У Батівській громаді планують створювати логістичні хаби
У Батівській громаді планують створювати логістичні хаби

Батівська селищна територіальна громада Закарпатської області увійшла в число громад, які отримали підтримку експертів Програми «U-LEAD з Європою» в розробці інвестиційних паспортів. Наприкінці 2022 року цей стратегічний документ був готовий, а з початком 2023 року громада розпочала його втілення.


"Інвестиційний паспорт — це інструмент, який дасть змогу нам у майбутньому залучати нові інвестиції і розкриє наш економічний потенціал", – сказала заступниця голови громади Габріелла Галамбош.

Батівська громада — прикордонна. Вона вигідно розташована в межах 5-го міжнародного «Критського коридору» та на незначній відстані від кордону з Угорщиною, Румунією, Польщею та Словаччиною. Тут проживає понад 12 тисяч жителів, а до її складу входить 9 населених пунктів.

У 2021 році громада робила перші спроби самостійно розробити інвестиційний паспорт. Допомога експертів U-LEAD дала їм змогу отримати необхідні знання та механізм розроблення документа.

За словами Габріелли Галамбош, під час роботи їм вдалося виокремити пріоритетні напрями розвитку, якими стали логістика та виробництво, зокрема створення логістичних хабів. Окрім цього планують розвивати рекреаційні можливості та сільське господарство, не відкидають і можливість побудови індустріальних парків.

“Завдяки аналізу ми дізналися, що володіємо непоганим ресурсом складських приміщеннь. Ми готові працювати над залученням бізнесу до роботи з ними. Деякі об’єкти перебувають у приватній власності, але ми можемо спільно працювати над їхнім ремонтом, реконструкцією та подальшим залученням інвестицій”, – додала вона.

На території громади вже діють логістичні комплекси. В умовах війни розвиток логістичних хабів — пріоритетний. Тому фахівці Батівської селищної ради розробляють проєкти та працюють над популяризацією своїх об’єктів.

У селищі Батьово діє вузлова залізнична станція, є хороше транспортне сполучення, дорога міжнародного значення М-25, а на території громади, у селі Горонглаб функціонує контрольний пункт пропуску на кордоні Угорщиною. Станція Батьово – потужний залізничний вузол у західному регіоні України, має вагоме стратегічне значення: з’єднує з європейськими країнами, забезпечує пасажирське та вантажне перевезення.

Громада активно веде роботу над отриманням третього погодження від Мінінфраструктури для створення виробничо-перевантажувального комплексу на своїй території. Також вони працюють над запрошенням релокованого бізнесу. Для цього передбачена підтримка в пошуку житла та інша допомога.

“Батівська громада має якісні передумови для залучення інвестицій. У громаді прогресивна, прозора та дієва місцева влада, ефективна система надання адміністративних послуг, є розуміння пріоритетів розвитку, добре розвинена інфраструктурна база та наявні вільні земельні ділянки, які можна виділити бізнесу. Інвестиційний паспорт – це один із інструментів залучення інвестицій, які громада розробила за підтримки U-LEAD, але знаю, що вони не планують на цьому зупинятися. А ми готові й надалі підтримувати їх на шляху розбудови”, – зазначив керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Закарпатській області Микола Сюсько.

Переглядів: 5943
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: інвестиції
Читайте також: