Голови українських громад зустрілися з представниками уряду ФРН
Голови українських громад зустрілися з представниками уряду ФРН

Представники німецького міністерства, посольства Німеччини та голови українських громад з трьох різних областей зустрілися в офісі U-LEAD і обговорили виклики воєнного часу та принципи майбутньої відбудови.


20 квітня в Києві відбувся круглий стіл «Роль громад у відбудові України» за участі високих представників Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку, представників Посольства Німеччини в Україні, мерів українських громад та команди «U-LEAD з Європою».

Круглий стіл був сфокусований на викликах для українських громад у часи війни. Зокрема говорили про важливість відбудови пошкодженої інфраструктури та оперативне реагування громад на нагальні потреби в частині надання основних муніципальних послуг, розміщення та піклування про внутрішньо переміщених осіб (ВПО), відновлення місцевої економіки.

Хельґе Арендс, представник директорату U-LEAD, привітав почесних гостей та зазначив, що U-LEAD продовжує працювати над розвитком українських громад, адже це має вирішальне значення для відбудови України:

“Таким чином, ми хочемо зробити свій внесок у те, щоб повернути Україну на шлях процвітання в європейській родині – перемоги як у війні, так і у мирі. Ось чому ці зусилля ґрунтуються на принципах, які ми намагаємося поширювати, щоб громади відігравали ключову роль у процесі відбудови”

Йохен Фласбарт, Державний секретар Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ), запевнив, що Німеччина твердо підтримує Україну, особливо в ці тяжкі часи війни:

"Важливою частиною нашої співпраці була і є децентралізація. Дивовижно, наскільки стійкими виявилися українське суспільство та місцеві лідери у своїй боротьбі проти російського агресора. Принаймні децентралізація додала додаткової міці громадам, тому ми хочемо продовжити цю допомогу через «U-LEAD з Європою», щоб зробити їх ще сильнішими у своїх зусиллях із відновлення", - додав Фласбарт.

Юлія Постернак, голова Куликівської громади, що на Чернігівщині, розповіла, що децентралізація – це найкраще, що могло трапитись з Україною:

“Саме під час найбільших для країни випробувань, під час війни, спрацювали налагоджені реформою горизонтальні зв’язки між громадами, що допомогли спільно боротись із ворогом. Ми є громадою із населенням 15 000 мешканців і пережили страшні перші місяці повномасштабної війни. 4 населені пункти громади пошкоджені на 60%, понад 100 будинків повністю зруйновано російськими ракетами. Постраждало 8 підприємств. Наша громада вже подолала чимало викликів, завдячуючи також і міжнародним партнерам. U-LEAD та GIZ першими простягли нам руку допомоги, коли ми оговтувались від руйнувань. У співпраці ми готові і надалі приймати виклики, відбудовувати та повертати людей в громад”.
 

Анатолій Федорук, голова Бучанської міської громади, зазначив, що для відбудови потрібен комплексний підхід, який включатиме детальний аналіз спроможності громади утримувати відновлену інфраструктуру. Тільки так відбудова буде оптимально ефективною та націленою на подальший розвиток громади:

“Ми вдячні за допомогу урядів усіх країн, включно з Німеччиною, але надважливою є і міжнародна комунікація на рівні самих муніципалітетів. Нам вже потрібно забезпечити дорожньо-транспортну та житлово-комунальну інфраструктуру, мати необхідну комунальну спецтехніку – і в цьому допомога від німецьких муніципалітетів буде надзвичайно цінною”.

Пізніше Хельґе Арендс під час своєї презентації про розширення прав і можливостей громад в Україні розповів про П’ять механізмів відбудови України за принципом “Знизу догори”:

  1. Жодних рішень щодо ОМС без їхньої активної участі — громади мають бути представлені в національній керівній структурі та процесі прийняття рішень не лише як спостерігачі чи зацікавлені сторони.
  2. Центральний підхід, де необхідно, локальний - за замовчуванням — відбудова має відповідати принципам багаторівневого управління та субсидіарності. Громади повинні бути належним чином проконсультовані.
  3. Тільки гранти, жодних кредитів — більшість громад не мають доступу до кредитних угод міжнародних фінансових установ. Ці громади можуть і повинні отримувати підтримку лише через гранти.
  4. Справедливий, прозорий та інклюзивний механізм фінансування — створення спеціального фінансового пакета, який надає громадам ексклюзивний і прямий доступ до міжнародних коштів через гранти, матиме вирішальне значення для забезпечення переваг реформи децентралізації.
  5. Усунення правової двозначності — незавершена програма реформ має завершитись, у відповідності до підписаної Україною Європейської хартії місцевого самоврядування.

Павло Кузьменко, голова Охтирської громади Сумщини, додав, що працюючи з U-LEAD вони зрозуміли, що таке системний підхід до розвитку, де не кошти визначають все, а попередня вдала проєктна робота, яка чітко визначає точки росту, має точні підрахунки витрат, чіткі терміни виконання та бачення кінцевого результату.

Переглядів: 1466
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: