Співпраця Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з громадами Закарпаття: деталі моніторингового візиту
Співпраця Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з громадами Закарпаття: деталі моніторингового візиту

Протягом останнього року триває співпраця Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з 10 громадами Закарпаття. Полянська, Виноградівська, Великобичківська та Ясінянська громади презентували досягнення співпраці з Проєктом під час моніторингового візиту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).


Зокрема, з успіхами та викликами Полянської, Виноградівської, Великобичківської та Ясінянської громад знайомилися Марат Кюрчевський, керівник програм із розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Габріель Абрагам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», Наталія Гнидюк, заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», та Галина Семенець, керівниця компонента «Посилення спроможності органів місцевого самоврядування» Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

 

 

У рамках реагування на надзвичайні ситуації та забезпечення безперебійності надання послуг Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» передав партнерам рятувальне обладнання, генератори різної потужності, ІT-обладнання. Виноградівська та Великобичківська громади також отримали екскаватори для проведення ремонтних і рятувальних робіт. Водночас Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» продовжує спільну з партнерами роботу над розвитковими ініціативами, зокрема розробку стратегій розвитку та комплексних планів просторового розвитку, посилення молодіжної політики та забезпечення інклюзивності туризму.

 

 

Неля Петрус, в. о. голови Полянської громади:

«Підтримка від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» допомагає нам надавати найкращі адміністративні послуги, зокрема для внутрішньо переміщених осіб, яких ми приймаємо від початку повномасштабної війни. Також вдячні за підтримку Проєкту в розробці стратегії розвитку Полянської громади. Наша громада має значний туристичний потенціал, тож цей напрям є одним із пріоритетів нашого розвитку, що буде відображено у стратегії. Зокрема, ми плануємо розробити туристичну платформу з усіма туристичними магнітами нашої громади».

 

 

Виноградівська громада разом з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» спільно працює над посиленням молодіжної політики, просторовим плануванням, розробкою стратегії розвитку та економічного профілю громади. Крім того, передані Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» потужні генератори забезпечують безперебійність водопостачання для понад 25 тисяч жителів Виноградова.

 

 

Степан Бочкай, голова Виноградівської громади:

«Вдячний Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за партнерство, що вже має плідні результати. Усі наші спільні ініціативи реалізовуються за активного залучення громадськості. Сподіваюся на посилення співпраці, зокрема на підтримку Проєкту щодо розвитку міжмуніципального співробітництва Виноградівської громади».

 

 

Під час візиту до Великобичківської громади Марат Кюрчевський, керівник програм із розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), та представники Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ознайомилися з роботою переданого екскаватора, що розчищав річище в гірських водоймах громади для унеможливлення виникнення селевих потоків, які можуть зруйнувати до 180 будинків. Учасники візиту також взяли участь у планових навчаннях місцевої пожежної охорони з використанням обладнання, переданого Проєктом USAID «ГОВЕРЛА».

 

 

Великобичківська громада спільно з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» активно працює над стратегією розвитку. Крім того, після участі в навчальних заходах Проєкту працює над покращенням механізму збору місцевих податків.

 

 

Дмитро Шімон, перший заступник голови Великобичківської громади:

«Наша громада бере участь у всіх навчальних можливостях Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Після консультацій від експертів Проєкту ми розпочали удосконалення механізмів збору місцевих податків. Зокрема, протягом двох місяців ми отримуємо від Державної фіскальної служби статистику боржників сплати податків. Також ми поновлюємо грошову оцінку землі, щоб актуалізувати податкові збори. Серед майбутніх напрямів співпраці для нас важливою є підтримка в підготовці комплексного плану просторового розвитку, паспорта енергоефективності комунальних об’єктів та інвестиційного паспорта громади після прийняття стратегії розвитку».

 

 

Ясінянська громада в рамках співпраці з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» працює над розробкою комплексного плану просторового розвитку та посиленням молодіжної політики. У громаді також нещодавно завершилося стажування молоді, яке проводилося за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Марат Кюрчевський, керівник програм із розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), та Габріель Абрагам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», привітали учасників з успішним завершенням стажування та вручили їм сертифікати.

 

 

Андрій Делятинчук, голова Ясінянської громади, поділився пріоритетами співпраці з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА»:

«Туризм є основою розвитку Ясінянської громади. Підтримка Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» в розробці комплексного плану просторового розвитку дозволить нам визначити пріоритети розвитку туристичної інфраструктури. Також ми зацікавлені у співпраці з Проєктом для розвитку соціальних послуг для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб, яких прийняла наша громада».

Марат Кюрчевський, керівник програм із розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), прокоментував результати моніторингового візиту у громади-партнерки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» в Закарпатській області:

«Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) задоволене співпрацею з громадами Закарпаття в рамках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Під час моніторингового візиту ми побачили гарні напрацювання як у напрямі реагування на надзвичайні ситуації, так і в реалізації розвиткових проєктів, потужну активність громад та їхніх лідерів, які також високо оцінюють наше партнерство. Мені надзвичайно приємно, що громади ефективно використали нашу підтримку, зокрема, для забезпечення безперебійності водо- та електропостачання критичної інфраструктури, посилення спроможності місцевих пожежних команд, надання адміністративних послуг, а також для унеможливлення негативного впливу на житлові будинки різноманітних стихійних лих, зокрема селевих потоків у гірських районах. Ми продовжуємо спільну роботу з нашими партнерами над розвитковими ініціативами. Нині ми активно підтримуємо розробку стратегій для 12 громад, а також надаємо допомогу місцевому самоврядуванню регіону в розробці комплексних планів просторового розвитку, зміцненні молодіжної політики та сприянні інклюзивності туризму».

 

 

«Закарпатська область має значний потенціал для розвитку, і ми, команда Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», раді зробити свій внесок в її розвиток. Ми прагнемо надавати сталу підтримку, яка дає довгострокові результати, і пишаємося тим, що працюємо разом з нашими партнерами на цьому шляху. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» залишається відданим наданню допомоги Закарпатській області та нашим партнерським громадам у регіоні», – підсумував Габріель Абрагам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Переглядів: 2148
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: