Оксана Гарнець: «Роботи в Україні стільки, що вистачить для всіх донорських структур»
Оксана Гарнець: «Роботи в Україні стільки, що вистачить для всіх донорських структур»

Як швейцарська організація SKAT Foundation та громадська організація «ДЕСПРО» допомагають зруйнованим українським містечкам і селам.

Автор: Дмитро Синяк


SKAT Foundation є порівняно невеликим благочинним фондом Швейцарії, який вже протягом двадцяти років спеціалізується з проєктів зі збереження довколишнього середовища, забезпечення доступу до якісної води, управління відходами, а також надання різноманітної допомоги людям, постраждалих від війн та стихійних лих. До повномасштабного російського вторгнення фонд працював здебільшого у країнах Латинської Америки та Африки, але з минулого року переключився на допомогу Україні. Також він довший час був партнером SKAT Consulting, великої швейцарської агенції, що спеціалізується на виконанні проектів міжнародної технічної допомоги. SKAT Consulting що з початку 2006 року реалізовувала проект DESPRO, який фінансував Уряд Швейцарії і сприяли запровадженню реформи децентралізації в Україні. SKAT Foundation, який тепер працює самостійно, з минулого року надає допомогу потерпілим від російської агресії українським регіонам через українська громадську організацію «ДЕСПРО», президентом якої є Оксана Гарнець. Про те, кому і як надається швейцарська допомога, пані Оксана розповіла Децентралізації.

Чи є якась спеціалізація у SKAT Foundation в Україні? Хто саме може розраховувати на допомогу цієї структури?

- Оскільки SKAT Foundation зорієнтований на те, щоб працювати безпосередньо для людини, цей фонд обрав для себе напрямок відновлення та покращення надання медичних послуг у постраждалих від війни регіонах. Медична інфраструктура у таких регіонах формально залишилася, але зазвичай перебуває у такому стані, що не може надавати жодних послуг. Було прийнято рішення зосередитись на Київській області,  вона була серед перших, що зустріли російську навалу і пережили окупацію. Насамперед у тих, що перебували під окупацією. Тобто на практиці йдеться про відновлення фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій та невеличких клінік, які працювали у селах та невеликих містечках. Ми тісно співпрацюємо з Всеукраїнською асоціацією об’єднаних громад та владою. Вони й підказали нам дві громади: Гостомельську та Дмитрівську Київської області. Саме ці муніципалітети першими зазнали нападу російських військ і перебували під окупацією більше місяця. Рівень руйнувань і людські жертви там величезні.

Що конкретно вдалося зробити у цих громадах?

- У Гостомелі ми працювали не тільки над відновленням центрального медичного центру, який обслуговує всю громаду, але й над відновленням Центру здоров’я у селі Мощун, яке у перші дні повномасштабного вторгнення стало центром основних боїв за Київ. Росіяни практично зрівняли його із землею, знищивши близько 80% житлового фонду. Тож коли російські війська відійшли від Мощуна, медичні послуги надавалися будь-де: у сільраді, у бібліотеці, на вулиці. Тепер до кінця літа у селі має з’явитися новий сучасний фельдшерсько-акушерський пункт, який будується за кошти регіонального благодійного фонду. Ми ж. в рамках проекту SKAT Foundation забезпечимо його всіма необхідними медичними засобами та апаратурою. Загалом історія Мощуна є дуже надихаючою: люди не залишили рідної землі й, живучи у тимчасових модульних будиночках, потроху відновлюють знищене росіянами життя.

 

 

Інші медичні установи Гостомельскої громади теж отримують допомогу від «ДЕСПРО» та SKAT Foundation?

- На першому етапі нашої роботи, який триває з липня минулого року, ми поставили за мету відновити діяльність чотирьох медичних установ, забезпечивши Гостомельську громаду сучасним обладнанням, що дозволяє діагностувати тяжкі хвороби на ранніх стадіях і, відповідно, дає можливість людям завчасно розпочати лікування. Гостомельська амбулаторія використовувалася окупантами як військовий об’єкт – штаб окупаційних військ. Після їх виведення все комп’ютерне медичне обладнання було або знищено, або викрадено.

Першим був Центр первинної медико-санітарної допомоги у самому Гостомелі. Ми придбали для нього мобільний УЗД-апарат, з яким можна їздити по селах громади. Це дуже якісне сучасне і дороге обладнання, що дозволяє діагностувати онкологічні захворювання на початкових стадіях. На впевнена, що багато громад в Україні мають таку «машину». Раніше, коли у Гостомелі не було такої складної апаратури, місцеві лікарі були змушені відправляти пацієнтів на діагностику до Києва.

 

 

Що вдалося зробити для Дмитрівської громади?

- У Дмитрівському муніципалітеті було обрано два об’єкти: центр первинної медико-санітарної допомоги у селі Гурівщина та ЦПМСД у селі Шпитьки. Насамперед, мабуть, треба сказати про Гурівщину. Тамтешній ЦПМСД був повністю зруйнований, від нього зовсім нічого не залишилося. Будівельні роботи провів інший  фонд, а ми наповнили цей фельдшерсько-акушерський пункт медичним обладнанням, меблями, кардіографом та іншими речима, потрібними для роботи медикам. Також ми долучилися до утеплення будівлі районної лікарні у Шпитьках  де розмістилися і амбулаторія, і денний стаціонар. Тепер там планується створити реабілітаційний центр, бо є дуже великий запит не тільки на медичну реабілітацію, але й на психологічну. Адже люди після окупації часто знаходяться у дуже тяжкому психологічному стані. Також наслідком окупації є неврологічні, гастроентерологічні захворювання та захворювання опорно-рухового апарату, такі як артроз. Навіть стрімке зростання кількості онкологічних захворювань також цілком може бути наслідком отриманого стресу. Це тільки підкреслює необхідність відновлення медичної інфраструктури і послуг.

 

 

Звідки надходять кошти до SKAT Foundation?

- На першому етапі ми оперували донатами приватних осіб та коштами самого фонду, який підтримують звичайні громадяни Швейцарії. З липня цього року ми розпочинаємо наступний етап роботи. З липня ГО «ДЕСПРО» та SKAT Foundation працюють за кошти гранту від кантону Сент-Гален на сході Швейцарії. На цьому етапі,  ми вирішили продовжити роботу у Київській області, по-перше, тому що у сфері діяльності проекту тут ще залишилось багато роботи ну і, по-друге, щоб не розпорошувати зусилля невеликої команди і мінімізувати витрати та час на переїзди. В результаті було обрано  Бородянську громаду. Її адміністративний центр та довколишні села теж були сильно зруйновані протягом ведення бойових дій. Також цей регіон понад місяць було окуповано. Ми плануємо долучитися до відновлення амбулаторії та двох фельдшерсько-акушерських пунктів у селах Нове Залісся, Шибене та Дружня, де ситуація з наданням медичних послуг є особливо складною. Причому ми вже розпочали роботу над цим, бо за умовами надання гранту, кантон Сент-Гален може виплатити кошти лише до кінця цього року. Тож часу обмаль. Але вже готуються бюджети проєктів, проводиться оцінка потреб тощо.

Чи планує «ДЕСПРО» та SKAT Foundation розширювати коло надання допомоги, шукаючи додаткові кошти?

- Звісно. Ми працюємо з усіма, хто готовий до співпраці. І ми й надалі шукатимемо ресурси для продовження роботи. Наші швейцарські партнери справедливо вважають, що якісні медичні послуги мають бути доступними незалежно від того, живуть люди у місті чи у селі, далеко чи близько від великих міст. Якщо надання цих послуг було припинено внаслідок бойових дій, то їх треба якнайшвидше відновити, підвищивши цим якість життя людей і, відповідно, їхню здатність протистояти стресам. Зараз це є дуже важливим.

Яким є обсяг наданої допомоги?

- Понад 230 тис. швейцарських франків або майже 10 млн грн. Проте бенефіціарів такої допомоги – десятки тисяч. Адже йдеться про всіх жителів громад, яким ми допомогли і які користуються й у майбутньому користуватимуться медичними послугами за місцем проживання.

Чи має «ДЕСПРО» плани вже на наступний рік?

- Спільно зі SKAT Foundation ми плануємо розширювати нашу допомогу, зокрема, хочемо організовувати навчання чи перенавчання для медичного персоналу партнерських громад. Адже багато лікарів зараз пішли на війну, і треба їх кимось замінювати. Також ми хочемо посилити напрямок психологічної реабілітації, яка зараз дуже потрібна людям, близькі яких загинули на війні або повернулися з неї покаліченими. На жаль, в Україні зараз важко знайти людину, яка б зовсім не потребувала психологічної допомоги. Тож роботи стільки, що вистачить на всіх донорів. І хоча наш проєкт на разі невеличкий, ми маємо надію, що з часом він перетвориться на доволі масштабний, що охопить кілька регіонів. SKAT Foundation вже активно шукає додаткові джерела фінансування для цього.

 

Маттіас Саладін, координатор міжнародних програм Skat Foundation

Чому Skat Foundation вирішив допомогати Україні і чи планується подальша підтримка?

Фактично цей проект з'явився завдяки особистій прихильності до України багатьох співробітників Skat Foundation. Ми слідкуємо за діяльністью команди бувшого проекту DESPRO а тепер громадської організації ДЕСПРО в Україні протягом останніх років, спілкуємось і підтримуємо їхню діяльність. Тому ми хочемо допомогти можна сказати з особистих міркувань. До того ж команді та проекту, що було запропоновано донорам, вдалося отримати певне фінансування, і ми розпочали діяльність.

Напрямок відновлення медичних послуг було обрано на основі оцінки потреб територіальних громад, яку ми провели разом з ДЕСПРО та Всеукраїнською Асоціацією об'єднаних територіальних громад. Ми запитали у місцевого самоврядування, чого  саме найбільше потребують громади і де наша допомога буде максимально корисною. Отримавши відповіді ми зупинили вибір на відновленні медичної інфраструктури та підтримці відновлення надання належних медичних послугуг в територіальних громадах навколо Києва. Ми побачили, що в цьому є суттєва потреба, і ми можемо зробити свій внесок точково ефективно і максимально швидко.

Щодо питань майбутніх планів, то на даний момент ми повністю сконцентровані на реалізації поточної фази проекту, яка триватиме до кінця 2023 року. Проте ми вже ведемо переговори з певними донорами, щодо можливості продовження та розширення допомоги Україні. Про ці результати ми одразу вас повідомимо


Skat Foundation є незалежною неприбутковою організацією зі штаб-квартирою у Санкт-Галлені, Швейцарія. Організація відзначена Знаком якості Zewo від Федеральної наглядової ради Швейцарії, що є доказом прозорого, ефективного та результативного використання коштів і ресурсів.

Від початку вторгнення росії на територію України Skat Foundation допомогає у відновленні громад України, що постраждали від російської агресії, зокрема у відбудові та модернізації галузі надання медичних послуг в територіальних громадах Київської області. Партнером в межах реалізації проекту є громадська організація «ДЕСПРО» (Україна). Наразі бюджет проекту складає 360 000 швейцарських франків. Це пожертви від приватних осіб, компаній, муніципалітетів, міст і кантонів.

Переглядів: 1719
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: