Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови
Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий документ у березні 2024. Відтепер Межівська громада – одна з перших в Україні має план відновлення та відбудови.


11 березня на сесії селищної ради депутати прийняли «Програму комплексного відновлення території Межівської селищної територіальної громади на 2023-2027 роки». Цей документ пройшов всі необхідні погодження, громадські обговорення та відповідає методиці КМУ, прийнятій у 2023 році.

«Наша громада першою внесла до державного реєстру інформацію про початок роботи над Програмою відновлення. І на сьогодні ми — перша громада у Дніпропетровській області і одна з перших в Україні, яка має такий документ. У вівторок, 12 березня я розповів про наш план відновлення на засіданні у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України», — розповів Володимир Зражевський, Межівський селищний голова.

Також він зазначив, що під час презентації отримав пропозицію представити Програму відновлення на конференції Ukraine Recovery Conference, яка відбудеться 11-12 червня в Берліні.

Володимир Зражевський розповів, що над документом працювали майже рік. Спочатку йшли майже наосліп, орієнтуючись на власний досвід та знання. Потім використовували методичні рекомендації, консультувалися з експертами та фахівцями. Адже розуміли, що відбудова та розвиток громади потребують залучення інвестицій в інфраструктуру та економіку.

До повномасштабного вторгнення громада не мала великих ресурсів для інтенсивного розвитку, а війна лише поглибила економічні проблеми – на рівні і державного, і місцевого бюджетів. Громада знаходиться фактично на лінії зіткнення і потерпає від обстрілів ворога.

«Програма комплексного відновлення території — це не містобудівна або планувальна документація, це стратегічний документ. Це короткострокова програма, яка регулює економічний розвиток громади у воєнний та післявоєнний час, і вона необхідна для залучення інвестицій. Наприклад, в рамках програми Ukraine Facility, яка забезпечує фінансування для України на 50 млрд євро. Тут в пригоді став досвід розробки стратегії розвитку Межівської громади у 2018 році за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Фактично тоді ми напрацювали фундамент, який став базою для сучасної програми відновлення», — сказав Володимир Зражевський.

Голова громади переконаний, що ця Програма допоможе залучати кошти в громаду для реконструкції, будівництва, відновлення соціальної, дорожньої інфраструктури та економіки. Документ включає такі розділи, як житлове будівництво, соціальна інфраструктура (заклади охорони здоров’я, освіти, культури), дорожнє будівництво (Т-0406, Т-0428 та ін.), екологія (сміттєзвалище, очисні споруди, водопостачання, збереження заказників), безпекові заходи (будівництво укриттів, створення пожежної охорони віддалених населених пунктах), збереження пам’яток архітектури, історії та інше.

Керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна зазначила:

«Межівська громада показала приклад, що думати про відбудову та відновлення своєї території треба вже зараз. Тут важливою є роль лідера і його команди, які разом прагнуть до змін, навчаються і здобувають нові знання, бачать перспективи відновлення та розвитку своєї території».

На фото: Олександра Азархіна під час передачі історичної, першої на Дніпровщині «Програми комплексного відновлення Межівської ТГ».

Переглядів: 2945
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: відновлення
Читайте також: