Керівництво п’яти деокупованих та постраждалих громад отримали «мобільні ЦНАП» та зустрілися з Посольством Швеції і представниками Уряду
Керівництво п’яти деокупованих та постраждалих громад отримали «мобільні ЦНАП» та зустрілися з Посольством Швеції і представниками Уряду

13 червня 2023 року, шведсько-український Проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» передав п’яти деокупованим та постраждалим громадам авто та комплекти обладнання для надання послуг мешканцям у форматі «мобільного ЦНАП».


Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, зазначила:

«Саме громади є рушійною силою і основою відновлення країни. Тому першочерговим завданням держави є забезпечення доступу мешканців громад до базових послуг, зокрема адміністративних. Вдячна шведсько-українському Проєкту PROSTO за передачу «мобільних ЦНАП» в регіони, що постраждали від агресії. Це має стати прикладом і для інших міжнародних партнерів, які вже сьогодні можуть долучитись до підсилення спроможності місцевої влади, доєднавшись до мережі Команд підтримки громад».

 

 

Кролевецька громада Сумської області, Корюківська громада Чернігівської області, Широківська громада Запорізької області, Баштанська громада Миколаївської області та Іванківська громада Київської області подали заявки на отримання цього виду кризової підтримки на сайті Проєкту та були затверджені комісією у складі експертів PROSTO і представників міністерств.  Понад 125 000 мешканців проживають на території цих громад зараз.

«Органи місцевого самоврядування, громади, відіграли визначну роль у забезпеченні стійкості України в умовах російської агресії, і для Швеції особливо важливо продовжувати підтримувати децентралізацію та громади. Ми впевнені, що продовження реформи децентралізації має вирішальне значення для подальшого розвитку демократичних інститутів України та її шляху до європейської інтеграції. Зараз ми очікуємо на рішення нашого Уряду щодо нової п'ятирічної стратегії співпраці з Україною; стратегії, яка також передбачає фінансування на підтримку ваших реформ та вашої європейської інтеграції, окрім військової та гуманітарної допомоги», – зазначив Леннарт Ліннер, тимчасово повірений у справах Швеції в Україні.

 

 

Основними критеріями для затвердження громад були кількість мешканців, розмір громади, кількість населених пунктів та географічна представленість. Допоміжні критерії – поточний стан надання послуг у громаді; спроможність громади застосовувати мобільні рішення для надання якісних послуг; відносна безпека в громаді.

«Продовжувати надавати людям всі необхідні послуги в умовах загрози життю, в умовах, коли російські ракети нищать необхідну для цього інфраструктуру - так можуть, мабуть, тільки українські громади. Велику роль у такій спроможності відіграють і наші міжнародні партнери. Сьогоднішня передача проєктом PROSTO «мобільних ЦНАП» – один із  сотень кроків допомоги, наданих проектом протягом війни. Така підтримка додає сил наближати Перемогу України. Ми вдячні народу і Уряду Швеції, що в надскладні часи – поруч з Україною», зазначив В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

 

 

У тендері на закупівлю авто перемогла компанія з Києва, тож було прийнято рішення скористатися обставинами та організувати зустріч керівництва громад, які планували візит в столицю для реєстрації авто, з представниками центральної влади та донора.

Під час спілкування представники громад розповіли про стан справ у громаді та регіоні, поділилися візією відновлення та головними викликами. Представники Уряду та Посольства Швеції в Україні також прокоментували наявні труднощі, окреслили шляхи їх вирішення та розповіли про плани подальшої підтримки місцевого самоврядування.

 

Переглядів: 2388
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: адміністративні послуги
Читайте також: