Ремонтні хаби для відбудови зруйнованих громад - ці та інші новації Helvetas у відновленні України

 

Проєктний менеджер швейцарської організації  Helvetas Анастасія Костюченко розповіла про кілька унікальних ініціатив, реалізованих у Київській та Харківській областях, а також про допомогу Швейцарії у розбудові в Україні громадянського суспільства.

Автор: Дмитро Синяк


Швейцарська організація Helvetas у рамках проєкту «Підтримка відновлення України» з минулого року співпрацює з українською громадською організацією «ДЕСПРО». Проєкт фінансується відомою швейцарською організацією Swiss Solidarity («Швейцарська солідарність») та Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва SDC/SECO та реалізується спільно з організаціями Skat Consulting Ltd (Швейцарія) і громадською організацією «ДЕСПРО» (Україна). У квітні цього року організація Helvetas заснувала низку цікавих ініціатив у Київській та Харківській областях. Про це Децентралізації розповіла проєктний менеджер Helvatas Анастасія Костюченко.

 

 

З чого почалася робота Helvetas в Україні?

- Ми почали працювати ще з середини минулого літа, облаштувавши 8 притулків для внутрішньо переміщених осіб, а також відремонтувавши 19 приватних, один багатоквартирний будинок та дві системи водопостачання. Завдяки великим напрацюванням у минулому, цьогоріч ми отримали додаткове фінансування і, відповідно, розширили обсяг робіт та географію проєкту. Тепер більша частина нашої допомоги скерована на Харківську область, частина якої зазнала великих руйнувань протягом ведення бойових дій та окупації. Станом на зараз, на Харківщині облаштовано 103 пункти обігріву, якими користувалися люди, котрі не мали доступу до газу, електрики чи інших способів опалення.

Власне, як відбувався процес надання допомоги тоді і як він проходить зараз?

- Одним з компонентів, який реалізує Helvetas, є підтримка громадських організацій, що працюють у сфері реконструкції, ремонту та забезпечення гуманітарних потреб. Роль громадянського суспільства є дуже важливою у новітній історії України, тому волонтерські організації, на нашу думку, повинні отримувати якнайширшу підтримку. Адже саме волонтери першими почали відбудовувати будинки та громадську інфраструктуру одразу після звільнення окупованих територій, першими зреагували на заклики людей про допомогу. Тож вони мають достатньо досвіду та натхнення. Але часто їм потрібні будівельні матеріали та інструменти, або гроші, щоб їх придбати. Саме тому з квітня цього року ми надали 33-м громадським організаціям України гранти на суму від 200 до 500 тисяч грн кожен. Ці кошти пішли на відбудову приватного сектору, муніципальних об'єктів, облаштування і ремонт укриттів, а також на реалізацію соціальних компонентів, таких, як підтримка організаційної спроможності самих цих організацій. Я маю на увазі проведення тренінгів з надання першої медичної допомоги, мінної небезпеки, підтримка співвітчизників які залишилися на деокупованих територіях тощо.

Розкажіть про, мабуть, найцікавішу форму допомоги постраждалим громадам – ремонтний хаб. Звідки взялася ідея цього доволі оригінального проєкту?

- Ремонтний хаб є не тільки найцікавішим, але й найважливішим, на мою думку, компонентом нашої програми. Адже громадам у зонах масштабних руйнувань часто бракує інструментів, будівельного обладнання і технічних консультацій для ремонту своїх осель та інфраструктури. А спонтанні ініціативи громад у цьому напрямку зазвичай не мають широкого доступу до міжнародної допомоги. Тож ми йшли суто від потреб, і на початку квітня цього року створили громадський ремонтний хаб у Харківській області. Фактично це структура, що підтримує відновлення житла під керівництвом громад і служить каталізатором ремонтних ініціатив. Що я маю на увазі? Наш хаб – це, по суті, склад для зберігання стаціонарних та мобільних інструментів, необхідних для проведення ремонтних робіт. Спектр інструментів є доволі великим – від шуруповертів до бетономішалок та зварювальних апаратів. Також наш хаб є місцем, у якому можна отримати чи замовити будь-які технічні консультації щодо проведення нескладних  ремонтів. Тобто будь-хто може взяти ці інструменти й обладнання у безоплатне користування для проведення відновлювальних робіт та отримати всі необхідні консультації щодо їхнього використання або навіть замовити допомогу у проведенні відновлювальних робіт.

Хто найчастіше звертається за інструментами та консультаціями?

- Громадські організації, які ремонтують пошкоджені помешкання. До речі, вони можуть використовувати приміщення наших ремонтних хабів для зберігання власних матеріалів. Ми працюємо для них і готові допомагати їм в усьому. Друга категорія – мешканці, які проживають у зонах масштабних руйнувань. Часто їм потрібні не стільки інструменти, скільки технічні консультації наших інженерів щодо попередньої оцінки ступеню руйнації майна та проведення ремонтних робіт легкого та середнього рівня. Лише з квітня цього року, коли почав працювати Харківський хаб, різні види допомоги у ньому отримали приблизно 200 осіб. Та головне не кількість. Ми пишаємося тим, що створили не просто склад безоплатних інструментів, а справжній хаб. Він не тільки сприяє організації та координації ремонтних робіт, але також і забезпечує доступ громадських організацій до міжнародної допомоги. Це – динамічна платформа, яка допомагає насамперед в організації партнерства.

 

 

Наскільки безпечно зараз працювати на Харківщині, частина якої досі окупована?

- Звичайно, ми не працюємо на лінії фронту. Якщо говорити про географію проєкту точніше, то ми можемо сказати, що найбільше допомоги від нас отримали громади Харківської області, що розташовані неподалік обласного центру. Helvetas обирає для надання допомоги ті зони, до яких повертаються люди, і вони зазвичай розташовані відносно далеко від місць, у яких ведуться бойові дії. Ми активно співпрацюємо з місцевою владою, обираючи такі населені пункти, відновлення яких найбільше потрібно людям. Загалом місцева влада є дуже важливою ланкою нашої роботи, адже вона виступає гарантом порядності громадських організацій, які отримують від нас кошти. Один з критеріїв надання нашої допомоги – проживання у населеному пункті значної кількості представників соціально вразливих верств населення: людей з інвалідністю, людей похилого віку, сімей з маленьким доходом, багатодітних родин, внутрішньо переміщених осіб, домогосподарств, у яких мешкає лише одна людина, тощо. Так, ця робота не є цілком безпечною не тільки на Харківщині, але й в інших областіх України, з огляду на постійні обстріли, які веде росія. Але разом із цим, більшість громад вже зараз можуть жити таким життям, що дуже близьке до нормального.

Чи ремонтний хаб діє тільки у Харкові?

- Ні, ми також створили Київський хаб, який працює за напрямком передачі та встановлення вживаних вікон. Тобто у тих будинках, які втратили вікна внаслідок обстрілів, цілком можуть бути встановлені вживані вікна, які до цього стояли у якомусь будинку у Цюріху чи Берні. Громадяни Швейцарії мають можливість, придбавши нові вікна, надіслати вживані фурою до Києва. Є спеціальний телеграм-бот, куди можна подати розміри своїх віконних отворів, і фахівці допоможуть у підборі вікон, за необхідності проконсультують або допоможуть з монтажними роботами.

 

 

Які плани має Helvetas на майбутнє? Чи продовжить фонд працювати в Україні?

- Наслідки повномасштабної війни, розпочатої росією, є дуже руйнівними для великої кількості українців. Багато з них були змушені залишати власні домівки. Згодом велика кількість цих людей потрапила до притулків або досі живе у пошкоджених будинках, часто не тільки без нормального доступу до комунальних послуг, але й без засобів до існування. Цим людям ми допомагаємо насамперед. Між тим, внаслідок війни бізнес-середовище в Україні змінилося не накраще. Багато підприємств перемістилися у межах України або навіть були вивезені за кордон. Тому ми вважаємо, що у майбутньому нам треба зосередити увагу на відновленні українського малого та середнього бізнесу, на отриманні безперешкодного доступу людей до ринку праці, на підвищенні рівня їхніх знань та на забезпеченні професійної орієнтації у тих чи інших галузях економіки. Хтось цілком міг би започаткувати власне підприємство, таким чином залучаючи податки до регіону та сприяючи економічному відновленню України. Йому тільки треба трошки допомогти. Це і є у наших планах на майбутнє: забезпечення проєктів економічного розвитку.

А що буде з існуючими проєктами з відновлення та реконструкції?

- Ми продовжуватимемо їх. Причому тут нас цікавить не стільки відновлення конкретних будинків та інфраструктури у конкретних територіальних громадах, скільки розвиток громадянського суспільства, яке відіграє значну роль у відбудові цілої України. Тому ми й надалі фінансуватимемо громадські організації, що опікуються проведенням ремонтів легкого та середнього рівнів складності. Ми щільно співпрацюємо як з Харківською міською владою, так і з місцевим самоврядуванням на рівні громад. В області ще дуже багато роботи, а зважаючи на постійні обстріли, які не припиняються, нам, принаймні, цього року буде чим зайнятися. Досягнуті на сьогодні результати ми вважаємо значними, але не плануємо зупинятися на досягнутому.


Проект "Підтримка відновлення України" реалізується в межах підтримки України з боку Швейцарії за фінансування Swiss Solidarity та SDC та виконання робіт консорціумом, до складу якого входять організації Helvetas, ГО «ДЕСПРО», Skat Consulting Ltd.

Проект реалізується у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування в партнерських громадах Київської, Харківської, Тернопільської та Івано-Франківської областей та включає в себе напрямки відновлення помешкань ушкоджених внаслідок війни, покращення умов життя внутрішньо-переміщених осіб,  забезпечення стабільного доступу до якісного водопостачання та створення просторів для відновлення ушкоджених об’єктів на засадах циркулярної економіки.

Переглядів: 2364
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: відновлення
Читайте також: