий ефект на результати економічних показників США», – додала Олівія Бейлі.

 

Українські голови громад біля Центру культури та торгівлі Південно-Західної Вірджинії у 2019 році

 

Ідея таких зустрічей зародилася ще у 2019 році, коли під егідою USAID близько 20 українських голів громад відвідали Сполучені Штати Америки, щоб дослідити місцевий економічний розвиток та познайомитися з роботою Центру культури та торгівлі Південно-Західної Вірджинії. Саме у той час культурні хаби та креативні індустрії лише зароджувалися в Україні, а сьогодні це вже невід’ємна частина економічного зростання країни, особливо у час війни. Тож тепер такі зустрічі продовжили онлайн.

Невдовзі відбудеться нова зустріч щодо підтримки крафтового виробництва у громадах, цифровіих та іноземних ринків для українського ремісничого продукту, а також економічнного ефекту від такої творчої індустрії для бюджетів громад.


Цей захід з обміну знаннями, проведений спільно Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» та Програмою USAID DOBRE, підтримує зусилля Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у посиленні спроможності органів місцевого самоврядування у генерувати доходи.

Переглядів: 484
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: культура
Читайте також: