Лідери місцевого самоврядування обговорили залучення мешканців до відновлення та розвитку громад
Лідери місцевого самоврядування обговорили залучення мешканців до відновлення та розвитку громад

Як впливає повномасштабне вторгнення на участь громадян у процесах прийняття рішень на місцевому рівні? Які існують правові та організаційні інструменти запобігання корупції на місцевому рівні? Як забезпечити ефективне та прозоре відновлення та розвитку громад із залученням громадян?

Саме такі питання обговорили представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Національного агентства з питань запобігання корупції, очільники громад, експерти асоціацій місцевого самоврядування та представники громадянського суспільства на брифінгу мерів «Залучення громадян до відновлення та розвитку територіальних громад: виклики та кращі практики», який відбувся за підтримки Проекту USAID «ГОВЕРЛА».


Габріель Абрахам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначив, що залучення громадян має стати неодмінною частиною прийняття рішень місцевими радами та є важливою умовою для відновлення України:

«Російська агресія спричинила відтік населення з країни. Наш спільний обов’язок створити простір, до якого люди захочуть повернутися. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» проводить брифінги мерів від початку повномасштабного вторгнення. Такі заходи допомагають адвокатувати питання місцевого самоврядування на рівень центральних органів влади. З іншого боку, такі зустрічі можуть бути механізмом отримання зворотного зв’язку від Уряду до місцевого самоврядування. Крім того, брифінги мерів є платформою для обміну інформацією та кращими практиками».

 

 

Юрій Сверба, керівник управління формування політики доброчесності в публічній та приватній сфері Національного агентства з питань запобігання корупції, сказав про важливість творення змін на власному прикладі:

«Відповідальний за розбудову доброчесності у громаді саме її керівник. Коли він або вона демонструють відкритість, беруть на себе додаткові зобов’язання, в тому числі політичні – це демонструє готовність змінювати систему. Тон керівництва, зміна системи та інклюзивне залучення громадськості – це три важливі складові у розбудові прозорої та доброчесної громади».

 

 

Юрій Ягодка, Острозький міський голова, Рівненська область, поділився двома успішними практиками залучення громадян у процеси прийняття рішень та розбудови комунікації між владою на населенням:

«У межах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у травні та червні 2023 року в нашій громаді було проведено програму стажування для молоді, яка не мала досвіду роботи в органах місцевого самоврядування, але була зацікавлена в майбутньому працювати. Семеро молодих людей пройшли стажування у різних відділах міської ради. Одна з них вже працює у міськраді. Ця програма впроваджуватиметься і надалі. Також у рамках масштабного проєкту Рівненської області підтримки відновлення та відбудови деокупованих громад, Острозька громада допомагала Кочубеївській громаді, що на Херсонщині. 18 будівельників нашої громади без вагань зголосилися надати необхідну допомогу. Два тижні мешканці Острозької громади працювали в Херсонській області, лагодили дахи, вікна».

Тарас Добрівський, виконавчий директор Всеукраїнської Асоціації ОТГ, розповів про роботу асоціації в напрямку налагодження прозорості та доброчесності громад:

«Комунікація – основний елемент у нашій роботі. Громада, яка взаємодіє зі своїми громадянами та державними органами приречена на успішний розвиток. Нещодавно було прийнято законопроєкт №6401 щодо забезпечення прозорості ОМС, де було враховано більшість моментів, які відстоювала наша асоціація. Внаслідок ухвалення закону вплив громади на прийняття рішень, відкритість, прозорість, підконтрольність — стане в рази потужнішим.».

Детальніше про досвід ОМС та кращі практики із актуальних питань та інструменти побудови прозорої та доброчесної громади дивіться у повному записі брифінгу мерів.

Переглядів: 1225
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: участь громадян
Читайте також: