Громади поглиблюють свої знання у новій адміністративній процедурі
Громади поглиблюють свої знання у новій адміністративній процедурі

Упродовж березня у Львівській та Закарпатській областях відбулися тренінги, де громади досліджували застосування закону «Про адміністративну процедуру» з експертами Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Дводенне навчання пройшли понад 50 учасників голови громад, їхні заступники, секретарі рад і виконавчих комітетів, юристи та працівники ЦНАПів.

 

 

Нині це один із найскладніших законів для органів місцевого самоврядування, адже його людиноцентричний фокус повністю змінив підходи у роботі посадовців. Команда Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» долучалася до роботи над законом ще від зародження законопроєкту. А після набуття чинності, експерти працюють безпосередньо з громадами, аби вони могли слідувати йому у повсякденній роботі. 

Напередодні тренінгу експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» провели опитування та визначили найбільш актуальні теми, які хвилюють громади: як на практиці працює закон у різних адміністративних органах і для різних посадовців; що потрібно робити під час адміністративного провадження та оскарження тощо. Під час події ці питання розібрали на життєвих прикладах і з моделюванням конкретних ситуацій. Також презентували модельний акт «Положення про комісію з розгляду скарг» та обговорили труднощі у роботі з ним.

«Цей закон ставить багато викликів, зокрема перед ЦНАПами, — говорить Наталія Матвійчук, керівниця Рава-Руського ЦНАПу. - Як правильно консультувати відвідувачів щодо скарги чи розгляду по адміністративній процедурі? Куди саме скерувати скаргу? Як правильно допомогти людині її написати і надати повний перелік документів? Я отримала багато відповідей, а особливо цінними були роз'яснення про створення комісії. Дякую Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за цей корисний тренінг! Це вже не перший такий захід — після одного із форумів Проєкту я остаточно вирішила вступити на публічне управління і адміністрування. І зараз студентка магістратури».

 

 

Про користь такого тренінгу для юристів ОМС розповідає Марія Повшак, начальниця відділу правового забезпечення та виявлення корупції апарату виконавчого комітету Бродівської міської ради:

«Ми, юристи, більше працюємо над детальним вивченням кожної статі, але часом не вистачає комплексного підходу. Завдяки тренінгу вдалося зрозуміти етапи, на які варто поділити свою роботу під час реалізації закону, які локальні акти привести у відповідність. Найбільший виклик  — зрозуміти, як застосовувати закон у зв'язку з іншими законами і нашими внутрішніми регламентами, щоб норми працювали на користь людей!».

 

 

Упродовж року такі тренінги планують провести для всіх громадок-партнерок Проєкту Волинської, Рівненської, Житомирської, Сумської, Чернігівської, Полтавської, Харківської, Миколаївської та Одеської областей.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у налагодженні ефективної взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з громадянами та бізнесом.

Переглядів: 637
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: адміністративні послуги
Читайте також: