Як працюють Центри життєстійкості в громадах - Оксана Жолнович протестувала нову соціальну послугу
Як працюють Центри життєстійкості в громадах - Оксана Жолнович протестувала нову соціальну послугу

Майже у кожній області України вже працюють або готуються до відкриття Центри життєстійкості. Щоб пересвідчитися, як надаються послуги в одному з таких просторів, Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович приїхала на Волинь та пройшла шляхом відвідувачки Центру.


Нововолинський Центр життєстійкості – перший такий простір у Волинській області. Усе в ньому – від входу до кімнат та вбиральні – облаштовано за принципами безбар’єрності, щоб кожен мешканець і мешканка громади могли без перешкод та обмежень отримувати тут підтримку.  Оксана Жолнович спробувала себе у ролі отримувачки послуги і пройшла шляхом  людини, яка звертається по допомогу до фахівців Центру. 

Перший етап для кожного відвідувача простору - первинна консультація з фахівцем. Людина розповідає про свій запит, а спеціаліст направляє до потрібної служби у громаді, або запрошує на індивідувальні чи групові заняття у самому Центрі. Групи підтримки для різних категорій людей - це основний вектор роботи Центру життєстійкості. Адже саме завдяки спільній взаємодії - переконана Міністерка - людина випрацьовує навичку життєстійкості, може знайти опору і здатна швидше включитися в життя, навіть після кризових ситуацій. 

«Основою стійкості громади є її згуртованість. Саме тому, робота Центрів життєстійкості зосереджена на формуванні осередків взаємопідтримки. І найкращим інструментом для цього є групи підтримки за участю спеціалістів. Групи підтримки для внутрішньо переміщених осіб, військових та їхніх сімей, для тих, хто втратив рідну людину, групи для мам з дітьми та багато інших. Саме завдяки формуванню таких спільнот громада посилює свою спроможність. Адже, коли нам важко - нас тут підтримають. А коли ми сильні - ми зможемо підтримати інших», - поділилася Оксана Жолнович. 

Ключову роль у процесі надання послуги відіграють спеціалісти Центру - психологи та фахівці соціальної роботи. Саме тому, Мінсоцполітики пріоритетним напрямком взаємодії з надавачами послуги визначає їхню професіоналізацію через навчання і базові тренінги. 

 

 

Надавач послуги життєстійкості у Нововолинську - благодійний фонд «Карітас Волинь». Його очільник о. Володимир Кметь розповів:

«Зараз наша команда працює над тим, щоб відкрити Центри життєстійкості у Володимир-Волинській, Поромівській та Зимнівській громадах. Дуже важливо, щоб ветерани, внутрішньо переміщені люди, сім’ї у складних життєвих обставинах і загалом жителі громад отримували якісну психологічну підтримку, ставали самозарадними».

Центр життєстійкості у Нововолинській громаді працює з лютого 2024 року. За цей час, сюди звернулося понад 2 тисячі людей. Фахівці центру провели 955 індивідуальних консультацій та 1273 групові заняття. 

Понад третина з них - для членів сімей військовослужбовців та для самих військових. Ще третина - для внутрішньо переміщених осіб. Решта - для усіх мешканців громади, які з тих чи інших причин потребували психологічної підтримки, чи консультацій з різних соціальних питань.

 

 

Нагадаємо, Центри життєстійкості - це дружні безбар‘єрні простори, куди може звернутися кожен мешканець громади і отримати першу психологічну допомогу, скерування до потрібних служб та організацій, а також - можливість відвідувати групові заняття з психосоціальної підтримки. 


Наразі проєкт є пілотним і реалізується в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров‘я Першої леді Олени Зеленської. До участі в ньому долучилися вже 143 територіальні громади з усієї України. У планах Міністерства соціальної політики - збільшити цю кількість до 200 громад.

Більше про соціальні послуги в громадах - у спеціальній рубриці порталу "Децентралізація"

Переглядів: 667
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: