U-LEAD допомогла громаді з Вінниччини знайти партнерів у Словенії
U-LEAD допомогла громаді з Вінниччини знайти партнерів у Словенії

Гніванська громада з Вінниччини та муніципалітет Домжале (Словенія) домовилися про співпрацю у сфері цивільного захисту та управління проєктами, обмін досвідом та взаємний розвиток потенціалу.


Наприкінці минулого року відбулося підписання угоди про співпрацю між Гніванським міським головою Володимиром Кулешовим та мером Домжале Ренатою Косец. Таким є результат навчального візиту представників громади до Словенії, організованого в рамках програми "Повоєнна відбудова України" (програми @CEP - Центру європейської перспективи, що проводиться за співпраці з U-LEAD та фінансування з боку Міністерства закордонних і європейських справ Словенії).

Партнерство передбачає взаємодію у сфері цивільного захисту та управління проєктами, обміну досвідом та кращими практиками, організації молодіжних, культурних та професійних обмінів між українськими та словенськими учасниками.

«Під час стажування зрозуміли, що наша співпраця з Домжале відкриває хороші перспективи для розвитку обох громад. По-перше, оскільки Україна є кандидатом на членство в ЄС, то важливо, щоб місцеве самоврядування мало партнерів серед європейських муніципалітетів. По-друге, це обмін досвідом та реалізація спільних проєктів у різних сферах», - розповів Віталій Мазур, заступник Гніванського міського голови. І додав, що для українських громад зараз важливо мати партнерів серед муніципалітетів ЄС, щоб залучати гранти від європейських донорів на реалізацію спільних проєктів.

За його словами, пропозицію щодо пошуку партнерів на міжнародному рівні Гніванська громада отримала від команди «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області:

«Нам запропонували взяти участь у програмі «Мости довіри». Ми заповнили заявку, надали інформацію про нашу громаду. І дуже приємно, що це спрацювало і на нашу пропозицію відгукнулася громада із Словенії».

Під час візиту до Словенії Віталій Мазур з колегами дізналися, що змінилося в діяльності муніципалітетів, у зв’язку із вступом до ЄС. В ході спілкування пані Косец наголошувала на важливості прозорості, доброчесності та боротьби з корупцією на муніципальному рівні.

Також вивчали основи проектного менеджменту, практикувалися в написанні проектів і почали готувати основу для двох проектів, які вони хотіли б реалізувати в Гніванській громаді з допомогою словенських експертів та партнерів у Домжале.

 

 

Учасники візиту ознайомилися з практикою створення сильної системи цивільного захисту в громаді – Домжале є дуже позитивним прикладом того, як вона працює на практиці. Поспілкувалися з зацікавленими сторонами, залученими до управління системою цивільного захисту в муніципалітеті: фахівцями, пожежниками, представниками добровільних пожежних команд, рятувальної служби, місцевого радіоклубу, служби порятунку K9 тощо.

Аби зрозуміти, як муніципалітети налагоджують систему управління відходами, відвідали центральну очисну станцію Домжале-Камнік. Це підприємство з переробки стічних вод та поводження з відходами створили шість муніципалітетів, як спільне комунальне підприємство та модернізоване з залученням коштів ЄС.

Найближчим часом Гніванська громада та муніципалітет Домжале визначаться з планом дій на 2024 рік.

В свою чергу Віталій Швець, керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області, зазначив:

«Співпраця наших громад з громадами ЄС відкриває широкі можливості для реалізації спільних проєктів та обміну практичним досвідом. Це дієвий механізм для налагодження довготривалих зв’язків, що сприятимуть європейській інтеграції України».

 

Переглядів: 1100
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: партнерство
Читайте також: