Мінцифра щороку оцінюватиме рівень цифровізації громад
Мінцифра щороку оцінюватиме рівень цифровізації громад

Мінцифра спільно з Фондом Східна Європа та Делойт запускає Індекс цифрової трансформації громад України, презентація якого відбулася 14 липня.


У Мінцифрі вважають, що індекс допоможе визначити рівень цифрових послуг і стан діджитал-інфраструктури в територіальних громадах України, а також дозволить виокремити пріоритетні напрями цифрового розвитку й системного впровадження інструментів е-урядування, е-комерції тощо.

На думку Валерії Іонан, заступниці Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції, індекс допоможе оцінити рівень розвитку цифровізації в громадах і сприятиме ефективному ухваленню управлінських рішень. Вона також повідомила, що вимірювання цього індексу стане щорічним.

 

 

Методологію індексу випробували у 2022 році на 5 пілотних громадах і найближчим часом планують поширити на усі громади України.

При створенні проєкту враховувся світовий досвід та державні документи, що стосуються цифровізації. За результатами оцінювання буде визначено рівень цифрової зрілості громади — від стартового до трансформаційного. Маючи оцінку цифровізації від 0 до 100, громада бачитиме, що саме потребує підсилення: цифрова економіка, розвиток цифрових навичок населення, цифрова інфраструктура, цифровізація публічних послуг чи цифрова трансформація ОМС.

Розробники індексу запевняють, що його мета - не оцінити якість роботи місцевої влади, а допомогти їй розвивати сучасні послуги в громаді, ставати більш зрозумілою, зручною та відкритою для жителів, громадськості, бізнесу, міжнародних партнерів.

Зараз розпочинається підготовчий етап роботи над індексом, який передбачає збір даних. Інформацію для формування індексу планують отримувати безпосередньо від громад. Розробники стверджують, що цей процес для органів місцевого самоврядування буде необтяжливий.

Після збору даних буде аналітичний етап - верифікація даних, розрахунок індексу. Після цього у Мінцифрі сформують рейтинг: присвоять рівень цифрової зрілості кожній громаді…

Заступник керівника Офісу Президента України та виконавчий секретар Конгресу регіональних та місцевих влад Олексій Кулеба під час презентації індексу зазначив:

«Усі громади, і великі, і малі, усе більше хочуть звертатися до швидких цифрових рішень. Діджиталізація громад означає відкритість місцевої влади, взаємодію з жителями, громадським сектором та бізнесом. Це має велике значення у процесі відновлення та відбудови. Цифровізація дасть можливість громадам бути компетентними в питаннях збору та аналізу даних, а також у розробці послуг для громадян, допоможе створити зв’язки з партнерами в Україні та за її межами. Індекс трансформації дасть поштовх на місцях ставати кращими, ефективнішими, впроваджувати сучасні електронні рішення, шукати нові ідеї для розбудови громад. Це важливо і для комунікації з центральною владою, яка матиме змогу, ґрунтуючись на даних, приймати потрібні громадам рішення».

 

 


Індекс цифрової трансформації громад України — розрахункове значення, що визначається як результат цифрової трансформації територіальних громад і характеризує динаміку його розвитку за заздалегідь визначеними параметрами.

Над методологією працювала команда Міністерства цифрової трансформації України за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа. Експертну підтримку та методологічний супровід концепції Індексу цифрової трансформації громад України забезпечила компанія «Делойт».

Переглядів: 2201
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: електронне врядування
Читайте також: