​​​​​​​Офіс Президента підтримує Дорожню карту з доброго демократичного врядування в Україні, - Олексій Кулеба
​​​​​​​Офіс Президента підтримує Дорожню карту з доброго демократичного врядування в Україні, - Олексій Кулеба

В Україні обговорили Дорожню карту з доброго демократичного врядування в Україні в частині місцевого самоврядування, План заходів якої напрацьовано українською стороною за підсумками Діалогу високого рівня у штаб квартирі Ради Європи в листопаді 2022 року. Обговорення відбулося в рамках круглого столу «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період». Свої позиції щодо реалізації документу представили  представники органів державної влади України, органів місцевого самоврядування, їх всеукраїнських асоціацій та Ради Європи.


Від імені Офісу Президента України та Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України виступив заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба.

Він висловив вдячність багаторічному партнеру України – Раді Європи в особі пані Клаудії Лучіані і пана Даніеля Попеску за послідовну підтримку у розбудові місцевої демократії, в проведенні важливих реформ у сфері організації місцевої влади та територіального устрою.

«Сьогодні, в умовах війни, наша співпраця та наш діалог набули особливого значення та ваги. Збройна агресія росії проти України сформувала для влади абсолютно нові виклики та завдання. Від позиції конкретного представника влади, швидкості та якості рішень, оперативності та взаємодії часто залежить безпека багатьох людей. А часом - успіхи військових на фронті. Сьогодні ми можемо стверджувати, що органи місцевого самоврядування, утворені внаслідок реформи децентралізації, стали базою для спротиву російській агресії», - сказав Олексій Кулеба. 

Він зазначив, що у деяких територіальних громадах, які деокуповано або які досі перебувають в окупації, а також у тих, де значною є військова загроза, впроваджено військові адміністрації. Такі рішення,за словами Олексія Кулеби, мають єдине підгрунтя - безпека людей та національна безпека України. Адже Україні необхідна чітка і своєчасна координація військової, правоохоронної та цивільної складових.

«Важливо наголосити, що це тимчасове явище і після припинення дії правового режиму воєнного стану, органи місцевого самоврядування відновлять повноцінну діяльність. Розуміємо завдання щодо необхідності забезпечити чіткий алгоритм переходу від військових адміністрацій до військово-цивільних адміністрацій. І, зрештою, відновлення повноцінної роботи місцевого самоврядування. Це завдання повністю збігається з Дорожньою картою, яка сьогодні обговорюється. Як це має відбуватися, у які терміни і на яких територіях  – це питання, на яке ми повинні дати відповідь в законодавстві», - додав заступник керівника Офісу Президента України.

За його словами, водночас необхідно удосконалити законодавство, що регулює діяльність місцевих державних адміністрацій, особливо в частині нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування. З цією метою, на думку Олексія Кулеби, потрібно повернутися до проекту закону 4298 про місцеві державні адміністрації і знайти спільні позиції з його ключових положень.

Іншим важливим стратегічним завданням представник Офісу Президента назвав підготовку пакету законодавчих ініціатив до запуску завершального етапу децентралізаційної реформи в Україні, який  включає в себе зміни до Конституції та пакет інших базових та секторальних законів.

«Тому ми підтримуємо перелік заходів в розділі Дорожньої карти щодо підсилення ефективності місцевого самоврядування з урахуванням викликів, що постали у період дії воєнного стану та обумовлені процесом відновлення України та вступом в ЄС». 

Він також нагадав, що в 2022 році Указом Президента України створено Національну раду з відновлення України від наслідків війни. Вона напрацьовує комплексну дорожню карту, яка стосується великої кількості сфер соціально-економічного життя та містить окремий напрям щодо розвитку місцевого самоврядування і  частково переплітається з Дорожньою картою з доброго демократичного врядування в Україні.

«Для нас всіх важливо об’єднати зусилля і скоординувати реалізацію завдань обох документів. З цією метою пропоную максимально використати платформу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, який створювався заради посилення кооперації влади всіх рівнів, обговорення актуальних проблем громад та регіонів і об'єднання зусиль задля їх подолання», - сказав Олексій Кулеба.


Круглий стіл організовано Програмою Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні» (вебсайт, Facebook) в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2023-2026 роки «Стійкість, відновлення та відбудова» у партнерстві з Верховною Радою України.

Переглядів: 4098
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: