Бюджетні інструменти економічного відновлення та розвитку у 2024 році. Частина четверта
Бюджетні інструменти економічного відновлення та розвитку у 2024 році. Частина четверта

Ця четверта стаття від експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з циклу публікацій, присвячений аналізу бюджетних механізмів, спрямованих на забезпечення економічного відновлення та розвитку, інструментів та можливостей для бізнесу та підприємництва, правил для великих інвесторів, стимулюючих важелів для агропромислового комплексу, які впроваджено Законом України «Про державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 р. №3460-ІХ.

Перша частина
Друга частина
Третя частина


Частина ІV:

Державна підтримка агровиробників: механізми реалізації

 

Воєнне вторгнення принесло значні руйнування, втрати та проблеми аграрному сектору економіки, який був лідером і забезпечував 41% від загального експорту країни. Лише за перший рік воєнних дій прямі збитки та непрямі втрати загалом склали 40,2 млрд доларів США[1].

Втім, навіть попри дію численних негативних чинників, сільське господарство в надскладних умовах сьогодення залишається однією з ключових галузей, яка генерує ВВП країни і має значні перспективи для відновлення та подальшого розвитку.

У державному бюджеті на 2024 рік на підтримку сільськогосподарського виробництва та розв’язання нагальних проблемних питань аграрної галузі спрямовані значні ресурси. Ключовими напрямами, на які спрямовані бюджетні програми в поточному році, визначено такі:

  • компенсація витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення;
  • часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва;
  • підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції на територіях, на яких завершені бойові дії та припинена їх можливість, завершена тимчасова окупація;
  • підтримка сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі.

Які механізми будуть використовуватися для підтримки аграрного сектору економіки у 2024 році? Хто має право на отримання державної підтримки? Якими є вимоги для отримання фінансової підтримки, та яким буде її обсяг?

Цим питанням присвячена увага експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» в частині ІV циклу «Бюджетні інструменти економічного відновлення та розвитку у 2024 році» – Державна підтримка агровиробників. Механізми реалізації.

 

Часткова компенсація вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва

 

Умови програми: Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2017 року №130.

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва».

Розмір компенсації: 25% вартості техніки та обладнання (без урахування ПДВ). Протягом бюджетного року один виробник сільськогосподарської продукції може отримати державну підтримку в сумі не більше ніж 10 тис. розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Компенсація витрат надається:

Одержувачами бюджетних коштів є юридичні особи та фізичні особи-підприємці, основною діяльністю яких є постачання сільськогосподарських товарів (за визначенням, наведеним у пункті 2.15 статті 2 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України»), вироблених ними на власних або орендованих основних засобах, за умови, що питома вага вартості таких сільськогосподарських товарів становить не менш як 75% вартості всіх товарів, поставлених такими юридичними та фізичними особами протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно, а новоутворених сільськогосподарських товаровиробників, які провадять господарську діяльність менш як 12 календарних місяців, – за результатами кожного окремого звітного періоду.

Вимоги до учасників:

Учасник програми не повинен бути банкрутом, не перебувати на стадії ліквідації, не мати відкритої справи про банкрутство, не мати прострочену більше ніж за шість місяців заборгованість перед державним бюджетом, Пенсійним фондом України та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Техніка та обладнання, вагони та устаткування, придбані з частковою компенсацією вартості, протягом трьох років мають використовуватися за призначенням та не підлягають відчуженню.

Механізм та умови отримання компенсації:

Ознайомитися з Переліком техніки та обладнання українського виробництва (формується Міністерством економіки України), за яке можливо отримати компенсацію 25%.

Визначитися з необхідною технікою та обладнанням заводу-виробника або його постачальника, що входить до вказаного Переліку.

Купівля та отримання компенсації здійснюється через уповноважені банки, що підписали з Мінагрополітики Меморандум про загальні засади співробітництва.

Здійснити оплату за техніку чи обладнання через уповноважений банк.

Подати до уповноваженого банку, через який здійснено оплату техніки та обладнання, заявки та підтверджувальні документи щодо їх придбання, а саме:

  • заявка (форма заявки) на отримання 25% компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва;
  • копія платіжного доручення або іншого платіжного документа, що підтверджує оплату;
  • акт приймання-передачі техніки та обладнання (на ксерокопії повинна бути помітна «мокра» печатка постачальника й покупця техніки);
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та/або машини (якщо техніка підлягає обов’язковій державній або відомчій реєстрації);
  • згода щодо надання державним банком Мінагрополітики інформації про відповідного сільгосптоваровиробника, яка становить банківську таємницю або містить персональні дані (за формою, встановленою уповноваженим банком).

 

 

Рис. 1. Алгоритм отримання компенсації вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва

 

 

Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції на деокупованих територіях

 

Умови програми: Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 серпня 2022 року №918.

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції» (далі – бюджетні кошти), що надаються з метою забезпечення безперебійного виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення рівня продовольчої безпеки та економічної стійкості України.

Програма реалізується через Український державний фонд підтримки фермерських господарств (далі – Укрдержфонд) і його регіональні відділення.

Розмір підтримки:

3100 гривень на 1 гектар, але не більш як 372 тис. гривень для одного отримувача[2].

Хто може бути отримувачем

Отримувач повинен мати у власності та/або користуванні від 1 до 120 гектарів земель сільськогосподарського призначення, зареєстрованих відповідно до законодавства, на територіях окремих районів низки областей, на яких відповідно до наказу Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 року № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 23 грудня 2022 року за № 1668/39004, завершені бойові дії та припинена їх можливість, завершена тимчасова окупація.

Для отримання бюджетних коштів відомості про отримувача повинні бути внесені до Державного аграрного реєстру.

Механізм отримання підтримки:

Увійдіть на сайті Державного аграрного реєстру www.dar.gov.ua в кабінет. Інструкція з реєстрації – за посиланням.

Для отримання бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь необхідно перевірити відомості про земельні ділянки в розділі «Інформація з реєстрів». Для розрахунку очікуваної суми субсидії основою є значення загальної площі в користуванні. На всю площу в користуванні перед поданням заявки мають бути заповнені відомості про площі посівів сільськогосподарських культур та насаджень плодово-ягідних культур у розділі «Діяльність та активності» вашого кабінету.

Відкрийте програму в розділі «Доступні програми». Для подання заявки натисніть «+» навпроти назви програми.

Розрахуйте суму субсидії: помножте кількість гектарів у користуванні з розділу «Інформація з реєстрів» на 3100 гривень. Округліть отриманий добуток до двох знаків після коми. Вкажіть цю суму у відповідному полі під час заповнення заявки.

Дайте відповіді на запитання в опитувальнику, надайте згоду на проведення уповноваженими особами моніторингу та оцінювання достовірності наданої інформації як документально, так і через перевірку за місцем здійснення діяльності й натисніть «Подати заявку».

Система згенерує заповнену заявку згідно з формою, затвердженою Мінагрополітики. Перевірте ще раз коректність уведених даних та підпишіть заявку за допомогою КЕП.

Після перевірки заявки відповідальними працівниками Укрдержфонду, у разі її схвалення, вам у кабінет на підпис надійде Договір про отримання бюджетних коштів з Укрдержфонду.

Невдовзі після підписання Договору з вашого боку на рахунок, вказаний при поданні заявки, надійдуть кошти.

 

Рис. 2. Алгоритм отримання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції

 

Фінансова підтримка сільгоспвиробників, які використовують меліоровані землі

 

Умови програми: Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі, та організаціям водокористувачів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2021 року №1070 (зі змінами).

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінагрополітики за бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», які спрямовуються для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, які використовують меліоровані землі, та організацій водокористувачів.

Програма реалізується через Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Розмір підтримки:

Бюджетні кошти спрямовуються для надання державної підтримки у вигляді бюджетної дотації сільгосптоваровиробникам на безповоротній основі в розмірі до 25% вартості витрат (без урахування податку на додану вартість), здійснених відповідно до затвердженої в установленому порядку проєктної документації, але не більше як:

  • 13 250 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь для зрошення дощуванням без урахування вартості поливної техніки й обладнання для поливу вітчизняного виробництва;
  • 25 300 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь для зрошення дощуванням з урахуванням вартості поливної техніки та насосного обладнання для поливу вітчизняного виробництва;
  • 24 500 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь для краплинного зрошення з урахуванням вартості обладнання для краплинного зрошення та насосного обладнання для поливу вітчизняного виробництва.

Отримувачі підтримки:

Державна підтримка у вигляді бюджетної дотації надається сільськогосподарським товаровиробникам-юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичним особам-підприємцям, які використовують меліоровані землі та:

  • щодо яких не порушено справ про банкрутство, та/або яких не визнано банкрутами, та/або які не перебувають на стадії ліквідації;
  • які не мають на перше число місяця, в якому приймається рішення про включення до розподілів бюджетних коштів сільгосптоваровиробника, прострочену більш як на шість місяців заборгованість із платежів, контроль за якими покладено на органи ДПС[3].

Напрями витрат:

  • на проведення робіт з реконструкції існуючих та/або будівництва нових систем за введені в експлуатацію меліоративні системи, зокрема з використанням зрошення дощуванням або краплинного зрошення (матеріали, засоби, канали, трубопроводи, запірна арматура, інші гідротехнічні споруди), без урахування вартості засобів, техніки та обладнання для зрошення;
  • з урахуванням техніки та обладнання вітчизняного виробництва (дощувальна техніка та запчастини до неї, насосне обладнання та запчастини до нього) або краплинного зрошення (матеріали та основні засоби) вітчизняного виробництва.

Механізм отримання підтримки:

Зареєстровані в Державному аграрному реєстрі подають заявку на отримання бюджетних коштів та документи до неї через особистий електронний кабінет, на яку накладається електронний підпис отримувача.

Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто, відправивши документи поштою (рекомендованим листом).

Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

  • заявка на отримання бюджетних коштів із зазначенням у ній номера і дати документа, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта;
  • довідка про відкриття поточного рахунку, видана банком;
  • відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що підтверджують право власності та/або користування земельною ділянкою, актуальні на дату подання заявки;
  • типова форма № ОЗ-1 «Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів» – для часткового відшкодування вартості будівництва об’єктів;
  • типова форма № ОЗ-2 «Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів» – для часткового відшкодування вартості реконструкції об’єктів;
  • засвідчена підписом керівника суб’єкта господарювання копія паспорта проєкту та копія кошторисної частини проєктної документації;
  • письмове зобов’язання повернути до державного бюджету в місячний строк бюджетні кошти в разі встановлення факту їх незаконного одержання та/або нецільового використання.

 

Рис. 3. Алгоритм отримання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі

 

Висновки

 

У 2024 році державна підтримка аграрного сектору економіки значною мірою буде сфокусована на подолання наслідків російської агресії, насамперед на гуманітарному розмінуванні сільськогосподарських земель та підтримці невеликих сільгоспвиробників на деокупованих територіях.

Варто підкреслити, що механізм реалізації бюджетної програми «Компенсація витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення» на сьогодні не затверджений. Проте очікується, що перші тендери будуть оголошені вже у квітні 2024 року. До того часу Кабінет Міністрів України має затвердити механізм оплати послуг операторів і визначити обсяг відсотків вартості розмінування, який буде компенсуватися фермерам. При цьому передбачається, що окрему роль у виборі пріоритетних ділянок для розмінування відіграватимуть саме громади. Це зумовлює необхідність забезпечення прозорості і транспарентності у процесі прийняття таких рішень, а також якісної та ефективної комунікації з аграрним бізнесом.

Бюджетна програма «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції» могла б стати не тільки інструментом підтримки невеликих сільгоспвиробників, які нині опинилися в найбільш складній ситуації, але і певним стимулом для безробітних сільських жителів на деокупованих територіях, зокрема ВПО, займатися фермерським господарством. Органи місцевого самоврядування, усвідомлюючи потенційні економічні та соціальні вигоди для громад, сьогодні мають змогу долучитися до цієї справи, зокрема через поширення відповідної інформації про програму серед аграріїв та сільських жителів, та максимально сприяти в реалізації різноманітних інструментів державної підтримки.


[1] Ukraine rapid damage and needs assessment. February 2022 – February 2023: https://documents1.worldbank.org

[2] Розмір виплати може бути змінений у разі внесення змін до Порядку.

[3] Крім товаровиробників, у Порядку отримувачами бюджетних коштів також зазначені організації водокористувачів для відновлення насосних станцій.

Переглядів: 2366
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: бюджет
Читайте також: