Як Закон «Про дерадянізацію» реформує класифікацію населених пунктів та впливає на освітню субвенцію
Як Закон «Про дерадянізацію» реформує класифікацію населених пунктів та впливає на освітню субвенцію

28 липня 2023 року Верховна Рада ухвалила законодавчі зміни до адміністративно-територіального устрою країни. 26 жовтня 2023 року державним виданням «Голос України» було опубліковано Закон №8263 «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою», яким передбачено ліквідацію статусу «селище міського типу» вже наприкінці січня 2024 року.

З його прийняттям настають важливі зміни для територіальних громад, адже новий Закон реформує класифікацію населених пунктів та впливає на освітню субвенцію. Давайте з’ясувати, які саме зміни чекають на громади.

Автор: Cергій Яцковський, національний експерт Проєкту DECIDE


По-перше, зміна статусу населених пунктів. Згідно з Законом № 8263, категоризація населених пунктів відтепер буде визначатися чітко за чисельністю їхнього населення. Селища тепер визначаються як такі, що мають від 5 до 10 тисяч жителів, тоді як менші населені пункти з чисельністю населення до 5 тисяч будуть класифіковані як села. Для надання статусу міста вимагається населення понад 10 тисяч осіб та адекватна інфраструктура. Важливо: ці зміни нівелюють статус, наданий селищам міського типу, Указом Президії Верховної Ради УРСР від 1981 року, переводячи їх із міської в сільську категорію.

По-друге, фінансування територіальних громад. Важливим аспектом цієї реформи дерадянізації є вплив на освітню субвенцію, яка є життєво необхідною для підтримки шкіл у громадах та інших закладів освіти, організацій в освітній мережі територіальної громади. Раніше встановлена Постановою Кабінету Міністрів формула розподілу цієї субвенції між місцевими бюджетами враховувала сільське населення. Відповідно до нового законодавства, громади, які раніше вважались селищами міського типу, можуть очікувати зміни у розподілі цих коштів. Хоча зміни можуть здатися технічними, вони мають глибокі соціальні та економічні наслідки. На місцевому рівні зміни у класифікації населених пунктів передбачають зміну розмірів бюджетного фінансування, особливо у сфері освіти.

 

До уваги! Нагадаємо, що для обчислення кількості ставок вчителів закладів загальної середньої освіти застосовується показник розрахункової наповнюваності класів – середнього рівня наповнюваності класів закладів загальної середньої освіти відповідної територіальної громади (або середній рівень наповнюваності класів закладів загальної середньої освіти, фінансування яких здійснюється з відповідного обласного бюджету) за умови раціональної організації шкільної мережі. Формулою розрахунку освітньої субвенції передбачено, що для усіх територіальних громад розрахункова наповнюваність класів зазвичай визначається залежно від щільності учнів та відсотка населення, що проживає в сільській місцевості.

 

Давайте пояснимо це просто. Щоб визначити, скільки вчителів потрібно в школах, використовується показник, який називається «розрахунковою наповнюваністю класів». Ця «наповнюваність» визначається згідно формули, залежно від щільності учнів та відсотка населення, що проживає в сільській місцевості. Тобто чим більший відсоток сільського населення тим більший розмір освітньої субвенції для громади.

Враховуючи зміни, що виникають внаслідок прийняття вищезазначеного закону, Міністерство освіти і науки України має звернути особливу увагу на розрахунок освітньої субвенції на 2024 рік, взявши до уваги нові коефіцієнти для сільського населення при розрахунку формули для громад. Тому збільшення кількості населення, що проживає в сільській місцевості, має привести потенційно до зростання розмірів освітньої субвенції в таких громадах.

По-третє, актуальність статистичних даних. Варто зазначити, що частка сільського населення у складі територіальних громад стає важливим параметром в контексті нового Закону про дерадянізацію. Хоча показники чисельності населення ТГ, зокрема його сільської складової, базуються на даних попередніх переписів, які не завжди можуть вважатися повністю точними через їх застарілість, Державна служба статистики регулярно оновлює цю інформацію. Однак, попри потенційну ненадійність, вважається, що співвідношення між сільськими та міськими мешканцями змінюється досить повільно, що дозволяє припустити певну стабільність та достовірність цих статистичних даних для розрахунків. Впровадження законодавчих змін, які вносять корективи в класифікацію українських населених пунктів, також ставить під питання актуальність статистичних даних, які використовуються для розрахунку державних субвенцій. У тому числі  для сфери освіти.

 

Висновки

Законодавчі зміни прямо впливають на визначення обсягів освітньої субвенції для місцевих бюджетів. З огляду на це, наявність адекватних і точних статистичних даних набуває ще більшого значення. Перехід селищ міського типу в категорію сільських населених пунктів означатиме, що для розрахунку відповідних коштів має використовуватись вже інша методологія. А це вимагає перегляду вже існуючих підходів і кошторисів та врахування таких показників у розмірі освітньої субвенції на 2024 рік. На нашу думку, важливим та нагальним стане верифікація статистичних даних, адже вже зараз є інформація про те, що не завжди цифри кількості населення, в тому числі сільського, відповідають фактичним. А отже для громад, які отримуватимуть кошти освітньої субвенції, настав час актуалізації даних. Так само як і для органів влади, які ці кошти розподіляють.

Переглядів: 755
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: освіта
Читайте також: