Стратегія від затвердження до втілення: На Львівщині відбулася конференція зі стратегічного планування
Стратегія від затвердження до втілення: На Львівщині відбулася конференція зі стратегічного планування

Близько 100 представників з 40 громад Львівської, Волинської та Закарпатської областей взяли участь у регіональній конференції, щоб обговорити свої стратегії розвитку, найкращі практики та можливості. Конференцію організував Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» для того, щоб посилювати спроможності органів місцевого самоврядування під час реформи децентралізації.


Учасники дізналися основні принципи та практичні поради щодо втілення своїх стратегій розвитку від експертів з Польщі та фахівців Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», а також з успішних практик, якими поділилися спікери. Громади отримали цінні поради щодо підготовки якісних проєктних заявок, які вони зможуть подавати на міжнародні програми та залучати додаткові кошти й іноземних партнерів. Також дізналися, як пов'язати стратегічний документ з просторовим та бюджетним плануванням, розвинути актуальні навички та ефективно комунікувати з мешканцями про спільну реалізацію стратегії в громаді.

У вступному слові до учасників звернувся Марк Еллінгстад, директор Офісу USAID з питань демократії та врядування:

“Стратегії розвитку, розроблені в ці складні часи, визначатимуть траєкторію децентралізації та сприятимуть інтеграції України до Європейського Союзу. З досвіду Польщі та інших нових членів ЄС ми знаємо, що життєво важливим елементом їхнього успіху була здатність органів місцевого самоврядування успішно подавати заявки на фінансування з боку ЄС та реалізовувати його. Стратегії розвитку допоможуть громадам взяти відповідальність за свій розвиток, реалізувати унікальні потреби і прагнення, знаходити інноваційні і креативні рішення, та нести цінності свободи та демократії”.

Тарас Хомяк, заступник голови Локачинського селищної ради Волинської області, сказав:

“Надзвичайно цікавою була інформація про можливості і грантові програми для громад, які напрацювали стратегію розвитку. Ми винесли цінні замітки й ідеї — та вже плануємо працювати в напрямку міжнародного співробітництва, адже розуміємо, що, попри воєнний стан, відкривається вікно можливостей. Такі заходи від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» справді дозволяють відірватися від щоденних рутинних задач та зосередитись на стратегічному розвитку громади”.

Інший учасник, Степан Кувік, фахівець Ясінянської селищної ради, що на Закарпатті, а також випускник програми стажування молоді в місцевому самоврядуванні від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначив:

“Мені як молодому фахівцю та новому працівнику, особливо корисною була тема щодо залучення громадськості під час реалізації стратегії, бо для нашої громади це виклик. Тому на конференції цінно було почути про ефективний досвід колег: як вони проводили опитування у соцмережах чи як  планують  заходи для молоді у неформальній атмосфері. Переконався, що необхідно створювати молодіжну раду і центр, щоб більше залучати молодь до прийняття рішень”.

Перед учасниками також виступили Ігор Санжаровський, в.о. заступника керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», представники ОВА Львівської, Волинської та Закарпатської області, Олександр Волошинський, керівник Львівського регіонального офісу Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» і технічний керівник проєкту зі стратегічного планування, Ірина Сторонянська, координаторка проєкту зі стратегічного планування, Бартоломей Островський, координатор робочої групи в Україні Європейської асоціації місцевої демократії ALDA, Іренеуш Ратушняк, консультант зі стратегічного планування та інші.

Загалом 29 громад з Львівської, Волинської, Закарпатської областей розробили свої стратегії за підтримки експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Понад половина стратегій уже затверджені. Це перші в Україні громади, які розробляли ці стратегічні документи за оновленими чіткими методичними вимогами від держави.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» спільно з грантером Агенцією економічного розвитку Яворівщини підтримує ці громади впродовж двох останніх років.

Переглядів: 767
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: стратегія розвитку
Читайте також: