Бізнес закликає громади розробляти плани просторового розвитку
Бізнес закликає громади розробляти плани просторового розвитку

Український бізнес та іноземні інвестори готові відновлювати громади, але наявність плану просторового розвитку називають як одну з ключових умов можливої співпраці.

Як відновити економіку постраждалих від війни громад та залучити інвестиції? Це питання обговорювали на зустрічі очільників громад Київщини, представників бізнесу, освіти та органів державної влади, яку кілька днів тому організувала Програма USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

 

 

Збільшити надходження до бюджетів громад на 20%, а подекуди і більше, можна за рахунок впровадження комплексних планів просторового розвитку територій. Вони створюються на основі аудиту усіх земельних, інфраструктурних та інших ресурсів громади і визначають перспективне використання території. Таким чином регулюється функціональне призначення кожної ділянки, формується єдина система  громадського обслуговування, дорожньої інфраструктури, цивільного захисту та захисту довкілля. Усі оцифровані дані про ресурси громади та перспективи їх використання завантажуються у  Державний земельний та містобудівний кадастри. Такі цифрові комплексні плани дозволяють спростити дозвільні процедури, прискорити час запуску нових проектів, знизити корупційні ризики та захистити інтереси мешканців громад. Проте незважаючи на такі очевидні переваги, багато громад досі не почали їх розробляти.

 

Київщина: 17 тисяч із 29 тисяч пошкоджених об’єктів відновлено

 

«Київщина є однією з найпостраждаліших областей країни від рук російського агресора. На території регіону було зруйновано майже 29 тисяч об'єктів, наразі вдалося відновити 17 тисяч. Відбудова житлового фонду – це важливий проект, але його наявність не допоможе нам повернути українців додому. Тож ми ставимо собі за мету не просто зводити будівлі, а зробити регіон інвестиційно привабливим. Ми маємо створити нові робочі місця, розвивати логістичні можливості, соціальну інфраструктуру. Розуміємо, що без іноземних інвестицій це неможливо зробити, а щоб залучити інвестора, нам з громадами необхідно створити для нього найкращі умови. Розробка комплексної просторової документації - це один із ключових факторів, який допоможе нам реалізувати задумане», - зауважив Руслан Кравченко, голова Київської ОВА

Він зауважив, що Київська область стала першою, яка затвердила і погодила план щодо відновлення області та закликав громади якнайшвидше створювати комплексні плани просторового розвитку, адже це допоможе привернути увагу інвесторів. Наразі ж, із 69 громад Київської області розпочали їх створення лише 29 громад.

 

Бізнес – громадам: «Нам потрібна прозора співпраця»

 

Заклик голови Київської обласної адміністрації підтримали і представники бізнесу.

«Маючи комплексні плани, ми будемо економити час і нерви інвесторам, - сказав Лев Парцхаладзе, президент Конфедерації будівельників України. - Я зустрічаюся із великим міжнародними компаніями з США, ОАЕ, ЄС, всі вони мають великий досвід у відновленні країни, але для того, щоб такі компанії хотіли нам допомагати, громадам потрібно мати плани просторового розвитку. Це водночас спростить інвесторам процедури дозволів. Ми готові долучатися, допомагати робити проекти й відкриті до співпраці».

 

 

Андрій Білоконь, керівник будівельних проектів компанії TTRADE, також наголосив на необхідності створення прозорих та чітких умов для будівництва, щоб прискорити економічне відновлення громад:

«За оцінками нашої компанії, з початку повномасштабного вторгнення на Київщині було знищено 400 тис. м2 складів. Сьогодні компанії починають все більше відчувати дефіцит у якісних складах і ринок будівництва готовий до відновлення. Але для якісного відновлення, нам потрібна прозора та зрозуміла співпраця з громадами. Замовники будівництв постійно стикаються зі складністю вибору земельної ділянки та ризиками в подальших діях. Головний виклик після закінчення війни – не допустити якогось ручного чи тіньового управління ресурсами, усе має відбуватися прозоро, а для цього і потрібні комплексні плани просторового розвитку територій».

 

Досвід громади: понад 2 млн грн надходжень до бюджету

 

За словами Євгена Берднікова, експерта Програми USAID АГРО, комплексний план дасть можливість громадам проаналізувати наявні ресурси і побачити, де можна одразу примножити кошти в бюджет громади.

«До прикладу, Кіптівська громада Чернігівської області, змогла без зайвих зусиль отримати більше 2 млн грн щорічного додаткового доходу. Розпочавши роботу над комплексним планом, у громаді побачили, що мають 60 гектарів безгоспного лісу, а також понад 2 тис. га сільгоспземель. На них оформили право комунальної власності та передали в оренду за допомогою електронних аукціонів. Цифровізація даних дозволить кожній громаді отримувати більше», – сказав Євген Бердніков.

 

 

Загалом в Україні понад 370 територіальних громад ухвалили на сесіях рішення про розробку комплексних планів і лише близько 130 фактично почали їх розробляти. Щоб допомогти громадам прискорити процес впровадження, Програма USAID АГРО розпочала співпрацю з 18 провідними університетами, які навчають землевпорядників, та передала їм передову методологію просторового планування. У минулому році університети вже підготували 1700 фахівців, які мають необхідні сучасні знання з просторового планування. Окрім того, Програма USAID АГРО профінансує створення комплексних планів просторового розвитку у кількох громадах Чернігівщини та Харківщини.

Сергій Кубах, керівник напрямку земельної реформи Програми USAID АГРО, зауважив, що впровадження просторового планування має важливе значення не лише для економічного розвитку, але і для захисту інтересів громад. 

«Комплексні плани просторового розвитку – це безпека і захист земельного фонду громади. На жаль, сьогодні є дуже багато ризиків рейдерства та корупції, пов’язаної із землею. Розробка комплексного планування допоможе відстоювати і вберегти громадам свої території від рейдерських захоплень. Зрештою, комплексні плани необхідні для відновлення громад», - підкреслив він.

У підсумку заходу, органи місцевої влади, освітяни та представники бізнесу домовилися про співпрацю задля прискорення впровадження просторового планування в Україні.

Переглядів: 778
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: просторове планування
Читайте також: