Ще 2 міста, 7 районів, 149 сіл та селищ перейменують в рамках дерадянізації (+перелік)
Ще 2 міста, 7 районів, 149 сіл та селищ перейменують в рамках дерадянізації (+перелік)

10 квітня 2024 року парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив рішення про перейменування двох міст, семи районів та 149 сіл і селищ. Остаточне рішення ухвалюватиме Верховна Рада України.


Міста планують перейменувати таким чином:

  1. Молодогвардійськ (Луганщина) – Отаманівка;
  2. Первомайськ (Миколаївщина) – Ольвіополь.

«Крім цього, комітет за запитом громад та колег-народних депутатів розглядав скасування рішень про перейменування Павлограда і Червонограда. Дякую членам комітету за державницьку позицію, адже рішення комітету залишається без змін і міста будуть перейменовані на Матвіїв та Шептицький відповідно, - прокоментував народний депутат, голова підкомітету з питань деколонізації Роман Лозинський. - Щодо Ольвіополя - особисто я не підтримував це рішення, бо назва міста, яку запропонувала міська рада, є сумнівна і з точки зору історії, і з точки зору географії та суті деколонізації, тож голосував проти. На підтримку Ольвіополя виступив також мажоритарник від цього округу Максим Дирдін. Але Комітет визначився саме так, як визначився. Посада голови підкомітету накладає певні обов'язки, зокрема представляти на комітеті усі колегіальні рішення, навіть якщо з ними не згідний».

Також Комітет підтримав перейменування декількох районів:

  1. Новомосковський - Самарівський;
  2. Павлоградський - Матвіївський;
  3. Синельниківський - Ріднопільський;
  4. Сєвєродонецький - Сіверськодонецький;
  5. Червоноградський - Шептицький;
  6. Первомайський - Ольвіопольський;
  7. Красноградський - Берестинський.

Нагадаємо, 27 липня 2023 року набули чинності зміни до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України.

Більше матеріалів про деколонізацію топонімії є тут.

Переглядів: 504
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: дерадянізація
Читайте також: