Проєкт DECIDE офіційно стартував у Чернігівській області 
Проєкт DECIDE офіційно стартував у Чернігівській області 

Чернігівська область стала п'ятим регіоном-партнером Швейцарсько-українського проєкту DECIDE. Про можливості співпраці для всього регіону та перші спільні кроки говорили під час відкриття проєкту в Чернігові.


У вівторок у Чернігівській області офіційно почав роботу проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який реалізується в Україні за підтримки Швейцарії. Відтепер його географія охоплює п'ять регіонів та двадцять територіальних громад, серед них – чотири у Чернігівській області. Переможцями відбору стали Чернігівська, Менська, Березнянська та Коропська територіальні громади. Усі вони отримають всебічну підтримку у розвитку демократичних моделей управління освітою.

Про це заявили на презентації проєкту в Чернігівській області вчора, 28 березня 2023 року. У ній взяла участь Андреа Штудер, заступниця генеральної директорки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та керівниця напряму співробітництва з країнами Близького Сходу, Північної Африки та Європи. Вона запевнила у подальшій підтримці України з боку Швейцарії в сфері освіти.

На регіональному рівні проєкт DECIDE надасть експертну підтримку у розробленні Стратегії відновлення та розвитку освіти області, а також розвитку міжмуніципальної співпраці громад у сфері освіти. У межах співпраці також планують запровадити програми професійного розвитку з питань з питань управління освітою для усіх територіальних громад Чернігівської області.

«У 2020 році проєкт DECIDE розпочав свою роботу з підтримки новостворених громад. Тоді на місцях виникало багато запитань, адже органи управління освітою створювалися фактично "з нуля". Зараз перед громадами стоять нові надскладні завдання. Як забезпечити доступ до якісної освіти дітям? Як зробити їхнє навчання безпечним? Як залучити до розвитку освіти всю громаду? І ще безліч "як", на які ми будемо шукати відповіді разом з вами. Впевнена, що навіть під час війни ми спільними зусиллями зробимо все для того, щоб зробити систему управління освітою в громадах Чернігівщини більш ефективною та демократичною.  Наш фокус – це впровадження реформи освіти і розвиток місцевого самоврядування», – поділилася Валентина Полторак, менеджерка проєкту DECIDE та заступниця голови ГО «ДОККУ». 

 

 

За її словами, попереду ще багато спільної роботи, результатом якої має стати якісна і доступна освіта в громадах. Для цього у планах на найближчі два роки:

  • розроблення освітніх стратегій на рівні області та громад;
  • тренінги та консультації для голів громад, депутатів місцевих рад, керівників відділів освіти усіх ТГ Чернігівщини;
  • грантова програма та експертна підтримка для розвитку співробітництва громад регіону в сфері освіти;
  • участь громад у масштабній ініціативі «Стаємо сильнішими разом!». Зокрема, робота над моделлю безпечної громади. 

Водночас у громадах-партнерах Чернігівської області не лише розроблять освітні стратегії та утворять піклувальні ради закладів освіти, а й долучаться до національних ініціатив проєкту DECIDE. Зокрема, кожна з чотирьох громад отримає один мільйон гривень на реалізацію учнівських соціальних проєктів у межах конкурсу «Громадський бюджет на дитячі мрії».

Впровадження курсу «Навчаємось жити в громаді» для учнів 8(9) класів, які отримають міні-гранти на соціальні проєкти, тренінги для педагогів від українських та швейцарських експертів та консультативна підтримка для управлінців і депутатів місцевих рад – це також планується у межах співпраці проєкту та громад. Усе це стане можливим завдяки підтримці Уряду Швейцарської Конфедерації.

 


Швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» реалізується в Україні ГО DOCCU («ДОККУ) у партнерстві з Цюрихським педагогічним університетом (Швейцарія) за підтримки Швейцарської Конфедерації, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC). 

DECIDE реалізовується у 20 громадах Івано-Франківської, Луганської, Полтавської, Одеської та Чернігівської областей.

Переглядів: 2832
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: