Фастівська громада Київщини впроваджує «Єдине вікно ветерана»
Фастівська громада Київщини впроваджує «Єдине вікно ветерана»

Ветеран — не «клеймо» з купою питань, які ніхто не знає, як вирішувати, а почесний статус, шанобливе ставлення та реальна підтримка. Еволюцію від першого до другого, цивілізованого підходу, зараз проходить чи не кожна громада в Україні. Фастівська громада здолала шлях від волонтерських ініціатив до комплексних змін у ветеранській політиці.


Фастівська громада презентувала свій досвід та висновки про зміну підходів до роботи із захисниками та їхніми родинами під час заходу з обміну досвідом «Перспективні напрями всебічної реалізації ветеранської політики на прикладі Фастівської міської територіальної громади», організованого Регіональним офісом U-LEAD в Київській області.

«Ми розпочали серію заходів з обміну досвідом для голів громад Київської області у Фастівській міській громаді. Реалізація ветеранської політики на місцевому рівні в умовах війни є надзвичайно важливою, адже ветерани повертаються саме у громади і тут проживають їхні родини. Більшість послуг вони отримують саме тут», - зазначила керівниця регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Київській області Олена Іванченко.

До повномасштабного вторгнення ветеранська політика не була пріоритетом. Власне, робота із ветеранами, військовими та їхніми родинами, окрім державних пільг, на значну частку була справою громадських та волонтерських ініціатив. Зараз ситуація змінилася, і на місцевому рівні є розуміння, що ОМС також мають активно тут працювати.

«Повномасштабне вторгнення зруйнувало наше звичне життя. За цих нових умов ніхто не знає, як правильно. Зараз ми маємо разом думати над рішеннями, обмінюватись досвідом, який ми набули у питаннях ветеранської політики», - вважає Михайло Нетяжук, Фастівський міський голова.

 

 

Він розповів, що насамперед, щоб не робити «не правильно», у Фастівській громаді спеціалісти ОМС, які безпосередньо працюють із жителями громади, проходять навчання щодо толерантної комунікації з ветеранами та війсковими. Також тут опрацьовують «шлях ветерана» і шукають можливості для спрощення процедур, удосконалюючи роботу Єдиного вікна ветерана. Це вимагає внесення змін у різні порядки, які ОМС має повноваження формувати та затверджувати. Зараз вони переглядають усі ці документи, щоб ветеранам та їхнім родинам не потрібно було обходити велику кількість кабінетів, аби зібрати документи, щоб можна було це зробити у Єдиному вікні.

Також ОМС постійно залучає Центр зайнятості, який інформує ветеранів щодо можливостей підприємницької діяльності та її державної підтримки. Ці програми доступні самим ветеранам та їхнім родинам. Якщо родина ветерана або діючого військовослужбовця вирішить розпочати власний бізнес, то захиснику після демобілізації вже буде куди повертатися з економічної точки зору.

Проте, це лише одна частина справи. Інша — ОМС і надалі працюють у співпраці із волонтерами, громадськими ініціативами та грантовою підтримкою. У Фастівській громаді діють декілька проєктів, що допомагають захисникам, ветеранам та їхнім родинам. Два з них – на базі медичних закладів, але їхня робота виходить далеко за межі лікування, реабілітації та психологічної підтримки.

Так на базі Фастівської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування працює консультативно-інформаційний центр проєкту «Моє серденько». Спочатку він діяв із залученням волонтерів, надаючи інформацію та підтримку переселенцям. Лише станом на березень 2022 року тут надали допомогу понад 2500 осіб. Пізніше до проєкту доєдналися «Лікарі без кордонів». Наразі проєкт надає підтримку родинам військових, бо у самих військових є запит щодо підтримки їхніх родин, в тому числі психологічної.

 

 

Інший проєкт «Родина 4.5.0. Центр підтримки та медико-психологічної реабілітації для військовослужбовців та їх родин» функціонує у приміщенні КНП ФМР «Фастівський міський Центр первинної медичної допомоги». Він також розпочинав роботу на волонтерських засадах, а зараз працює за грантової підтримки. У Центрі можна отримати консультації психолога, соціального працівника, окремі медичні та терапевтичні послуги, консультацію фахівця з перекваліфікації та правову допомогу.

Але головною особливістю Центру «Родина 4.5.0.» є кейс-менеджер, який безпосередньо допомагає військовим визначити обсяг необхідної допомоги (психологічна, фізична реабілітація). Фахівець формує пакет потреб та скеровує до відповідних фахівців команди і лікарів та здійснює подальший контроль з надання необхідних послуг. Власне на базі Центу «Родина 4.5.0.» і працює Єдине вікно ветерана, чиє функціонування продовжують вдосконалювати у Фастівській громаді.

Ще однією ініціативою у Фастівській громаді є соціальний проєкт «Українське найсмачніше». Він об’єднав жінок, які є ВПО та втратили власне житло, матерів та дружин загиблих воїнів. У рамках проєкту ця спільнота жінок надає підтримку одна одній за принципом «рівний-рівному» та разом готує вареники. Ініціатива працює завдяки грантовій підтримці, за кошти якої закупили необхідне обладнання. Вареники заморожують методом шокової заморозки та передають у польові кухні військовим.

Фастівська громада змінює підходи до роботи з ветеранами, військовими та їх родинами завдяки взаємодії ОМС з волонтерськими ініціативами, залученню грантової та благодійної підтримки.

Роботи вихованців Фастівського центру позашкільної роботи:

Переглядів: 1735
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: