Децентралізація - це не лише передача повноважень, а делегування відповідальності та перерозподіл ресурсу

22 січня Міністр Кабінету Міністрів України Ганна Онищенко з робочим візитом відвідала місто Бровари, де спільно з Головою Київської облдержадміністрації Володимиром Шандрою та міським головою Ігорем Сапожко взяла участь в урочистій церемонії покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченка з нагоди Дня соборності України.

«22 січня-символічна дата. Цього дня у 1918 році вперше було проголошено незалежність Української держави, а у 1919 - Акт злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Рівно рік тому були перші жертви на Майдані. Тому, з одного боку, цей день є дійсно святом для українського народу, а з іншого – ми повинні пам’ятати, скільки людей продовжує боротись за нашу незалежність. День соборності символізує розуміння того, що Україна повинна бути неподільною державою, а українці – єдиною нацією».

Під час візиту Ганна Онищенко провела спільну нараду з керівництвом облдержадміністрації та депутатами Броварської міської і районної рад.

Основне питання, яке обговорювалось на нараді, децентралізація влади. «Уряд разом з Парламентом зробив перший і важливий крок на шляху до децентралізації – на законодавчому рівні відбулася передача повноважень, а також можливостей їх реалізації органам державної влади на місцях», - зазначила під час зустрічі Міністр Кабінету Міністрів.

Крім того, Ганна Онищенко розповіла присутнім про передачу Урядом місцевим бюджетам частини податків: це і 10% податку на прибуток підприємств, 100% державного мита, 100% плати за надання адміністративних послуг, 80% екологічного податку, акцизний податок, 25% плати за надра, податок на майно (комерційна нерухомість, «розкішні» автомобілі), єдиний податок, податок на прибуток комунальних підприємств.

«Відтепер не центр розподіляє всі гроші, а їх збирають на місцях і саме там ними розпоряджаються. Але маємо всі добре розуміти, що разом з грошима та повноваженнями приходить і відповідальність», - повідомила член Кабінету Міністрів.

Ганна Онищенко також ознайомилась з роботою Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Броварської міської ради, а також відвідала Дочірнє підприємство «Зееландія», яке спеціалізується на виготовленні широкого спектру сировини та інгредієнтів для хлібопекарської та кондитерської промисловості і є яскравим прикладом ведення бізнесу на європейському рівні.

Теги:

Джерело:

Урядовий портал

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...