Інтерактивну мапу потреб Херсонщини та аналіз моніторингу деокупованих громад України представили на зустрічі проєктів міжнародної технічної допомоги

 

Проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» організував онлайн-захід, присвячений стану та потребам постраждалих (в тому числі звільнених) громад, на якому був презентований вже третій моніторинг Проєкту, який охопив 140 цільових громад. Також під час заходу Станіслав Петров, заступник голови Херсонської ОВА, надав первинну оцінку наслідків підриву Каховської ГЕС та загалом ситуації в Херсонській області.


Базуючись на висновках моніторингового звіту, Василь Сегін, полісі-координатор проєкту PROSTO, наголосив на критичній важливості технічної та інституційної спроможності громад та Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) для своєчасного подання заяв та отримання виплат за пошкоджене та зруйноване майно. Моніторинг показує, що 55% з 140 громад (та відповідно ЦНАП у цих громадах), стикаються з нестачею персоналу, що перешкоджає їхній спроможності виконувати свої обов'язки в повному обсязі.

Станіслав Петров презентував карту потреб Херсонської області, яка оновлюється кожного дня та складається з шарів, які відображають певні гуманітарні потреби та їх терміновість. Карта доступна за посиланням.

Під час свого виступу Станіслав Петров також наголосив на кількох важливих моментах:

  • багато затоплених будинків наразі непридатні для проживання та потребують повну заміну меблів й побутової техніки;
  • місцева влада активно працює над відновленням водопостачання, поки що через будівництво колодязів;
  • існує гостра потреба муніципального транспорту (в т.ч. бульдозери, трактори, сміттєвози);
  • на початку літа мешканці Херсонської області повертались до своїх домівок, утім після прориву дамби ця динаміка скоротилась;
  • масштаб шкоди довкіллю ще оцінюється. Для комплексної оцінки збитків необхідні польові дослідження на постраждалих територіях.

Моніторинг проєкту PROSTO вчергове показав значну потребу в фінансуванні для створення інклюзивної інфраструктури в громадах, особливо для розміщення людей з інвалідністю, кількість яких зростає.

«Відновлення доступу до адміністративних послуг у громадах є першочерговим завданням після їхнього звільнення: мешканці, які повертаються, потребують широкого спектру послуг, які надають ЦНАП. Тому ми ставимо в пріоритет цей вид підтримки місцевої влади, для відновлення їхньої спроможності надавати мешканцям необхідні адміністративні послуги», – зазначила Сусанна Делланс, заступниця голови відділу підтримки реформ Посольства Швеції в Україні.

У зустрічі взяли участь представники Посольства Швейцарії, Посольства Швеції, проєктів USAID: UCBI – 4 та DOBRE, Програми U-LEAD, що фінансується ЄС, GIZ (Програма «Міцні регіони») та проєкту SALAR International «Підтримка децентралізації в Україні».

Проєкт також висловлює подяку представникам Уряду та Верховної Ради України, які взяли участь в обговоренні: Марині Бобраніцькій, начальниці управління системного розвитку надання адміністративних послуг Міністерства цифрової трансформації України; Дмитру Турчаку, директору департаменту стратегічного планування та регіональної політики Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури; Марині Маценко, головному консультанту секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

ЗАВАНТАЖИТИ моніторинговий звіт (англ) та карти (укр).

Приєднані файли:
Переглядів: 1494
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: відновлення
Читайте також: