Управлінські рішення на основі даних: як аналітичні портали допомагають регіонам розвиватися
Управлінські рішення на основі даних: як аналітичні портали допомагають регіонам розвиватися

Сотні документів і гігабайти інформації про регіон, які постійно змінюються — з таким викликом має справу чи не кожен орган влади, який прагне обґрунтовано ухвалювати ефективні рішення, і чи не кожен громадянин, який хоче більше знати про свій край, а то й інвестувати у нього.

Зібрати тонну інформації в одному місті, зробити її інтерактивною, цікавою і зрозумілою навіть для пересічної людини допомагає Аналітичний портал області, який розробив Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» — з допомогою новітніх технологій та найякіснішого програмного забезпечення з використанням супутникових даних, штучного інтелекту та машинного навчання.


Цей портал містить понад два десятки відкритих і закритих дашбордів — про інвестиційно привабливі об’єкти, внутрішньо переміщених осіб, публічні послуги, бюджети, туристичні маршрути тощо. Кількість цих дашбордів постійно зростає, а дані актуальні, адже оновлюються щомісяця, а деякі  — навіть щодня. Також портал можна з’єднати з будь-якою з державною системою і синхронізуватися з нею.

Такий портал уже має Львівська, Полтавська, Рівненська області, а також місто Київ. Волинь, Закарпаття  презентують їх найближчим часом.

Розповідаємо, як саме Аналітичний портал допомагає розвитку областей та покращує життя їхніх жителів.

Підвищує якість публічних послуг

Жителі можуть знайти на порталі корисну та структуровану інформацію — з контактами старост і годинами їхнього прийому, послуги нотаріусів, пасажирські перевезення з усіма маршрутами і зупинками тощо.

Дозволяє ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення на основі реальних та актуальних даних

На портал підтягуються дані із супутникового зв’язку, які постійно оновлюються, тож вони актуальніші за офіційну статистику. Наприклад, статистика може давати цифру про 2,2 млн жителів області, а дані із супутника кажуть про 1,9 млн — тобто різниця у 300 тисяч людей! Це означає, що міграція під час воєнного стану шалена. І це дуже важливо відстежувати і враховувати це під час відновлення і відбудови та в усіх стратегічних і планувальних документах.

Також, завдяки дашборду на порталі вдалося побачити, що, наприклад, на Львівщині  — у центрі ІТ-технологій — є чимало населених пунктів, де жоден об’єкт соціальної інфраструктури не має інтернет-зв’язку. На ці дані, імовірно і не звернули б уваги, якби не побачили ситуацію на мапі. Це дає змогу владі відреагувати і запланувати проєкт, щоб провести зв’язок у лікарні і школи. Без таких даних і рішень неможливо якісно виконати стратегічну ціль області — розвивати людський потенціал.

Допомагає швидше реагувати на надзвичайні ситуації

Коли у Львів прибували евакуаційні потяги і люди хлинули на залізничний вокзал, бракувало чіткої інформації про графік руху цих потягів, аби влада могла швидко відреагувати.  Тепер ці та інші дані з розселенням ВПО, замінованими територіями тощо розміщені на аналітичному порталі і допомагають ухвалювати оперативні рішення. 

Робить роботу влади прозорішою

Аналітичний портал, наприклад, має дашборд про виконання бюджетів громад. Мешканці можуть побачити виконання цільових програм, дізнатися, коли запланований ремонт їхньої дороги, які є актуальні тендери чи перевірити дозвільні документи будівництва.

Залучає більше інвестицій

Тут є дані про об'єкти інвестиційної привабливості і їхні характеристики. Можна побачити, які з них виставлені на аукціон, яка віддаленість від обласних центрів, які є вільні земельні ділянки, скільки є індустріальних парків тощо. Інвестор може легко не лише побачити, а й завантажити таблицю з усією інформацією. Штучний інтелект перекладає усе на англійську мову і так дозволяє ознайомитися з областю інвесторам з-за кордону.

Допомагає регіону стало розвиватися

Програмне забезпечення порталу не має терміну дії, а сервер розрахований на 50 віддалених робочих місць з можливістю редагування даних. Тож цей інструмент не має часових та адміністративних обмежень. Також команда Проєкту USAID  «ГОВЕРЛА» проводить навчання  з цифровізації для регіональної та місцевої влади.

Важливо, що в Аналітичний портал вбудовані механізми захисту даних, які дозволяють регулювати публічність інформації. В умовах воєнного стану частина інформації (наприклад, координати шкіл, інтернет-вишок) у закритому доступі,  — аби вони не стали ціллю ракетних ударів ворога. 

До Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»  невпинно надходять запити від регіонів щодо розробки таких аналітичних порталів, тож робота над розробкою цих ресурсів триває.

Переглядів: 1196
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: електронне врядування
Читайте також: