Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» допомагає молоді розпочати осмислену кар’єру в місцевому самоврядуванні
Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» допомагає молоді розпочати осмислену кар’єру в місцевому самоврядуванні

З жовтня 2023 року Степан Кувік працює адміністратором баз даних і грантрайтером управління міжнародного співробітництва та проєктно-інвестиційної діяльності Ясінянської селищної ради в Закарпатській області. Степан вважає розробку грантових пропозицій та оцінку потенційних інвестицій захопливою і важливою роботою, що на початку свого професійного шляху наповнює його почуттям значущості.


Степан – 23-річний магістр міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіоналістики Чернівецького національного університету. Він був баристою в місцевому кафе, коли росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Тоді все, здавалося, зупинилося і його робота закінчилася. Але те, що здавалося кінцем веселої роботи, виявилося початком державної кар’єри.

У березні 2023 року Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» запровадив програму стажування для молоді, щоб познайомити молодих людей з функціонуванням, операційними процедурами та інструментами місцевого самоврядування. Ініціатива є частиною роботи Проєкту щодо посилення реформи децентралізації, підтримки місцевих органів влади, щоб вони стали більш самозабезпеченими, підзвітними перед громадянами та здатними ефективно надавати послуги. Степан був серед тих, хто подався на стажування на Закарпатті.

10-денна програма включала ознайомлення стажерів зі структурою місцевого самоврядування, його повноваженнями та завданнями, спілкування з лідерами громад, підготовку нормативно-правових актів місцевого самоврядування, загальне діловодство, участь у засіданнях та сесіях місцевого самоврядування.

Степан розповідає:

«Програма молодіжного стажування в Ясінянській селищній раді багато чого мене навчила і відкрила для мене значні можливості. Я дізнався, як працюють органи місцевого самоврядування, познайомився з керівництвом громади, співпрацював з громадськими організаціями. Програма стажування змінила моє життя. Це був глибокий досвід і можливість зробити внесок у позитивні зміни в громаді».

На своїй нинішній посаді Степан вирішує цілу низку завдань, здебільшого зосереджуючись на проблемах навколишнього середовища, залученні молоді до покращення місцевості та використанні туристичного потенціалу Ясіні. Наголошуючи на ключовій ролі залучення молоді, Степан хотів би зробити внесок у створення молодіжної ради та спеціального молодіжного центру в громаді. Він вважає, що ці ініціативи сприяють залученню молоді та її багатогранному розвитку. «Я маю намір залишитися на цій посаді та допомагати своїй громаді», – заявив Степан.

«Для громад молодіжна програма стажування – це можливість подивитися на свою діяльність під новим кутом розвитку, почути креативні ідеї та думки зі сторони, а також активно поспілкуватися з молоддю. Молодь не боїться змін та експериментів. Вони втілюють креативні ідеї, що підтверджено на нашому стажуванні», – розповідає керівник програми стажування, начальник відділу міжнародного співробітництва та проєктно-інвестиційної діяльності Ясінянської селищної ради Наталія Харбака.

До програми стажування молоді від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» долучилися вже 70 молодих людей із семи областей, семеро учасників уже знайшли постійну роботу в органах місцевого самоврядування.

Переглядів: 622
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: молодь
Читайте також: