Сучасні громадські простори як складова відновлення та розвитку громад: тези обговорення
Сучасні громадські простори як складова відновлення та розвитку громад: тези обговорення

Як громади можуть створити сучасні громадські простори та чому вони важливі для відновлення громад – про це говорили під час експертного обговорення та презентації посібника «Як створити громадський простір: покрокова інструкція».


Участь в обговоренні взяли представники програм міжнародної допомоги, центральних органів влади, місцевого самоврядування, експерти з урбаністики та дизайну, журналісти. Захід організувала Програма USAID DOBRE спільно з Українським кризовим медіа-центром.

«Попри виклики, з якими громади стикаються сьогодні, вони рішуче дивляться в майбутнє і готуються до нього. Вони будують плани та працюють над подальшим розвитком і покращенням. Програма USAID DOBRE прагне допомогти їм у цьому. Ми допомогли вісімнадцятьом громадам розробити програми відновлення і поширюємо цей досвід на інші громади, – зазначив Браян Кемпл, керівник Програми USAID DOBRE. – Ми розуміємо, що сьогодні в Україні точаться певні суперечки щодо того, як громадам витрачати свої кошти під час кризи. Це не нам вирішувати, але ми впевнені, що настане день, коли громади зможуть приділити повну увагу створенню кращого майбутнього для своїх громадян. І з огляду на це, ми готуємо ці поради та допомогу».

 

 

Про формування та реалізацію державної політики в сфері планування відбудови, взаємодії з територіальними громадами та загальну координацію розповіла Наталія Козловська, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України:

«Відбудова має стати основою для подальшого розвитку українських територіальних громад, і вона має відбуватися за комплексним підходом та сучасними планувальними рішеннями. Минулого року на законодавчому рівні запровадили розроблення територіальними громадами й обласними адміністраціями Програм комплексного відновлення. Програма USAID DOBRE стала першопроходцем у допомозі громадам при розробці таких документів. Напрацювання Програми вже використовуються іншими громадами й міжнародними проєктами. Ми дуже зацікавлені як у розширенні такої допомоги для інших громад, так і в поглибленні підтримки в розробленні комплексних планів просторового розвитку».

 

 

Григорій Ванзуряк, голова Глибоцької територіальної громади Чернівецької області, зазначив, що створення громадського простору в їхній громаді планувалося давно і, попри нові виклики, це зараз на часі:

«Ми писали стратегію  розвитку громади ще до війни, і вже тоді закладали цеглинки і просторового планування, і громадського простору. Усі органи місцевого самоврядування, навіть попри складні умови, планують розвиток через призму подій, які відбуваються в державі. Громадський простір – це частина економіки громад. А розвивати економіку під час війни дуже важливо, адже це дає змогу підтримувати військових, волонтерів. Громадський простір як частина майбутнього та економіки є важливим сьогодні».

 

 

Під час експертного обговорення відбулася презентація посібника «Як створити громадський простір: покрокова інструкція». Анастасія Гулевата, консультантка зі створення громадських просторів, архітекторка, урбаністка, та співавторка посібника, зазначила, що посібник це інструкція для всіх, хто залучений до створення громадського простору. Документ допоможе дізнатися принципи створення та зрозуміти, де не вистачає експертизи й її потрібно залучити зі сторони.

 

 

Посібник зібрав у собі теорію за темою, дослідження, досвід експертів та Програми USAID DOBRE у напрямку створення відкритих громадських просторів.

«Єдиного рішення для всіх не існує. Немає стандартного набору елементів громадського простору, проте є спільна рамка, на яку мають вплив різні фактори: від географічних та культурних особливостей до робочих умов. Усе, що у нас було, ми упакували в єдиний посібник, який став покроковою інструкцією. Його не обов’язково читати від початку до кінця, а можна фокусуватися на необхідному», – додала Софія Поліщук, консультантка зі створення громадських просторів, урбаністка, дизайнерка, та співавторка посібника.

Посібник буде корисним для представників місцевої влади, громадських організацій, архітекторів, активних жителів територіальних громад і підприємців, які зацікавлені в активації міського середовища, розробці й успішному втіленні проєктів зі створення, реконструкції та благоустрою громадських просторів.

Завантажити посібник  (PDF, 43,1 МБ)

Презентації спікерів.

 

 

Переглядів: 835
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: участь громадян
Читайте також: