Піднімаючись над руїнами: як розвивається деокупований Тростянець
Піднімаючись над руїнами: як розвивається деокупований Тростянець

Тростянецька громада, що на Сумщині, розташована за 35 кілометрів від кордону з росією. Тростянець — перше місто в Україні, яке окупували росіяни, і перше, яке було звільнено. Мешканці громади чинили героїчний опір та завдяки самоорганізації і скоординованій допомозі Збройним Силам України 25 березня 2022 року остаточно вигнали окупантів. 


Уже майже два роки Тростянець оговтується від воєнних дій, адже вороги нещадно руйнували та грабували місто. Юрій Бова, який уже двадцять років є міським головою Тростянця, пройшов з громадою крізь усі жахи окупації і очолював тутешню тероборону — тож особисто болісно переживав наслідки воєнних дій, яких зазнало його місто: 

“Коли у перші дні ми побачили весь масштаб руйнації, був величезний розпач, бо ми роками вкладали сюди душу і кошти громади. Наша лікарня, яка ставала взірцем для медичної реформи, була з сотнями вибитих вікон та зруйнованими стінами. Багато підприємств, до яких ми так важко шукали інвесторів, були розбиті і розграбовані. Зруйновані водомережі, каналізація, освітлення, дороги, близько 800 приватних будинків та 500 комунальних об’єктів. Було важко усвідомити, скільки ж треба коштів і де їх брали, щоб усе це відновити. Але, як кажуть українці, очі бояться — руки роблять. Руки ми не опустили і вирішили не жити минули, а працювати”.

 

 

Пошкодження оцінили у 120 мільйонів доларів США. Працюючи вдесятьох по черзі за одним комп’ютером у тісному кабінеті, міський голова разом з командою лише за 2022-й рік написали понад 600 листів з проханням допомогти у відновленні. Відгукнулися близько сотні організацій, підприємців і звичайних людей. З літа 2023 року серед партнерів громади є і Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

“Вся комунальна техніка була викрадена або понівечена, тож мешканці громади не могли отримувати якісні комунальні послуги. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» надав громаді екскаватор, який ми використовуємо під час ремонту водопроводів і каналізаційних мереж, будівельних та відновлювальних робіт, видобування піску тощо. Ця цінна допомога дає можливість швидше відбудовуватися”, — розповідає керівниця одного з комунальних підприємств (з міркувань безпеки жінка просить не вказувати її імені).

 

 

Темпи відновлення громади дійсно вражають: вже запрацювали близько 70% об’єктів  — запустили лікарні, школи, садочки; 95% мешканців повернулися до Тростянця; близько 1600 ВПО знайшли тут прихисток. Попри руйнування, з міста не вийшов жоден бізнес, підкреслює Юрій Бова:

“Я називаю Тростянець містом героїв, бо багато людей доклали колосальні зусилля, аби в повністю зруйноване місто повернути життя”.

 

 

Закривши усі базові потреби, голова громади ділиться нинішніми пріоритетами:

“Зараз найважливіше завдання — шукати партнерів, співпрацювати з різними країнами, містами і організаціями та шукати нові рішення для відбудови. Щоб не просто відновити старі радянські приміщення, а будувати об'єкти з сучасним дизайном, інклюзією, інноваційним підходом до енергоощадження та безпеки. Нам важливо мати чітке уявлення і стратегію, куди ми хочемо рухатися далі, та збудувати краще, ніж було”.

 

 

У цьому громаді також допомагає Проєкт USAID «ГОВЕРЛА», за підтримки якого у серпні 2023 року Тростянець став побратимом американського міста Чаттануга, штат Теннессі. За кілька місяців до цього очільник Тростянця  у складі делегації українських мерів брав участь у візиті до США, який також організував Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» — і саме там міський голова Тростянця  познайомився з майбутнім американським побратимом. 

 

 

Ця поїздка була присвячена післявоєнній відбудові громад — ці виклики делегація представила під час Саміту міст Америки в Денвері, а також під час зустрічей та круглих столах у Вашингтоні.

Юрій Бова, який востаннє був у США понад 20 років тому, повернувся зі Штатів натхненний:

“Ми познайомилися з фондами, міжнародними інституціями, багатьма американськими мерами. А з мером міста Чаттануга Тімом Келлі домовилися розвивати партнерство — і вже почали вивчати їхні підходи щодо формування паркової інфраструктури. Крім того, наш партнер запропонував допомогти розробити ряд проєктів з реновації шкіл, культурних установ тощо. Зараз над ними працюють американські архітектори  — і вже щодо кількох об’єктів є дуже якісні і цікаві концептуальні пропозиції, які ми починаємо обговорювати в громаді. Особливо приємно, що американці ретельно вивчають нашу культуру й історію та намагаються зберегти і показати українську ідентичність.

Такі поїздки, як організована Проєктом USAID «ГОВЕРЛА», є дуже важливими, бо жоден онлайн не замінить персональну зустріч. Ми не можемо закритися на 10 років, нам вкрай важливо вже сьогодні досліджувати досвід інших країн — як працює безпекова сфера, громадські організації тощо, щоб застосовувати ці практики у своїй громаді”.

 

 

Зважаючи на досягнення і зусилля громади, Тростянець на державному рівні включили у п’ятірку пілотних міст, які для України стануть прикладами відбудови.

“Завдяки самоврядуванню вистояла країна, адже саме воно гуртувало і підтримувало цивільних та допомагало військовим на місцях. Віримо, що з підтримкою таких партнерів, як Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» ми зможемо реалізувати ще багато потужних ініціатив і стати ще сильнішими. А сильні громади — сильна й Україна”, - говорить Юрій Бова.

 

Переглядів: 767
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: