В Україні створять державні реєстри адмінтеродиниць, адрес, будівель та споруд
В Україні створять державні реєстри адмінтеродиниць, адрес, будівель та споруд

5 березня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову про створення трьох базових реєстрів: адміністративно-територіальних одиниць (ЄДРАТО), адрес (ЄДРА), будівель та споруд (РБС).


Як повідомили у Міністерстві цифрової трансформації, інформація з цих реєстрів має велике значення для забезпечення взаємодії між інформаційними системами на різних рівнях управління. Так, без реєстру адрес збільшується вірогідність шахрайства щодо прав власності на нерухомість та ускладнень роботи спеціальних служб. Тому поява Єдиного державного реєстру адрес допоможе систематизувати адресну інформацію та створити єдине точне джерело адресних даних, де кожен населений пункт, вулиця чи будинок матиме унікальний ідентифікатор.

Впровадження реєстрів стане дієвим інструментом для боротьби з корупцією, а також:

  •  розв’язання проблем з реєстрацією власності,
  •  уникнення помилок у нарахуванні субсидій,
  •  спрощення надання соціальних послуг.

Проєкт координується Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України разом із Міністерством цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» та EU4DigitalUA.

«Створення Єдиного реєстру уніфікує відомості про адміністративно-територіальні одиниці, будівлі, споруди та їх адреси, дозволить використовувати ці дані для прозорого та підзвітного планування відбудови» , — зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

В Мінінфраструктури уточнили, що реєстр наповнюється громадами на місцях, які володіють достовірною адресною інформацією.

Наразі, за даними Міністерства, понад 1300 громад підключено до тестового середовища, більшість представників вже успішно завершили навчання та отримали необхідні навички. Найближчім часом навчання пройдуть представники всіх громад для швидкого підключення фахівців до ведення реєстрів.

В Мінінфраструктури також нагадали, що цього року планується запуск геоінформаційної системи (ГІС) регіонального розвитку, наразі відбувається підготовка тестової версії платформи.

Переглядів: 848
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: електронне врядування
Читайте також: