Чотири українські громади Чернігівщини та чотири польські гміни стали партнерами
Чотири українські громади Чернігівщини та чотири польські гміни стали партнерами

У березні Городнянська, Добрянська, Ріпкинська та Сновська громади з Чернігівщини та польські гміни Сколишин, Бжиська, Дембовець, Тарновець з Підкарпаття одночасно підписали документи про співпрацю (одну умову та три меморандуми). Подія сталася в місті Ясло, що на півдні Польщі, участь у церемонії взяли українські та польські посадовці місцевого самоврядування.


Про це повідомляє газета «День».

З української сторони – це чотири північні територіальні спільноти-сусіди, що знаходяться на кордоні або поруч із країнами-агресорами – росією та білоруссю, частина знакового для взаємин наших народів історико-географічного та етнографічного макрорегіону Полісся.

З польської сторони – це південна частина, також прикордоння, але з Україною та Словаччиною. А ще, частково, колишня Лемківщина, з відчутними для зовнішнього ока деталями. Обидва регіони багаті лісом та водними ресурсами, у своїх країнах вони відомі рекреаційними потенціалами, багатою та різноманітною історико-культурною спадщиною, розвинутим сільським господарством. До речі, їхні лідери, Жешув та Чернігів, в 2022 р. також підписали договір про співпрацю.

До чого домовилися: поширювати інформацію один про одного, розвивати контакти в освіті, медицині, охороні навколишнього середовища, енергетиці, спорті. Також – обмінюватися досвідом у сферах громадської безпеки та оборони, соціальної допомоги, підтримувати діяльності з надання допомоги постраждалим від війни та гуманітарної кризи. Серед пріоритетів – сприяння розвитку сільськогосподарського та промислового сектору, малого та середнього бізнесу, взаємне міжнародне просування місцевого бізнесу. Окремо відзначена співпраця у сфері інвестиційного та проєктного менеджменту, здійснення спільних ініціатив із подання проєктних заявок на фінансування з фондів ЄС та національних програм.

Подібні документи підписуються не вперше – ще в 2019 році так зробили Бжостек – Батурин та Плиски, Пільзно – Сосниця, Мена – Жиракув, а минулого року – місто Дембіца та Ніжин. Всі названі польські гміни належать до Асоціації гмін басейну річки Віслока, яка об`єднує двадцять дві базові адміністративно-територіальні одиниці Підкарпатського та Малопольського воєводств. Це стало можливим завдяки попередньому знайомству та інтенсивним контактам, що зав`язалися. Після початку нового етапу російсько-української війни польські друзі швидко та щиро відгукнулися, надавши як партнерським громадам, так і іншим територіальним спільнотам чималу термінову гуманітарну допомогу. А гміна Бжостек організувала та провела у себе фінальну частину міжнародного конкурсу з історичних знань «Спільна спадщина/ Wspólne dziedzictwo» (для учнів шкіл партнерських гмін та громад).

Допомагають і тепер, але зміст змінився – відповідно до потреб. Скажімо, Батуринська громада отримала пожежну машину з драбиною, а Сосниця, Батурин та Плиски – генератори електричного струму. Наприкінці минулого року дев`ять громад півночі Чернігівщини звернулися до Асоціації гмін басейну річки Віслюка з проханням про надання низки технічних засобів. З огляду на специфіку території (багато лісу) польські колеги вирішили подарувати п`ятнадцять професійних бензопил (відповідно в акції взяли участь п`ятнадцять гмін). Їхня передача стала частиною зустрічі в місті Ясло.

Втім справа значно ширше. Голова правління Асоціації Анджей Чарнецький зазначив:

«Ми дуже цінуємо наші контакти та дружбу. Україна переможе й ми разом реалізовуватимемо багато цікавих проєктів, що відбудують Україну та служитимуть її мешканцям. Партнерські угоди відкривають шлях до реалізації таких завдань». Асоціація відома своїми крупними екологічними проєктами (очищення русел річок) та з використання відновлювальних джерел енергії – сонячної (насамперед, але не лише). Всі згадані українські громади належать до басейну річки Десна. Тож проглядаються дуже цікаві та корисні для обох стін напрями співпраці в сенсі післявоєнного розвитку територій.

Переглядів: 3565
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: партнерство
Читайте також: