Щоб розвивати туризм навіть під час війни: громади вчаться залучати кошти через транскордонні партнерства
Щоб розвивати туризм навіть під час війни: громади вчаться залучати кошти через транскордонні партнерства

Представники з 40 громад і ОДА Львівщини, Волині, Закарпаття та Рівненщини пройшли тренінг з транскордонного співробітництва від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Впродовж 5 днів навчалися, як  подавати проектні пропозиції в сфері   туризму та співробітництва на програму Interreg NEXT Польща – Україна 2021-2027. Які корисні поради отримали від тренерів та на які ідеї надихнулися під час тренінгу – читайте далі.


Володимир, що на Волині, – одне із найдавніших міст в Україні з першою письмовою згадкою ще у 988 році. З тих князівських часів тут збереглися великі оборонні вали – залишки древнього городища, де колись була потужна фортеця. Ці древні вали могли б стати магнітом для туристів, проте сьогодні про їхню історію часом не знають навіть жителі Володимира, а сама пам’ятка осипається і руйнується.

Про цінність цього туристичного скарбу не знала і володимирчанка Катерина Підгурець, допоки не прийшла працювати у Володимирську міськраду начальницею відділу міжнародної діяльності та туризму. Пам’ятку хотіли відновити давно, але коштів у місцевому бюджеті не вистачало. Тож вирішили шукати міжнародні можливості.

«На наших валах часто відбуваються заходи, але пам’ятка руйнується, тож ми хотіли б їх підсипати, зробити гарну оглядову вежу і в'їзну браму, зробити це місце доступним для людей з інвалідністю і збільшити кількість туристів. Нарахували, що на все це потрібно понад 50 мільйонів гривень».

Вирішили податися на Interreg NEXT Польща-Україна – детально про можливості оновленої програми Катерина дізналася на тренінгах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

 

Катерина Підгурець

 

Interreg NEXT - програми співпраці ЄС із сусідніми регіонами. Проєкти обов’язково потрібно подавати у партнерстві, з транскордонною складовою, на теми довкілля, здоров’я, туризму, доступності, безпеки кордонів, взаємодії людей тощо. Так громади будують добросусідство, долають спільні виклики і розвиваються. Заявки відбирає Моніторинговий Комітет, який складається з представників державних установ, економічних та соціальних партнерів та органів, що представляють громадянське суспільство, призначених кожною країною-учасницею. Найближчий конкурс – для проєктів з туризму, тож Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» присвятив новий тренінг саме цій темі, аби допомогти громадам підготуватися.

 

Географія Програми Interreg NEXT Польща – Україна (ілюстрація з сайту https://pl-ua.eu/ua/news

 

«Наш польський партнер - гміна Грубешів, що за 30 км від громади. У нас з Грубешевом однакові об’єкти, дещо різна історія, вікова категорія пам’яток і трохи інші проблеми. Але у нас спільна мета – зберегти пам’ятки і привабити до них людей».

Грубешів і Володимир ще раніше напрацьовували спільний проєкт з довкілля і зараз чекають на результати - проте цю заявку писали поляки. А от проєкт з туризму вже за Володимиром - тож тепер громаді потрібно технічно правильно оформити свою ідею і врахувати всі нюанси. Саме тому Катерина з нетерпінням чекала на тренінг, щоб усього навчитися.

«Заявка дуже складна і обширна, треба написати не тільки про себе, а й про потреби партнера. Упродовж 5 днів тренінгу тренери Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розбирали з нами кожен пункт заявки. Це було дуже корисно!», - пояснює Катерина.

 

Катерина Підгурець під час тренінгу від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

 

«Нам розповіли, як подати свою ідею так, щоб експерт, який читає заявку, звернув на неї увагу; пояснили, як  правильно формувати бюджет і прописувати активності так, щоб не було проблем зі звітністю. Порадили зробити міжнародний туристичний маршрут, адже повз наші громади проходить міжнародна траса і люди, які прямують до ЄС, будуть не просто їхати повз, а залишилися надовше і досліджувати наше місто», - підсумовує Катерина Підгурець.

Деякі громади, які приїхали без власних ідей – поїхали з тренінгу з майже напрацьованими проєктами.

«Під час тренінгу мені прийшла ідея зробити веломаршрут і поєднати це з доступністю для людей з інвалідністю до туристичних пам’яток. З кожним днем ця ідея розросталася. Тепер я знаю, що можу зайти на сайт Interreg NEXT Польща – Україна і зареєструватися в пошуках партнера, якому був би цікавий такий проєкт. Я вдячна Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»  за майданчик для спілкування з іншими колегами і простір для творення ідей!», - каже Наталія Парійчук, головна спеціалістка відділу проектної діяльності розвитку та міжнародного співробітництва Здолбунівської міської ради.

 

Наталія Парійчук під час тренінгу (справа)

 

«Дуже радію, що також запросили представників ОВА, адже ми могли почути потреби всіх громад і зрозуміти, як ми можемо їх підтримати під час подання заявки, об'єднувати їх з іншими громадами області, щоб вони подавалися на спільний проект і мали більше шансів перемогти. Я почула про досвід Львівської області, коли ОВА співфінансує 10% проєкту, якщо він перемагає, щоб мотивувати громади. Я би хотіла імплементувати такий досвід і у нас», - ділиться Рената Шеверя, головна спеціалістка відділу стратегічного планування розвитку територій департаменту економічного та регіонального розвитку Закарпатської ОДА.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у розвитку транскордонного співробітництва. Такі тренінги допомагають громадам налагоджувати партнерства, здобувати досвід транскордонних проєктів і роботи з європейськими організаціями та коштами на шляху до ЄС.

Переглядів: 744
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: партнерство
Читайте також: