U-LEAD допомогла Фастівській громаді систематизувати роботу по залученню інвесторів
U-LEAD допомогла Фастівській громаді систематизувати роботу по залученню інвесторів

Серед іншого, Фастівська громада планує створити центр сучасної економіки з коворкінгом, центрами інноваційної та мистецької освіти, 3D-майстернями, конференц-залами, офісними приміщеннями, а також кав’ярні та фуд-зону.


У 2022 році Фастівська громада завершила роботу над інвестиційним паспортом. В документі зібрані та узагальнені пропозиції для інвесторів. Зокрема йдеться про трансформацію невикористовуваного майна у Центр сучасної економіки, а також розвиток промислово-логістичного кластеру.

В червні 2022 року Фастівська громада отримала пропозицію розробити інвестиційний паспорт за підтримки експертів U-LEAD.

«До цього часу ми не мали інвестиційного паспорту в тому форматі, який він є зараз. Робота з потенційними інвесторами велася регулярно – фахівці готували пропозиції з інформацією по об’єктах на запити. Однак узагальненого документу в нас не було. В результаті, фахівці виконавчого комітету міської ради з експертами U-LEAD структурували та систематизували інформацію про інвестиційні об’єкти, створивши інструмент, який допоможе у такий непростий час залучити інвестиції та сприяти стійкому розвитку громади», - розповів Михайло Нетяжук, голова Фастівської громади.

Фастівська громада системно працює над розвитком економічного потенціалу. У 2016 році створили індустріальний парк «Фастіндастрі», під який було виділено земельну ділянку і внесено до Реєстру індустріальних (промислових) парків України. Наразі індустріальний парк має трьох учасників, два з яких уже знаходяться на стадії реалізації своїх інвестиційних проектів. Згодом заснували промислово-логістичний кластер «FastIV» - це органічне сусідство 4 важливих складових: промисловості, логістики, інноваційного освітнього простору та центру розвитку бізнесу.

Осередком підготовки документу стало управління економіки і міжнародного співробітництва Фастівської міської ради.

«Для його наповнення ми зверталися до виконавчих органів міської ради та її комунальних підприємств, співпрацювали з закладами освіти, співпрацювали з молоддю, підприємцями. Залучали установи і зацікавлених стейкхолдерів», – розповіла Наталія Форосенко, начальниця управління економіки та міжнародного співробітництва.

Під час розробки інвестиційного паспорту було вирішено взяти за основу вже наявні проєкти і здобутки громади, осучаснити їх, доповнивши новими пропозиціями та складовими.

Серед інших створення Центру сучасної економіки «FastDream».

«Під проєкт громада пропонує будівлю комунальної власності в центрі міста. Ми задумали там створити центр сучасної економіки з коворкінгом, центрами інноваційної та мистецької освіти, 3D-майстернями, конференц-залами, міський простір проєктів, Urban Sky та офісними приміщеннями, а також кав’ярні та фуд-зону. Важливо, що це приміщення має укриття, а, отже, відповідає вимогам безпеки», – розповіла Наталія. За її словами, вартість проєкту може коливатися в межах 1,0-1,2 млн.євро.

Наявність такого центру в громаді сприятиме розвитку подієвого сервісу і наданню комплексних послуг з проведення форумів, конференцій, тренінгів, виставок та інших заходів. В свою чергу це наповнюватиме місцевий бюджет і сприятиме розвитку малого та середнього бізнесу, переконані розробники інвестиційного паспорту.

Наталія Форосенко зазначила, що хоча інвестиційний паспорт скоріше розрахований на зовнішнього інвестора, при цьому допомагає місцевому бізнесу шукати партнерів, залучати кошти, тощо.

Керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Київській області Олена Іванченко висловила свою думку:

«Інвестиційний паспорт – це візитівка для конкретної громади, яка формує позитивний імідж в очах потенційних інвесторів і максимально інформує стейкхолдерів про інвестиційні можливості. Важливо під час розробки цього документу мати максимально індивідуальний підхід, що базується на особливостях громади та стратегічному баченню її розвитку. Потрібно відійти від загальних шаблонів та не працювати «під копірку». Мені приємно відзначити, що Фастівська громада змогла розробити якісний робочий документ, який буде сприяти розвитку її території».

Інвестиційний паспорт можна знайти на офіційному сайті Фастівської міської ради.

Нагадуємо, що U-LEAD регулярно допомагає громадам у пошуку можливостей співпраці з інвесторами, зокрема і через організацію обміну досвідом між громадами, як це було на Полтавщині.

Переглядів: 805
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: інвестиції
Читайте також: