Вчитися один в одного: як Горінчівська та Горохівська громади напрацьовують міжмуніципальне партнерство
Вчитися один в одного: як Горінчівська та Горохівська громади напрацьовують міжмуніципальне партнерство

Представники Горінчівської громади зі Закарпаття з дводенним візитом відвідали Горохівську громаду на Волині, щоб обмінятися досвідом та найкращими практиками  — у межах роботи над договором міжмуніципального партнерства зі підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


Громади працюють над партнерством уже понад два місяці та планують реалізувати спільний проєкт з цифровізації освіти, молодіжного підприємництва та надання послуг з пожежної безпеки.

Гості з Горінчівщини познайомилися з роботою Горохівського центру педагогічних працівників, зокрема STEM лабораторією, де дітей навчають основ інженерії та програмування, а також дізнались про те, як громада завдяки сучасному обладнанню самостійно створює та брендує власну сувенірну продукцію.

У Горохівському ліцеї №1 імені Івана Франка горінчани познайомилися з методиками викладання шкільних курсів безпеки, цивільного захисту та військової справи. Побачили, яка працює платформа SMART школа  — горохівська освітня новація, яку вважають однією з із найкращих в Україні платформ, що створена для організації та управління освітнім процесом шкіл.

Під час візиту в «культурне укриття» учасники послухали експрес-концерт місцевого музичного бенду за участю голови Горохівської громади Віктора Годика, завітали у професійну студію звукозапису та молодіжний простір — проєкти, які втілені за грантові та бюджетні кошти у 2023 році.

Також ознайомилися з роботою пожежних служб у селах Підбереззя і Мирне та великого аграрного підприємства Волині «ВІЛІЯ-АГРО», а також результатами партнерської взаємодії громади та бізнесу на користь мешканців.

У результаті дводенного спілкування громади домовилися провести освітній тренінг для працівників шкіл обох громад, щоб обмінятися досвідом з впровадження системи SMART школа, та скооперуватися у виготовлені та брендуванні туристичної продукції. Горінчівська громада також напрацювала бачення створення добровільних пожежних команд на прикладі Горохівських.

«Не про чужі німецькі чи польські практики потрібно говорити, коли шукаємо найкращі моделі врядування для українських громад. Потрібно їхати до сусідньої громади, знайомитись ближче  та змальовувати один в одного», — зазначив голова Горінчівської громади Михайло Калинич.

Незабаром громади підпишуть фінальну угоду міжмуніципального співробітництва та стануть на крок ближчими в реалізації поставлених цілей. Проєкт  USAID «ГОВЕРЛА» допомагає громадам на всіх етапах міжмуніципального співробітництва — зокрема “модельними актами”, рекомендаціями, організацією обмінних поїздок та з самим підписанням договору.

Загалом Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» супроводжує 19 договорів про міжмуніципальне співробітництво, адже це є каталізатором цілісного розвитку громад: допомагає оптимізувати використання ресурсів, сприяє культурному розмаїттю, стимулює економічне зростання і розв'язання екологічних проблем, допомагає створювати масштабні проєкти.

Переглядів: 5678
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: