Реформа старшої профільної освіти: чи готові заклади П(ПТ)O та ФПО?
Реформа старшої профільної освіти: чи готові заклади П(ПТ)O та ФПО?

23-24 листопада пройшли експертні обговорення формування регіональної мережі та профілів закладів середньої освіти професійного спрямування. Зустрічі стали продовженням серії заходів, які організовує МОН за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE в рамках супроводу розроблення Стратегії реформи старшої профільної освіти і «дорожньої карти» її впровадження.


Участь в експертних сесіях взяли представники Міністерства освіти і науки України, закладів професійної, професійно-технічної та фахової передвищої освіти та експерти Швейцарсько-українського проєкту DECIDE.

Обговорення стосувалися ключових аспектів запровадження профільної середньої освіти професійного спрямування і охопили теми від аналізу критеріїв відбору закладів П(ПТ)О та ФПО, що забезпечуватимуть її здобуття, до визначення підходів щодо формування профілів та наявності необхідних ресурсів. Також були визначені ключові стратегічні кроки та першочергові завдання, необхідні для успішної реалізації реформи ПСО.

«Для нас важливо, щоб більше учнів після 9 класу мали бажання отримувати професійну освіту. Стратегічно важливо для цього відділити старшу профільну школу від базової. Тоді співпраця між коледжами та школами стане набагато ефективнішою, а профорієнтація буде активною вже у 8-9 класах», — сказав Дмитро Завгородній, заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Експерти розглянули такі питання впровадження реформи профільної середньої освіти у закладах П(ПТ)О та ФПО:

  • запити потенційного/типового здобувача ПСО професійного спрямування,
  • основні критерії для формування мережі закладів та реалізації ПСО професійного спрямування,
  • ключові кроки, завдання, залученість стейкхолдерів, необхідні ресурси для формування мережі, спроможності, готовності та реалізації ПСО професійного спрямування закладами П(ПТ)О, ФПО,
  • профілі ПСО професійного спрямування: кількість та назви, ключові кроки для початку їх формування,
  • траєкторія здобуття ПСО професійного спрямування за конкретним профілем, розроблення рекомендацій/методики розроблення освітніх програм.

«Під час роботи ми приділили багато часу для пошуку спільного розуміння поняття “профілю” як такого. Нам важливо створити чіткі, зрозумілі критерії для формування мережі закладів та розробити прозорі процедури її створення. Це дозволить врахувати потреби всіх стейкхолдерів сфери: учнів, батьків, закладів та управлінців», — зазначила директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік.

Важливим аспектом роботи груп став глибокий аналіз потреб та очікувань потенційних здобувачів ПСО професійного спрямування. Це включало врахування їхніх кар'єрних амбіцій, особистих інтересів та відповідності профілів, за якими будуть здобувати освіту, сучасним ринковим вимогам та потребам суспільства. Такий підхід дозволить створити гнучку та адаптивну освітню систему, орієнтовану на розвиток ключових компетенцій та навичок, необхідних для успішної професійної реалізації особистості в майбутньому.

Нагадаємо, що 13 грудня пройде експертна сесія з обговорення питань формування мережі академічних ліцеїв.

Переглядів: 1193
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: освіта
Читайте також: