Повноваження Старости та моделі надання послуг у старостинських округах (відео)

Конференція «Староста в громаді. Шляхи посилення інституційної спроможності», яка відбулася на початку минулого місяця, вкотре показала велику затребуваність обговорення теми у спільноті та необхідність вдосконалення правового регулювання інституту старост.


Під час заходу був презентований Посібник, розроблений експертами проєкту PROSTO, що має на меті допомогти органам місцевого самоврядування ефективно побудувати роботу старост у громаді.

У цьому відео, на основі Посібника, йдеться про базові повноваження діяльності старости з фокусом на чотири орієнтовні моделі організації надання публічних послуг мешканцям, які можуть бути прикладом для подальшого впровадження в громадах:

 

 

Детально про особливості цих моделей можна дізнатися у Посібнику. У виданні також проаналізовано законодавчі норми, які визначають правовий статус старости, наведено успішні приклади організації їхньої роботи та рекомендації щодо покращення інституційної спроможності.

В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у передмові до Посібника зазначив:

«Місцеве самоврядування в Україні унікальне. За лічені роки воно продемонструвало цивілізаційний поступ, перетворившись на повноважну місцеву владу, здатну ухвалювати рішення в інтересах людей і нести відповідальність за їх результати; чинити опір озброєним окупантам; будувати потужний тил. Унікальність місцевого самоврядування ще й у тому, що тільки в Україні в його системі діє інститут старост. Староста – це більше, ніж посада. Староста – це представник інтересів усіх мешканців села чи селища у виконавчому комітеті ради громади. За сім років існування інституту старост у громадах виникало і далі залишається багато запитань щодо ролі старости у громаді і правового регулювання його діяльності. Реформа місцевого самоврядування не завершена. Війна уповільнила цей процес. Але це не привід залишити все на півдорозі».

Нагадаємо, що під час Конференції учасники вкотре обговорили необхідність якнайшвидшого ухвалення Законопроекту №9518 щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану. Планувалося, що Парламент розгляне його в середині листопада, але цього не сталось.

Переглядів: 767
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: староста
Читайте також: